En liten og sjarmerende italiener

fiat 500

bilhistorie

Fiat har sine røtter helt tilbake til 1899. Det året ble bilfabrikken til Giovanni Battista Ceirano overtatt med produksjon, patenter og prototyper og Fabbrica Italiana Automobili Torino (Fiat) etablert.

Små, kjappe og velkjørende

Blant de ansatte som fulgte med til Fiat, var Vincezo Lancia som var en kjent bilsportsutøver. Fiat vant en rekke billøp og merket ble kjent. I 1907 startet produksjonen av mindre og rimelige biler. I 1932 kom Fiat 508 Balilla, en svært moderne liten bil. Utseendet minnet om datidens amerikanske biler, bare mye mindre. Teknisk var den bedre utstyrt enn konkurrentene. Trendsettende var også den lille 500 som kom i 1936 og fortsatte frem til 1955 med endringer og forbedringer. Modellene 500, 600, 850 og 1100 ble svært populære familiebiler på 50- og 60- tallet. I 1969 kom 128 som var Fiats overgang til forhjulsdrift. De etterfølgende modellene befestet fabrikkens posisjon som produsent av kjappe og velkjørende familiebiler.

 

Det aller første interiøret fra 1957

Nuova 500

Den nye Fiat 500 ble introdusert i 1957. I denne lille bilen tilbød Fiat sine kunder en svært enkel bil som manglet det meste. Men bilen var svært rimelig både i anskaffelse og i drift. Den minimale størrelsen gjorde den meget anvendelig i trange byer og den ble utrolig populær spesielt i Italia. Modellen som kom i produksjon, var forbedret i forhold til prototypen, så den nye lille modellen fra Fiat fikk mange lovord fra media. Det var litt kritikk fordi den kun ble levert med et stofftak som kunne foldes bakover og gjøre bilen til en halvveis kabriolet. Dette ble endret til et helt fast tak av metall senere.

 

USA-modellen Fiat 500 America

USA-modellen

Fiat 500 var i utgangspunkter tiltenkt italienske og europeiske bilkjøpere. Men da Fiat ville eksportere den til USA ble det problematisk. Nye regler i USA la store restriksjoner på utforming og montering av kjørelys. Resultatet ble at fabrikken produserte en egen modell for USA. Den hadde noen merkelige lykter som delvis var montert oppe på panseret. Modellen ble produsert til 1975 med løpende endringer. Den ble avløst av Fiat 126.

Fiat 500 data 1957

Lengde: 297 cm
Bredde: 132 cm
Høyde 132 cm
Toppfart 85 kmt
Motor: 497 ccm, 13 hk

 

Se også

1957 fiat 500
Gatelangs i Roma
nuova 500
Fiat Nuova 500
fiat 500
Helt italiensk på Fornebu
gatelangs
Fiat 500 facelift
roma
Fiat 500 i feriemodus

bilhistorie.blogspot.com
Automotive art – fargerik og moderne fotokunst. Store og spennende veggmalerier av biler.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.