Made for America

450 sl
Fra fiskebrygga på Lervik

På 70-tallet var det ikke «bare-bare» å eksportere biler til USA. Amerikanske myndigheter hadde innført strenge krav til avgassrensing og støtfangere som skulle tåle små sammenstøt. Løsningen ble egne USA-modeller. Nå er mange kommet tilbake til Europa.

 

Mercedes-Benz’ tredje utgave av SL-klassen ble svært populær i USA. Den hadde V8-motor og kunne enkelt omdannes fra hardtop til softop. På grunn av skjerpede sikkerhetskrav kunne ikke amerikanske bilprodusenter lenger produsere åpne biler. Den siste amerikanskbygde «convertible» på mange år skulle bli 1976-modellen av Cadillac Eldorado. Men amerikanere som elsket å kjøre uten tak, kunne i stedet velge Mercedes-Benz SL – hvis de hadde råd.

Mercedes-Benz 450 SL

Vi hadde avtalt å kikke nærmere på en av bilene til Tommy Martinsen – en 450 SL med store amerikanske støtfangere og masse chrome. I det fine juliværet byr kystområdet mellom Saltnes og Engelsviken på ekte Sørlandsidyll. For å få en god ramme rundt bildene, kjørte vi ut til fiskebrygga på Lervik. Tidligere var det fiskeutsalg i bodene når fiskebåtene kom inn. I dag er det ikke like mange fiskebåter der, men fritidsbåter. Lokalfolk møtes og badende ungdommer kjøler seg ned ved å «ta bomba» fra brygga.

Mercedes’en til Tommy tok seg skikkelig fint ut i det maritime miljøet. Interiøret går i blåtoner og er fargeavstemt med eksteriørfargen «Grey Blue». Hjulkapslene er i samme farge. Forrige eier insisterte nemlig på å beholde bilen original. Blanke hjulbuer, blanke innstegslister og chrome i dørvangene ser flott ut og bringer tankene til en ekte amerikaner. Kapslene og chrome’n tidfester bilen til 70-tallet. Den er førstegangs registrert på ukjent dato i 1974, men fargekoden og serienummeret forteller at det dreier seg om en 1975-modell.


450sl
Treratt fra Nardi fremhever klassikerpreget

 

En av tidenes lengstlevende modeller

Modellen ble introdusert som 1971-modell og produsert ut modellåret 1989. Få modeller har vært i produksjon like lenge. USA-versjonen ble klar først i 1972. I begynnelsen ble den solgt som 350 SL, mens det i virkeligheten satt en 4,5 liters V8 i den. Mercedes-Benz måtte gjøre en del grep i motorstyringen – som sammen med katalysator gjorde at man ikke kunne ta ut like mye krefter som i de europeiske modellene. Fra 1974 fikk også USA-modellene betegnelsen 450 SL – men fortsatt med lavere ytelser enn tilsvarende europeiske biler.

450 SL

SL-modellen med typebetegnelsen R107 ble laget i tre forskjellige serier. Vår bil tilhører den første serien som ble produsert fra modellåret 1972 og ut 1980. Den fikk et par tilleggsendringer i 1974 for å møte nye krav fra amerikanske myndigheter. «The Federal Bumper Standard» gjorde det nødvendig å lage helt nye støtfangere. I tillegg måtte V8’eren tunes ytterligere ned – fra 190 HK til 180 HK. Til sammenligning ga tilsvarende europeiske utgaver av motoren 224 HK.


lervik
Mercedes-Benz 450 SL USA-modell

 

380 SL

I 1981 arvet SL-modellen komponenter fra den da helt nye S-klassen (W126), blant annet ble fjæring og bremser oppgradert. Den fikk S-klassens nye 380 V8-motor. Motoren gjorde bilen lettere, men for å tilpasse seg amerikanske krav til avgassrensing – måtte den tunes ned til 155 HK. Automatkassa fikk 4 trinn.

560 SL

Da Mercedes-Benz fornyet S-klassen for modellåret 1986, ble 380-motoren tatt ut av modellprogrammet fordi markedet krevde motorer med lavere forbruk. SL-modellene i USA fikk da i stedet 560-motoren fra S-klassen. Også denne ble nedtunet i forhold til europeiske modeller, men ytet likevel anstendige 227 HK.

