Standard Vanguard

standard vanguard
1948 Standard Vanguard

En populær familiebil tidlig på 1950 tallet.bilhistorie

 

Standard var i sin tid ett av de virkelig kjente engelske bilmerkene. De første bilene ble produsert i 1904 i Coventry. I starten ble det produsert flere modeller med forskjellige motorstørrelser. I 1911 kom en helt ny modell. Dette var en mindre bil med høy kvalitet. Den var en direkte konkurrent til Morris og Singer. og den kom i flere varianter og var i produksjon til 1915. Frem til slutten av 1 verdenskrig ble det produsert krigsmateriell og derfor kom det ikke noen nye personbiler før i 1919. Salget var bra i perioden etter 1 verdenskrig, men markedet ble mye tøffere på slutten av 1920 tallet. Fabrikken kom i økonomiske vanskeligheter og ny ledelse og refinansiering kom på plass. Standard produserte en rekke modeller frem til 1940. Flere av disse var sportsbiler og mer sportslige familiebiler. Da bilproduksjonen startet opp etter krigen i 1945 var det kun 3 modeller som ble produsert. Dette var modeller basert på modeller konstruert før krigen. Først i 1947 ble første nye modellen presentert. Bilen fikk navnet Standard Vanguard som ble fabrikkens viktigste modell etter krigen og frem til 1963 da all produksjon opphørte.

Vanguard-familien

Vanguard var en romslig og velutstyrt familiebil og klarte seg godt i konkurransen med de andre engelske familiebilene. Den kom først som ren personbil men en stasjonsvogn kom på markedet ganske fort. En varebil og en pick-up kompletterte modelltilbudet. Spesielt varebilen ble godt kjent rundt i landet fordi Norsk Bygdekino brukte denne modellen til å frakte utstyr mellom de forskjellige filmforestillingene landet rundt. Standard Vanguard fikk en skikkelig oppgradering i 1953 med endringer av karosseriet. Den runde bakparten ble nyttet ut med en skikkelig utbygget bakpart som ga et mer moderne utseende. Standard endret litt på designet hele tiden. I 1958 kom en oppdatert modell som var designet av Michelotti og den fikk betegnelsen Vignale.

Data Standard Vanguard 1948:

Lengde: 417cm
Bredde: 175
Høyde: 162
Toppfart: 129 kmt
Motor: 2088 ccm, 65 hk

standard vanguard
Norsk Bygdekino brukte Standard Vanguard til å frakte filmutstyr
vanguard iii
1958 Standard Vanguard III

earls court motor exhibition
Annonsering av Standards produktlinje på British International Motor Show 1948

Se også

Austin A90 Atlantic
Austin A90 Atlantic
humber super snipe
Humber Super Snipe III
bilhistorie.blogspot.com
Automotive art – fargerik og moderne fotokunst. Store og spennende veggmalerier av biler.

 

Anders de Lange skriver om bilhistorie. Han har skrevet om bil og bilhistorie i over 30 år, utgitt egne bøker og skrevet for norsk bilpresse.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.