Fotosøndag: Tra’Montagne 2023

porscher

Den største samling av Porscher i Occitanie samlet seg sist helg i St.Cyprien i Syd-Frankrike for å delta i en «driveout» til Spania, og andre aktiviteter for å dyrke gleden ved å eie disse flotte bilene.

 

Oppkalt etter en fjellvind

Tramontane er vinden som blåser mellom fjellene rundt Middelhavet i den katalonske delen av Frankrike, Langedoc Roussillon. Nå har den akkurat herjet over landskapet i 6 dager. Vinden kan være ganske lumsk fordi den raskt kan skifte retning, og vindene kan komme som kastevinder. Den kan plutselig komme brølende mot deg mens du aner fred og ingen fare. Det sies for øvrig at vindene alltid varer i sykluser à 3 dager. Så hva er sammenhengen mellom Tramontane-vindene og Porsche-arrangementet? Vel, Porschene kan komme brølende rundt neste sving, og biltreffet varte akkurat 3 dager.

 

Men når alle Porschene står oppstilt eller defilerer gjennom byen, innser jeg at det ikke er mulig å ta bilde av alle. Så jeg konsentrerer meg om de som blikket mitt fanger lettest – de klassiske bilene som er ett nummer mindre i størrelse enn de nye Porschene. På 60- og 70-tallet ville man pekt og ropt «Se, en Porsche!». I dag kan nesten «alle» som har kommet midtveis i livet, kjøpe seg en ny eller nesten ny Porsche. Klassiske Porscher, derimot? – Ikke alt kan kjøpes for penger, vet du.


 


Porsche 356

Tidlige Porscher var ingen superbiler. Bare velbygde, harmoniske og vakre gran-turismo biler med sportslige egenskaper. Modellen ble laget i 4 serier, men det kan være vanskelig å tidfeste en bil kun fra et visuelt inntrykk. Den grønne bilen over, er en 1600 C – hvor C står for Carrera – oppgitt til å ha 1600-motoren med 75 HK. En litt bred list fremme på panseret og doble luftinntak bak indikerer at det dreier seg om en årsmodell mellom 1962 og 1965. Den blå bilen under, er en 1600 SC (Super Carrera) som da har 90 HK 1600-motor.


 

Samlerbiler

Bilene på rødt teppe tilhører den lokale Porsche-forhandleren Centre Porsche Perpignan. Blant bilene hadde de 2 klassikere som neppe noensinne kommer til å falle i verdi. Den hvite Porsche 356 AT1 er av årsmodell 1957 og har en 1600 ccm motor med 60HK. Bilen ble førstegang registrert i USA og første eier var en Lewis K Gough. Han var National Commander for de amerikanske styrkene under annen verdenskrig og er blant annet kjent for å ha trukket inn Marilyn Monroe i såkalte moral-oppbyggende aktiviteter under krigen. Det finnes et bilde som viser kommandøren overrekke en plakett for hennes engasjement, men filmstjernen har nok aldri sittet i kommandørens fine Porsche som du kan studere hos Centre Porsche Perpignan. Prisen har jeg ikke våget å spørre om.


 

Porsche 911 930 Turbo

Jeg husker godt da Porsche 911 Turbo kom. Det mest oppsiktsvekkende var den store spoileren bak, som vel bare ble større ettersom motorer og ytelser vokste. Den avbildede bilen er trolig fra siste halvdel av 80-årene med en 3,3 liters motor som trolig kan levere 300-330 HK. Det skulle i alle fall være nok krefter til å holde bilen nede under fart.


 

VW-Porsche 914

Modellen ble produsert av både Volkswagen og Porsche. Bilene som ble bygget av Volkswagen, hadde 4-sylindret motor hentet fra 411/412 mens Porsche satte inn 6-sylindrede 2 liters motorer. Bilen på bildene har denne motoren. Den sto på standen til Sud Classic Car. Den har gjennomgått full restaurering og fremstår som en original bil lakkert i Delphi Green. Panseret og bakluken er foliert i matt svart, og kan i følge forhandleren fjernes før salg. Prisen er 36 000 euro, vel 400 000 NOK.


 

Porsche 718 Spyder

Da Porsche introduserte Porsche 718 Cayman og Boxster med 4-sylindret turbo-motor, var det mange som vendte ryggen til modellen. Noen år senere ble (Cayman) GT4 og (Boxster) Spyder lansert med flat sekser-motorer på 4 liter – ombygget fra 911-serien. Bildet over er av 718 Spyder.

 

Porsche 911 964

Porsche 964 er i dag ikke bare veteranbil og klassiker, men også den siste modellen med tidlig 911-utseende. Om 964 ble det sagt at ingen tidligere 911-modell hadde fått like mange endringer, men det var før 966 kom. I ettertid kan man tydelig se at 964 bærer mange trekk fra de opprinnelige 911-seriene.


 

Se også

porscher
Porscher på tur

 

Porsche Club Roussillon

 

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.