Originalutstyret

Du finner bilens utstyrskoder på dataplaten som på vår bil er skrudd inn i karosseriet foran radiatoren. Hva kodene betyr, finner du på nettet. Vår bil var utstyrt med følgende da den forlot fabrikken:

513 – Becker Europa radio.
531 – Auto antenna
585 – Behr aircon og elvinduer
593 – Grønntonede vinduer
636 – Bortfall av varseltrekant (!)
466 – Sentrallås
491 – USA versjon


fiskebrygga lervik
450 SL med Fiskebrygga i bakgrunnen

 

Original eller customized

Det handler som smak og behag. Skal man holde på bilens originale preg eller modernisere den? Og hvor mange endringer kan man gjøre før «Benz-følelsen» forsvinner? På 80-tallet kom Lorinser med stylingutstyr til SL – smakfullt, stilig og kostbart. Av en eller annen grunn synes det å passe best til senere modeller. Har man en tidlig modell, bør den være originalt utstyrt – eventuelt med datidens ekstrautstyr, som for eksempel Mercedes-Benz’ ikoniske Bundt/barokk-felger. En gammel Becker-radio i dashbordet bidrar også til god Benz-følelse, skjønt noen har de montert kun for syns skyld – med et skjult moderne anlegg i tillegg.

Hva skal man se opp for på USA-modellen?

Ved import av veteranbiler fra USA må eieren selv oppgi tekniske opplysninger til kjøretøyregisteret. Det betyr at det gjennom årene dessverre er blitt punchet inn mange feil i registeret – et problem som ikke bare berører klassiske Mercedes-Benz-modeller. En vanlig feil er at USA-modeller registreres med ytelser tilsvarende europeiske modeller. Da kan oppgitte antall hester være langt mer enn hva du får i virkeligheten. Det spiller ingen stor rolle for bruksverdien, men ødelegger bilens historikk.

Rust

En av årsakene til at mange biler importeres fra USA, er lav km-stand og lite – eller ingen rust på grunn av varmt og tørt klima eller lagring i garasje. Modellen er ikke spesielt utsatt for rust. Mest utsatt for rust er bilene før 1976. Etter det fikk de bedre stål. Fra 1980 ble karosseriene voksbehandlet og fra 1986 ble mange deler galvaniserte. Eventuell rust dukker opp på de vanlige stedene.


fiskebrygga lervik
Gått på norske veier siden 2004 og nøye vedlikeholdt av voksne bilentusiaster.

 

Kjente feil som kan følge modellen

Høy holdbarhet som tåler høy kjørelengde kjennetegner modellen. Det finnes et par kjente feil med USA-modellene som bør være fikset gjennom bilens normale service-program. Ett ganske alvorlig problem er mulighetene for brudd i hjelperamma på 350 og 450 SL. Det resulterte i en frivillig tilbakekalling hvor berørte eiere fikk bilen sjekket og reparert gratis gjennom forhandlernettet. Et annet kjent problem er varmstartproblemer som kunne spores til innsprøytningssystemet. Det er også kjent at 380 SL kan få problemer med registerkjedet. De amerikanske motorene ble nemlig utstyrt med ett langt kjede i stedet for to separate kjeder som europeiske modeller hadde – ett for hver motorbank. Flere amerikanske bileiere fikk bygget om til to kjeder. Uansett modell bør du lytte etter skrangling og ulyder i registeret ved kaldstart. Selv om kjedene skal holde 250-320 000 km på 450 SL, kan glideskinner av plast forvitres og ta skade med årene.

Men, som sagt, har bilen vært innom et Mercedes-Benz verksted i nyere tid, er disse problemene høyst sannsynlig bemerket eller fikset.


 

exclusive line
Chrome i dørvangene

450 SL
Originale kapsler gir klassisk Benz-følelse

 

Fakta om Tommys 450 SL

Mål og vekt

Lengde, bredde, høyde: 462 / 179 / 130 cm
Akselavstand: 246 cm
Egenvekt: 1545 kg (uten fører)
Antall seter: 2 (2+2 var tilleggsutstyr)
Bagasjerom: 260 liter

Drivverk

Motor: 4520 ccm V8 med Bosch D Jetronic
Effekt: 180 HK (originalt)
Dreiemoment: 298 Nm ved 3000 omdreininger
Girkasse: Automat 3-trinn
Bakhjulstrekk.

Dekk

Dimensjon: 205/70R14 98T
Type: Sommer
Merke: Nexen N blue HD Plus

Om bilen

Typebetegnelser: W107 og R107
Produksjonssted: Sindelfingen, Tyskland
Eier: Tommy Martinsen
Modell: 1975
Bruktimportert: 2004
Km-stand: 88 000 miles
Bevaringsverdig

Generelt

Hestekrefter pr modell (HK SAE Netto).
Tallene gjelder kun for USA-modeller.
1972 350 SL 190 HK
1973 450 SL 190 HK
1974-1979 450 SL 180 HK
1980 450 SL 160 HK
1981-1985 380 SL 155 HK
1986-1989 560 SL 227 HK

 

 

exclusive line
Chrome i terskelplate og kanal
450 SL
Fargeavstemt interiør

 

450 SL
Støtfangere som oppfylte amerikansk «Federal Bumper Standard»

450 SL
SL450 på veien


Se også

Mercedes-Benz SLK
En ur-Audi fra USA
Mercedes-Benz SL R107
Mercedes-Benz SL R129

 

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.