Austin A-90 Atlantic

Austin A90 Atlantic
Austin A90 Atlantic på Norgesbesøk

bilhistorie

En litt spesiell bilmodell fra Austin.

 

Austin var i mange år en av Englands største bilprodusenter. Fabrikken ble startet av Herbert Austin i 1905 som Austin Motor Company. Den første modellen var en stor 5-liters bil med 4 sylindre. Frem mot 1. verdenskrig ble det produsert en rekke forskjellige modeller. I 1922 lanserte Austin den berømte 7, en liten og rimelig bil. Den traff markedet meget bra og ble også produsert av BMW som Dixi. Etter 2. Verdenskrig kom fabrikken fort på markedet med nye modeller. I 1952 gikk Austin sammen med Morris og dannet BMC (British Motor Corporation). Mest kjente modell på 50 og 60-tallet ble Austin og Morris Mini. Mini-Cooper gjorde merket berømt i billøp på 60-tallet. Andre populær modeller var Austin Cambridge og Austin 1100. Austin hadde en stor eksportandel på 1950 og 1960 tallet.

Skreddersydd for USA

Et lite feilskjær fra Austin var lanseringen av modellen A-90 Atlantic i 1948. Det var mange gode grunner for slippe denne modellen ut på markedet. Austin ønsket en bedre posisjon på det viktige amerikanske markedet av flere grunner. Eksport var viktig i de første årene etter at krigen sluttet i 1945. Austin valgte å ta frem en helt ny modell som var skreddersydd for eksport til blant annet USA. Modellen hadde et design som var påvirket av konkurrerende amerikanske bilmodeller. Men den nye modellen fra Austin hadde et handikapp, nemlig en motor med kun 4 sylindre. Det var vanskelig når amerikanske konkurrenter hadde større motorer med 6 sylindre.

Testet på bane og fjellveier

I forkant av introduksjonen i USA ble den kjørt på flere baner og oppnådde gode resultater. Salget ble svært dårlig og en av grunnene var nok at modellen var for lik en amerikansk bil. Bilkjøpere som skulle kjøpe en sportsvogn valgte andre europeiske modeller. I Norge fikk vi det første glimtet av den nye bilen da den ble testet på norske veier i 1948. Turen gikk fra Oslo til Bergen med fjernsynsopptak på torget i Hønefoss. Det vakte stor interesse.

Produksjonen av denne modellen ble stoppet i 1952 etter et skuffende salg av under 8000 eksemplarer.

 
 

Tekniske data Austin A-90 Atlantic

Motor: 2260 ccm – 88 hk
Lengde: 449 cm
Bredde: 177 cm
Høyde: 152 cm
Toppfart 155 kmt.

austin a-90 atlantic
1948 Austin Atlantic

Austin A90
Austin 1952


 
austin atlantic
1950 Austin Atlantic reklame

Se også

a-90 atlantic
«Field experience». Avisutklipp fra turen Oslo Bergen.
Alvis TD21
bilhistorie.blogspot.com
Automotive art – fargerik og moderne fotokunst. Store og spennende veggmalerier av biler.

 

Anders de Lange skriver om bilhistorie. Han har skrevet om bil og bilhistorie i over 30 år, utgitt egne bøker og skrevet for norsk bilpresse.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.