Fotosøndag – Youngtimers

Søndag morgen, ferietid – og rolig på veiene. Hvis du har sett en gråhåret syklist rundt parkeringen på badestrendene rundt Oslo, kan det være meg. Får jeg ta bilde av bilen din?

 

Google

Ett av konseptene med dette nettstedet er å vise bilder og data av bilmodeller som man kanskje ikke ser hver dag. Å kunne vise ulike versjoner og varianter av samme modell er nyttig for alle som søker opplysninger. Bildene våre dukker opp i Google og andre søkemotorer. Men for at det skal skje, må bildene tas. Det er her mannen på sykkel kommer inn.

Bildene i dette innlegget er allerede arkivert under de respektive modellsidene på nettstedet og kompletterer omfanget. Du finner dem sammen med tusenvis av andre bilder i Bilkatalogen.


bmw 2800 cs
1969 BMW 2800 CS

Ripe i lakken?

Jeg møtte den på vei inn til byen. E9-serie er BMWs vakreste. Den representerer det ypperste BMW kunne levere fra min egen barndom og ungdom. En bil som var laget for “keen drivers” som ønsket å tilbakelegge lange avstander raskt og komfortabelt. I mine øyne signalerte den kjøreglede fremfor status. En bil for kjennere.

Det er ikke ofte man får se en BMW 2800 CS. På vei tilbake tok jeg veien innom stranda og fikk et snapshot av denne flotte bilen i sommersolen. Har du forresten lagt merke til reklamekampanjen til Cary? På én av reklamefilmene kan du se en annen flott BMW E9, nemlig Jan Erik Bjerkholts BMW 3,0 CS. Den ble oppdaget her på “Terjes biler” og fikk hovedrollen i en av de fornøyelige filmsnuttene kalt “Ripe i lakken”. Se den her på BMW E9.


c107
1978 Mercedes-Benz 280 SLC (med liten kjølevannslekkasje)

c107
1978 Mercedes-Benz 280 SL Coupé

c107
1978 Mercedes-Benz 280 SLC


Cary

Cary er en ny kjede innenfor glass, lakk og bilpleie. Da jeg stakk innom Esso på Ramstad, så jeg at det var etablert et Cary-verksted ved Naka Autosport. Utenfor sto en 1978 Mercedes-Benz 280 SLC til salgs. SLC er SL Coupé – en forlenget utgave av R107. Akselavstanden er strukket med 36 cm sånn at man får en fullverdig 5-seter. Forfra og bakfra ser den lik ut som SL, men fra siden ser den ut som en coupé-variant av datidens S-klasse W116. SLC ble da også tatt ut av produksjon samtidig med W116.

Som veteran- og hobbybil er ikke den lukkede coupeen like ettertraktet som roadsteren R107 som ble levert med både hardtop og kalesje. På websiden Mercedes-Benz SL R107 har vi samlet mange bilder av R107 SL men hadde ingen av C107 SLC. Da jeg fikk studere Tommy Martinsens 450 SL på nært hold for et par uker siden, fikk jeg se hvor solide disse bilene er. Ekte Benz-følelse tvers i gjennom.

Link til annonsen fra selgeren Fifty fifty AS >>


ford mustang 200ci
1966 Ford Mustang 200

Evig liv

Jeg har tatt bilde av to helt forskjellige modeller med evig liv – Ford Mustang mk1 og luftavkjølt Porsche 911. De er bygget for å vare lenge og følgelig finnes det mange av dem. Så mange at man kun kan ta bilde av de fineste. Jeg tar kun bilde når jeg finner noe spesielt – uten at jeg i farten kan peke på hva som er spesielt.

På Kadettangen ved Sandvika fikk jeg øye på en blå Ford Mustang Hardtop med hvitt vinyltak. I følge chassisnummeret ble den produsert med en 200 ci rekkesekser. Jeg vet ikke om den sitter der i dag, men den gikk i hvert fall veldig pent. Det er noe ekte og autentisk over bilen – som hentet rett ut fra en amerikansk film. Mustanger er populære reklameobjekter. Noen av Mustangene vi tidligere har tatt bilde av på siden Ford Mustang 1, har vært med i reklame og brosjyrer.


C107
1980 Porsche 911 Carrera S og Cessna sjøfly

Sjøflyhavna

Sjøflyhavna kro på Fornebu er et yndet turmål for folk med finere klassiske biler som luftavkjølte Porscher. Jeg tar færre bilder av eldre 911 nå. Det er rett og slett for mange av dem. Denne senkede 911 er i følge VIN-nummeret en 1980-modell, men støtfangerne kan være hentet fra en senere modell, som 964. Klassisk Porsche-look som ser veldig bra ut, spesielt med Cessna sjøflyet i bakgrunnen. Stilmessig passer også funkisbygningene på Sjøflyhavna i bakgrunnen godt inn.

Porsche 911 Carrera S
1980 Porsche 911 Carrera S


Jaguar Eventer
1985 Jaguar Lynx Eventer

Shooting brake

Gjennom tidene har det dukket om mange merkelige stasjonsvogner. Oppskriften synes å være enkel. Man tager en eksisterende sedan strekker taket og setter inn et par sidevinduer og bakdør. Men av og til kan det bli riktig lekkert.

Ett eksempel er Ferrari FF. Jeg tok bilde av en for et par uker siden men greidde ikke å vise det viktigste, nemlig hekkpartiet. Det fikk jeg sist søndag av en flott Jaguar XJS Lynx Eventer. Nyt synet. Det er totalt bygget 67 stykker hvorav 18 biler med rattet på venstre side. Av disse skal 2 stykker ha norske skilter.


Volvo 240 B23 hgv
1992 Volvo 240 B23 Herregårdsvogn

Herregårdsvogner

Blant stasjonsvogner kan man vel si at Volvo 240 Herregårdsvogn representerer en helt annen linje enn Ferrari FF og XJS Eventer. Likevel får Volvo 240 flere klikk enn Ferrari på WordPress og Instagram. Jeg kom over en 245 med den lille forhøyningen som strekker seg som en V fra grillen og bakover på panseret. Små detaljer skilte ulike modeller og varianter. Forhøyningen på panseret forteller at det sitter en B23-motor i bilen. Sorte dørhåndtak og sorte felter rundt sidevinduene forteller at vi har med en av de aller siste årgangene å gjøre.

Jeremy Clarkson forteller at Volvo 240 – som stammer fra 140-serien – skulle konkurrere med antikvariske biler som Austin Cambridge tilbake på 60-tallet. Mange år senere solgte Volvo 240 bedre enn den teknisk langt mer avanserte Citroen XM. Vi har ingen bilder av Austin Cambridge. Den må ha vært et gjesp i bilhistorien. Citroen XM, derimot, har skrevet seg inn i historien for lenge siden. Likevel følte jeg at XM stasjonsvognen jeg tok bilde av foran det gamle Rikstrygdeverk-bygget, ikke virket særlig gammel. Er det noe å ta bilde av, da? Men ved nærmere ettertanke er jo ikke XM en bil man ser særlig ofte lenger.

Les mer om Citroen XM her >>


C107
Citroen XM Break (facelifted modell)

citroen xm


Se også

C107
BMW E9
C107
Mercedes-Benz SL R107
C107
Ford Mustang
C107
80-talls Porsche 911
C107
Jaguar Lynx Eventer
C107
Volvo 240
C107
Citroen XM

 

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

3 Responses

  1. Har en Opel Speedster 2005 modell Turbo som er super strøken. Hvis du hvil skrive og ta bilder av den ,hadde det hvert super kult. Mvh Kenneth.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.