Alfa Romeo Stelvio

stelvio
 

Den var en nyhet da den kom som 2017 årsmodell. En crossover SUV bygget på nye Giulia. Ikke bare så den fantastisk ut – Alfa Romeo hadde lykkes å bygge inn de gode Alfa-genene. Bilpressen kastet seg over bilene og rapporterte om suverene kjøreegenskaper. Så ble det stille.

 

For alle som liker å kjøre bil

Det er gått 6 år siden Stelvio kom i salg. 6 år er lang tid i bilbransjen, spesielt etter at bilmarkedet er invadert av store el-SUVer som kan kjøre fletta av Stelvio. Da jeg kjørte Stelvio i dag, var det uunngåelig å ikke sammenligne med dagens elbiler. I mine øyne kom Stelvio svært godt ut. Alfa Romeo lager fremdeles biler for oss som liker å kjøre bil – vi som gjerne tar den lange veien hjem bare for moro skyld.

Diesel

Jeg hadde valget mellom 2,0 T MultiAir 280 HK eller 2,2 JTD MultiJet 210 HK. Jeg valgte sistnevnte – trolig samme motor som jeg ville ha valgt hvis jeg skulle kjøpe en Stelvio i dag, – skjønt diesel er ikke det første man forbinder med Alfa Romeo. JTD-motoren i Stelvio benyttes også i Giulia, Jeep Cherokee og Wrangler, – og Fiat Ducati. Da jeg kaldstartet dieselmotoren, følte jeg meg et øyeblikk hensatt til steinalderen. Men på veien imponerte motoren stort med kraftig bunndrag og rask respons fra alle turtall. Inne i bilen var lydbildet fint og akselerasjonene sto ikke tilbake for noen elbil. Forestill deg en kort påkjøringsrampe til motorveien hvor du holder igjen for å la et vogntog passere for deretter å smette inn mellom annen trafikk. Full akselerasjon skjer helt uten rykk og støy. Noe av æren skal girkassa ha. Den er hentet fra øverste hylle. ZF 8HP75 er samme kasse som blant annet benyttes i store BMW’er.

Turen

Dagens tur gikk til Oslo Fashion Outlet i Vestby. Ikke verdens lengste tur, men rundt lunsjtid på hverdager er det ganske rolig der. Jeg er ingen moteløve, men vi besøker outlet’en to ganger i året for å fylle opp garderoben min fra de gode merkevarene. Kona mi er med, og vet hva jeg trenger, hva som passer og hva som kler meg. Turen til Vestby er koselig, og det finnes flere avstikkere man kan ta for å gjøre turen lengere – forutsatt at man kjører en god bil.


 

Instrumenter og DNA

Instrumentpanelet er klassisk. Noen vil kanskje si gammeldags. Dype analoge klokker har fulgt Alfa Romeo i mange år og det er vanskelig å se hvordan de kan lage et digitalt instrumentbord. Infotainmentsystemet betjenes med samme type hjul på midtkonsollen som jeg hadde på en Audi for 10-12 år siden. Selv om systemet fungerer bra (for meg), forstår jeg at tiden er moden for dataskjermer. Én av bryterne på midtkonsollen styrer kjøremodus mellom Dynamic, Normal og Advanced Efficiency – forkortet «DNA» (selvfølgelig). Jeg er normalt ikke begeistret for å kjøre i aktiv/dynamisk modus, fordi det gjør drivverket uforholdsmessig masete i forhold til effektøkningen. I Stelvio ble jeg imponert av hvor responsiv dieselmotoren ble. Rene kruttønna. Jeg foretrakk likevel normal modus. I «min» bil påvirket ikke DNA’et understellet. Dynamisk/aktivt understell er ekstrautstyr.


 

Valgt med hjertet…

Visste du at Alfa Romeo-eiere hilser over rattet når de møter andre Alfa Romeo-eiere på veien? Jeg møtte bare én denne dagen – og han hilste mens jeg beundret bilen hans – uten at jeg rakk å hilse tilbake. Jeg vet ikke om alle Stelvio-eiere er merkelojale, men mange velger nok Alfa Romeo mer med hjertet enn med hodet. Gjelder dette også Stelvio? For mitt eget vedkommende skrev jeg om modellen da den ble lansert for 6 år siden. Stelvio er en vakker Crossover som byr på mye kjøreglede. Den gir en fin kombinasjon av komfort og sportlighet hvor drivverket, understellet, styringen er optimalisert for kjøreglede – et nydelig samspill mellom bil og fører. Så ja, – Stelvio fanger en bilentuiasts hjerte.

… Og med hodet?

