Bobil med grisetryne

peugeot d4
Modellen som ble kjent for sitt grisetryne. Her ombygget til campingbil.

Hvis du bygger om en veteranbil til bobil, kan du skape din egen tidsboble og tilbringe mange dager i den.

 

Et rullende prosjekt

Bilen på bildene har registreringsnumre fra nyere tid, men mangler synlig forsikringsbevis i frontruta som er obligatorisk i Frankrike. Gjennom frontvinduet kunne jeg skimte innredning av tre eller trefinér som er typisk for bobiler. Påbygget over taket ser ut som en sovealkove og patinaen vitner om at det har fulgt bilen i mange år. Dette kan virke som et rullende prosjekt. En bil som ferdig innredet kan benyttes til retro-camping.

Hippiekultur

Jeg tok bildene tidligere i høst – i en landsby i Syd-Frankrike. Der er det mulig for frihetssøkende mennesker å bo i bobiler året rundt. Ikke store, dyre campingbiler, men enkle “hippiebusser” basert på eldre Volkswagen T3, Ford Transit eller tilsvarende som lett kan parkeres på vanlige offentlige parkeringsplasser med offentlige toaletter i nærheten.

 

peugeot d4
Tøff front med lastebilpreg

Få eksemplarer igjen

Kjøretøyet på bildene kan ha hatt en fortid som hippiebuss, men nå sto den parkert i et fint boligområde. En bil som dette, er spesiell på flere måter. Først og fremst fordi den er mer enn 60 år gammel Peugeot D4 – en modell som er svært sjelden – selv i Frankrike. Doningen er også interessant for sitt meget spesielle påbygg. Med en del arbeid kan dette bli den cooleste bobilen på hvilken som helst campingplass!


Det er ikke hver dag man kommer over en Peugeot D4 med aktive registreringsnumre.


Modellhistorikk

peugeot d4
Spartansk førermiljø
Den første utgaven av denne modellen ble kalt D3. Den ble utviklet under krigen og satt i produksjon fra 1947 av bilprodusenten Chenard-Walcker. Motorene ble levert fra Peugeot og var samme motor som satt i datidens Peugeot 202. Motorene gikk imidlertid ut av produksjon da Peugeot 203 ble lansert. I følge hjemmesidene til Venner av Chenard & Walcker nektet Peugeot å levere de nye 203-motorene til Chenard-Walcker, noe som bidro til at selskapet ikke greidde seg og etter hvert ble tatt over av Peugeot. D3 ble selskapets siste modell – som ble en ny, etterlengtet modell hos Peugeot. Peugeot D3 ble produsert i flere serier – alle med motorer hentet fra Peugeots personbilprogram, først fra 203, – senere fra 403. Fra 1955 ble modellen kalt Peugeot D4.

Moderne teknologi

Foruten endringene under motorkassa ble det gjort kun minimale endringer i utseendet. På folkemunne ble det spesielle frontpartiet omtalt som “grisetrynet” (nez de cochon). Til tross for det gammelmodige utseendet var D3 og D4 avanserte biler for sin tid med selvbærende karosseri, forhjulsdrift og uavhengig fjæring på alle 4 hjul og 12 volts elsystem – takket være Chenard-Walcker som hadde produsert biler helt siden 1898.

I offentlig tjeneste

Peugeot D3/D4 kunne leveres som buss og varebil – og mange biler ble levert til politi-, brann- og redningstjeneste. Bilene var også populære som bårebil. Noen ble spesialinnredet som foodtruck. Det er uvisst om noen tilbød innrednings-løsninger og ombygging til campingbil. Etterfølgeren, Peugeot J7, var i alle fall vært svært populær som campingbil. Det ble laget flere takløsninger for camping til denne modellen – på samme måte som til Volkswagen T2 og T3. Likevel lever enkelte Peugeot D3/D4 videre som sympatiske bobiler, men høyst sannsynlig bygget om i ettertid.

Fakta om Peugeot D3/D4

Produksjonsserier:
1947-1950 Chenard-Walker D3 med motor fra Peugeot 202. 1,3 liter 30 HK med 3-trinns girkasse.
1950-1952 Peugeot D3A med motor fra Peugeot 203. 1,3 liter 32 HK.
1952-1955 Peugeot D3B med sterkere motor 40 HK.
1955-1960 Peugeot D4A med motorer fra Peugeot 403. Først 1,5 liter 45 HK – senere 1,8 liter diesel 48 HK – alle med 4-trinns girkasse.
1960-1965 Peugeot D4B med sterkere bensinmotor på 55 HK.
Lengde, bredde og høyde i cm: 443 x 184 x 211
Høyde avbildet modell: Cirka 300 cm.
Toppfart: Cirka 80 km/t.
Avbildet bil er en Peugeot P4A produsert mellom 1955 og 1960.

peugeot d4
Spesialbygg med plattform, overbygg og reservehjulholder.
peugeot utilitaire
Reklame for Peugeot nyttekjøretøy 1964

Se også

Citroën Type H
Voltigeur
Renault Gôelette
Ford Transit mk2
Viking Camp fra Åndalsnes

 

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.