Austin Mini

austin mini

Den var mindre enn andre biler i samme prisklasse, hadde meget små hjul, manglet bagasjeplass, men teknikken var helt ny. Med svært gode kjøreegenskaper gjorde den umiddelbart sin debut i billøp.

 

Austin og Morris ble BMC

Austin var i mange år en av Englands største bilprodusenter. Fabrikken ble startet av Herbert Austin i 1905 som Austin Motor Company. Den første modellen var en stor 5-liters bil med 4 sylindre. Frem mot 1. verdenskrig ble det produsert en rekke forskjellige modeller. I 1922 lanserte Austin den berømte 7, en liten og rimelig bil. Den traff markedet meget bra og ble også produsert av BMW som Dixi. Etter 2. Verdenskrig kom fabrikken fort på markedet med nye modeller. I 1952 gikk Austin sammen med Morris og dannet BMC (British Motor Corporation). Mest kjente modell på 50 og 60-tallet ble Austin og Morris Mini. Mini-Cooper gjorde merket berømt i billøp på 60-tallet. Andre populær modeller var Austin Cambridge og Austin 1100.

Austin Mini Seven

Da BMC lanserte denne modellen i 1959, kom den både som Austin og Morris. Den eneste forskjellen mellom dem var fargeutvalget og grillen. For bilkjøperne var den nye modellen en stor overraskelse. Den var mindre enn andre biler i samme prisklasse og den hadde meget små hjul. Den manglet også bagasjeplass. Teknikken var helt ny. Bilen var utstyrt med gummifjæring og den tverrstilte motoren drev forhjulene. Men den hadde svært gode kjøreegenskaper, og gjorde umiddelbart sin debut i billøp. Da Mini-Cooper kom på markedet med større motor i 1961, ble den også en vinner i større internasjonale rallies. Mini-Cooper fikk større motor i 1964 og det resulterte i seier i Rallye Monte Carlo. Modellutvalget ble utvidet med varebil, pick-up og stasjonsvogn. I 1967 ble Mini MKII lansert med en rekke endringer og forbedringer.

Data Austin Mini og Cooper S

Lengde 303 cm
Bredde 139 cm
Høyde 135 cm

Motor 848 ccm og 36 hk. Toppfart 116 kmt.
(Cooper S: 1275 ccm og 76 hk. Toppfart 160 kmt).

 

austin mini
1960 Austin Mini
austin mini
Mini racing (Foto: Bjørn Lahus)

austin mini
1959 Austin Mini reklame
 

Se også

austin mini
Austin Mini mk1
mini mk1
Mini mk I-VI
Mini mk vii
Mini mk VII
Annonser
bilhistorie
Spennende bilhistorie fra Anders de Langes arkiver

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.