Austin A40 Sports – et forsøk på å lage en sportsvogn

austin a40 sports
Austin A40 Sports

Det var fabrikkens direktør Leonard Lord som kom opp med en glimrende ide for å få bedre publisitet over hele verden. Et veddemål.

 

Bilfabrikken Austin var i mange år en av Englands største bilprodusenter. Fabrikken ble startet av Herbert Austin i 1905 som Austin Motor Company. Den første modellen var en stor 5-liters bil med 4 sylindre. Frem mot 1. verdenskrig ble det produsert en rekke forskjellige modeller. I 1922 lanserte Austin den berømte 7, en liten og rimelig bil. Den traff markedet meget bra og ble også produsert av BMW som Dixi. Etter 2. Verdenskrig kom fabrikken fort på markedet med nye modeller. I 1952 gikk Austin sammen med Morris og dannet BMC (British Motor Corporation). Mest kjente modell på 50 og 60-tallet ble Austin og Morris Mini. Mini-Cooper gjorde merket berømt i billøp på 60-tallet. Andre populær modeller var Austin Cambridge og Austin 1100.

Jorden rundt på under 30 dager

Selv om bilmerket Austin var kjent i Europa, var det et ønske om å få bedre publisitet over hele verden. Fabrikken mente at den helt nye modellen A40 Sports kunne brukes i et virkelig PR-fremsøt. Dette ville gi presseomtale og gi bilmerket Austin positiv omtale over hele verden. Det var fabrikkens direktør Leonard Lord som kom opp med en glimrende ide. Han laget et veddemål med sin PR medarbeider Alan Hess. Hvis Hess kunne kjøre jorden rundt på mindre enn 30 dager, ville han vinne. Hess aksepterte veddemålet og startet planleggingen av turen. Allerede i 1951 gikk startskuddet. Turen skulle være en kombinasjon hvor bilen skulle kjøre over de forskjellige kontinentene. Mellom kontinentene skulle bil og mannskap fraktes med fly. Hess klarte turen på kun 21 dager og sørget for at Austin fikk rikelig med presseomtale. Men selv dette hjalp ikke på salget. Etter en produksjon av ca 4000 biler ble produksjonen avsluttet i 1953.

Viktigste mål Austin Sports

Bredde: 155 cm
Lengde: 404 cm
Høyde: 146 cm
Motor: 1200 ccm
Toppfart: 125 kmt

 

Austin A40 Sports’ interiør
austin a40 sports
The Austin A40 Sports

austin a40 sports
Austin reklame fra importør Erik B. Winter

Se også

Alan Hess prepares for a 30-day around-the-world trip by car (1951) published by British Pathé.

austin a30
Austin A30
Austin A90 Atlantic
Austin A90 Atlantic
Austin Healey 3000
Annonser
bilhistorie
Spennende bilhistorie fra Anders de Langes arkiver

 

Anders de Lange skriver om bilhistorie. Han har skrevet om bil og bilhistorie i over 30 år, utgitt egne bøker og skrevet for norsk bilpresse.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.