Jeg har saumfart internasjonale brukerfora for å se etter om det er noen alvorlige svakheter ved Alfa Romeo Stelvio. Det er det ikke. Jeg nevnte innledningsvis at jeg trolig ville valgt diesel (JTD 2,2) fremfor bensin (2.0 T). Det er tre grunner til det. For det første bruker den langt mindre drivstoff enn bensinutgaven, for det andre er den rimeligere enn bensinutgaven og for det tredje vurderer jeg den som mer driftssikker enn bensinutgaven. Da tenker jeg blant annet på at det har vært tidligere feil ved MultiAir-systemet som styrer variable ventilåpninger, men jeg kan ikke finne noen treff på dette når det gjelder nye Giulia og Stelvio. Vær oppmerksom på at dieselmotorene fra Fiat-Chrysler ikke bør velges hvis man bare skal kjøre på korte turer og – hvis jeg ikke tar feil – er skiftintervallet for registerreim og vannpumpe bare 60 000 km.


 

Verditap

«Vår» Stelvio er en 2019 årsmodell registrert i november 2018. I følge Skatteetaten var listeprisen for denne bilen 604 900 kroner samme måned som «vår» bil ble registrert på et leasingfirma. Med ekstrautstyr havnet kjøpesummen trolig i underkant av 700 000 uten vinterhjul. I dag er 16 biler av samme årsmodell og motorvalg til salgs på Finn.no – hvorav 13 har en prislapp på 459 000 kroner – sannsynligvis leasingbiler. Verditapet er på samme nivå som en av Stelvio’s konkurrenter, Audi Q5.

Plass

Stelvio tilhører mellomklasse Crossover SUV. Fra førerposisjonen får jeg en følelse av at setene og inventaret omfavner meg – en positiv følelse av trygghet og velvære. Innvendig plassutnyttelse er middels for klassen, spesielt i baksetet. Bagasjerommet rommer 525 liter med baksetene oppslåtte og 1600 liter med nedslåtte seter. Også det middels for klassen.

Konklusjon

Dieselmotor er ikke noe man forbinder med Alfa Romeo, men det legger ingen demper på bilens sportslige kjøreegenskaper. Få bileiere er like lojale og entusiastiske over bilene sine som Alfa Romeo-eiere. Dette er biler mange velger med hjertet, skjønt det er ingen ting som tilsier at man ikke kan velge den med hodet også. En 3 år gammel Stelvio kan være en god og morsom hyttebil i mange år.

Med god pleie kan den bli en fremtidig klassiker.


 

Fakta Alfa Romeo Stelvio 2,2 JTD

Mål og vekt
Ytre mål – L, B, H: 469 x 190 x 169 cm
Akselavstand: 282 cm
Egenvekt: 1659 kg (uten fører)
Nyttelast: 596 kg
Antall seter: 5
Maks hengervekt m/bremser: 2300 kg
– uten bremser: 750 kg
Taklast: –

Drivverk
Motor: 2,2 JTD MultiJet II Adblue
Effekt: 210 @ 3500 omdreininger
Dreiemoment: 470 @ 1750 omdreininger
Girkasse: 8 trinns ZF 8HP75
Firehjulsdrift: ALFA Q4

Bensinforbruk
Oppgitt (kombinert): 0,59 – 0,65 liter/10 km
Monitorert under turen: 0,56 – 0,57 liter/10 km

Bagasjerom
Som femseter: 525 liter
Som toseter: 1600 liter

Dekk
Dimensjon: 235/55R19 T XL
Type: Vinterdekk uten pigger
Merke: Viking Contact 7

Priser:
Nybil (2023): 889 900 (kampanje)
Nybil (2019): 604 900 (listepris)
Bruktbil (2019): 459 000

Om bilen

Produksjonssted: Alfa Romeo Cassino Plant, Italia
Farge: Stromboli Grey
Ekstrautstyr: Premium interiør og sound, ADAS nivå 2, Panoramasoltak m.m.
Leid av Hyre
Eier: ALD carmarket
Modell: 2019
Km-stand: 75886
Km kjørt: 97
Kilder: vegvesen.no, www.alfaromeo.no

stelvio
ALFA Q4 firehjulssystem


 

Se også

stelvio
Alfa Romeo Stelvio
stelvio
Alfa Romeo Giulia
Alfa Romeo 1166 Busso – følelser og fornuft

Hvordan vi tester bilene

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

2 Responses

  1. Alfa Giulia/ Giulietta av ny type er nåtidens svar på BMW 2002 Tii. Når mine 170 hester tenner blir jeg nesten euforisk. Ser fram til hver sving og slette med en herlig brumming bak ! Diesel ? Nope. El- Nix. Rekevidde ubegrenset. Varme i kupe etter ønske. Angst for fjelloverganger om vinteren- Nein. Bensinstasjoner JA !

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.