Austin A30

austin a30
1951 Austin A30
bilhistorie

I motorpressen fikk denne modellen mye skryt. Den ble betegnet som en av de mest moderne familiebilene på markedet.

 

Austin

Austin var i mange år en av Englands største bilprodusenter. Fabrikken ble startet av Herbert Austin i 1905 som Austin Motor Company. Den første modellen var en stor 5-liters bil med 4 sylindre. Frem mot 1. verdenskrig ble det produsert en rekke forskjellige modeller. I 1922 lanserte Austin den berømte 7, en liten og rimelig bil. Den traff markedet meget bra og ble også produsert av BMW som Dixi. Etter 2. Verdenskrig kom fabrikken fort på markedet med nye modeller. I 1952 gikk Austin sammen med Morris og dannet BMC (British Motor Corporation). Mest kjente modell på 50 og 60-tallet ble Austin og Morris Mini. Mini-Cooper gjorde merket berømt i billøp på 60-tallet. Andre populær modeller var Austin Cambridge og Austin 1100.

Austin A30

Denne lille bilen fra Austin dukker opp i 1951. En moderne bil med selvbærende karosseri. Nye tekniske løsninger så også dagens lys, blant annet en helt ny motor utstyrt med toppventiler. I starten ble den solgt som Austin A-30 «Seven» for å dra nytte av forløperens gode navn og rykte. Denne lille familiebilen ble i starten produsert som 4-dørs personbil, men fikk snart følge av en 2-dørs variant og stasjonsvogn. I motorpressen fikk denne modellen mye skryt. Den ble betegnet som en av de mest moderne familiebilene på markedet. Dette var viktig for på denne tiden var engelske bilprodusenter sammen med de amerikanske markedsledere på verdensbasis.

Selv om den var relativt spartansk utstyrt, var det mye spennende ekstrautstyr tilgjengelig på markedet. Denne lille bilen deltok også innen motorsport, spesielt i England. Men det var nok som en enkel, liten og praktisk familiebil den vil bli husket for ettertiden.

Modellen ble avløst av Austin A-35 i 1957. Den hadde stort sett samme utseende men med et større vindu bak samt noen tekniske endringer,

austin a30
Austin A30 2 dører
austin a30
Austin A30 Van
austin a30
På biltur. Austin A30 Countryman.

Tekniske data ved introduksjon i 1951

Motor: 803 ccm, 28 hk.
Lengde: 346 cm
Bredde: 140 cm
Høyde: 150 cm
Toppfart 115 kmt.


reklame 1954
Reklame fra 1954

Se også

Austin A90 Atlantic
Austin A90 Atlantic
mini
Austin Mini mk1
vanguard
Standard Vanguard
bilhistorie.blogspot.com
Automotive art – fargerik og moderne fotokunst. Store og spennende veggmalerier av biler.

 

Anders de Lange skriver om bilhistorie. Han har skrevet om bil og bilhistorie i over 30 år, utgitt egne bøker og skrevet for norsk bilpresse.

1 Response

  1. Sjeldent syn. Austin A40. Bilde tatt 17. mai 2021 i anledning Re motorklubbs arrangement.
    Sjeldent syn. Austin A40. Bilde tatt 17. mai 2021 i anledning Re motorklubbs arrangement.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.