En kjapp svenske – Saab 96 sport

En spennende bil fra en bilprodusent som lenge var i forkant når det gjaldt utviklingen av familiebiler. Spesielt gjaldt dette kjøreegenskaper og design.

 

Saab startet i 1937 som produsent av fly for det svenske forsvaret. Etter freden i 1945 sank behovet for fly slik at nye muligheter og markeder måtte vurderes. En krig med store ødeleggelser gjorde at behovet for biler og transport var meget stort. Saab så sammen med mange andre produsenter et stort marked de neste årene, og bestemte seg for å starte bilproduksjon. Den første tiden ble det produsert en liten familiebil med betegnelsen Saab 92. Det var bare starten for en rekke kjente og velkjørende bilmodeller fra den svenske bilfabrikken. Saab hadde en trang start som bilprodusent rett etter krigen. Tilgangen til alle typer materialer var begrenset på slutten av 1940 årene. Men bil ble det til slutt selv om produksjonen ble relativt liten i starten. Bilen hadde gode kjøreegenskaper som gjorde at Saab ble et godt navn blant bilsportsutøvere helt fra starten.

Saab 96 Sport

Etterfølgeren til Saab 93 var modellen med betegnelsen 96. Den ble produsert mellom 1960 og 1980. Den nye modellen var svært lik forgjengeren men hadde større vindu bak og litt bedre plass for passasjerer og bagasje. Endringene av karosseriet ga bilen et langt mer moderne utseende. Her kom det også en sporty versjon med betegnelsen ”Saab 96 sport”. Dette var en modell med flere hester og bedre utstyr. Forsetene var tykke og svært komfortable, mens baksetet ble liten benk. Bilen var skreddersydd for bilsportsutøvere og andre som likte å kjøre sporty biler. Dette ble en virkelig vinnerbil både på bane og landeveien. Bildene her viser den siste versjonen med et nytt og forlenget frontparti. Det var også den siste modellen med 2 takts motor. Da Saab erstattet den gamle 2-taktsmotoren med en ny V4 motor mistet bilen mye av sitt særpreg og sportsversjonen (også betegnet som ”Monte Carlo”) forsvant i 1968.

Data Saab 96 Sport

Lengde: 417 cm
Bredde: 159 cm.
Høyde: 147 cm.
Toppfart 155 kmt.
Motor: 3 sylindre 2 takt – 841 ccm, 55 hk

saab 96 sport
Saab 96 Sport. Ekstra instrumentering og tykt polstrede framstoler.
saab 96 sport
Saab Sport

jernes bilforretning
Reklame fra J. J. Jernes Bilforretning i Kristiansand

Se også

Saab 96
Saab Sonett
bilhistorie.blogspot.com
Automotive art – fargerik og moderne fotokunst. Store og spennende veggmalerier av biler.

 

Anders de Lange skriver om bilhistorie. Han har skrevet om bil og bilhistorie i over 30 år, utgitt egne bøker og skrevet for norsk bilpresse.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.