Oslo åpner egne p-plasser for bildeling

bilkollektivet
Underteksten sier: “Reservert bildeling ved gyldig bevis for Bilkollektivet.[“

Oslo har nå begynt å øremerke offentlige parkeringsplasser til bildeling. De første plassene er allerede tildelt – til Bilkollektivets biler på Damplassen i Ullevål Hageby. Innvielsen ble markert med frokost, kaffe, snorklipping med mer for beboere og andre interesserte.

 

Trenger reserverte plasser på grunn av beboerparkering

Da Oslo kommune innførte beboerparkering flere steder i byen, ble det vanskeligere å drive organisert bildeling, spesielt på steder hvor bilene var parkert i gata. Elbiler og hydrogenbiler kan fritt parkeres innenfor beboerområdet, men bilparken til Bilkollektivet er ennå ikke helt utslippsfri. Ikke ennå. Derfor har Byrådet vedtatt å reservere egne parkeringsplasser til dette formålet.

bilkollektivet
Offisiell invielse av p-plassene. Beboer og bildelingsbruker Julie Gjermundsen klipper over snoren sammen med Morten Munch-Olsen fra Bilkollektivet.

Det er ikke sikkert alle er like glade for å miste offentlige parkeringsplasser, – men de jeg møtte på Damplassen, var positive. Bildeling er definitvt kommet for å bli, og er på fremmarsj.

Bil når du trenger det

Direktør Morten Munch-Olsen i Bilkollektivet sier at medlemmene erstatter egne biler med bildeling. Bilkollektivet har i dag 80 medlemmer i området som benytter de tildelte parkeringsplassene. Uten bildeling, ville det kanskje ha vært 80 biler til i området. Bilkollektivets slagord, “Bil når du trenger det”, henspeiler til ett av de mest grunnleggende behovene for å kunne erstatte egen bil. Tenk deg følgende samtale ved frokostbordet: “Er det vi som skal kjøre til fotballtreningen i dag?”. Etter få sekunder er bil bestilt og klar til å plukkes opp på vei fra jobben. Det er sånn det skal fungere.

bilkollektivet
Jaguar I-Pace skal inn Bilkollektivets bilpark.

Bildeling er mer enn bare billeie

Bildeling nevnes gjerne sammen med nye tjenester for bilutleie mellom privatpersoner. Leie av bil gjennom for eksempel Nabobil dekker ikke grunnleggende krav til bildeling. De færreste kan erstatte eget bilhold kun med leiebiler. Det kan være et supplement, men fanger ikke opp daglige situasjoner hvor man trenger en bil for et par timer. Når du kommer på at det er din tur til å kjøre barna i nabolaget til fotballtrening, må du kunne låse opp en bil samme ettermiddag – og returnere den tre timer senere – uten å bruke unødvendig tid på å søke og gjøre avtaler.

Ikke for alle

Bor du utenfor Oslo og trenger bil daglig, må du ha egen bil. Er dere to som trenger bil daglig, må dere kanskje ha to biler. Sånn er det bare. Men bor du urbant, som i Ullevål Hageby, trenger du kanskje ikke bil hver dag. Med bildeling slipper du å tenke på å lete etter parkeringsplass når du kommer hjem. Du slipper EU-kontroll, service, reparasjoner og dekkskift. Når du trenger bil, setter du deg inn i en ny, sikker og miljøvennlig bil. Og viktigst av alt er at du slipper å sitte igjen med skjegget i postkassa når bilen skal selges, fordi du valgte “feil” teknologi.

bilkollektivet
En bil som mange ennå venter på. Opel Ampera med skiboks er i Bilkollektivets bilpark.

Flott bilpark

Bilkollektivets bilpark består hovedsaklig av nye biler fra Toyota, Peugeot og KIA. Bybiler, familiebiler, hyttebiler samt 7- og 9-setere. I tillegg har de biler som mange ennå står i kø for å skaffe seg, som Opel Ampera og Jaguar I-Pace. Opel Ampera med skiboks tar deg til hytta på Hafjell uten å lade. I-Pace skal snart plasseres ut og gjøres tilgjengelig for medlemmene. I praksis har Ampera en vinter-rekkevidde på 300 km, mens I-Pace foreløpig ser ut til å ligge på mellom 220 og 240 km. Jeg snakket med et medlem i Bilkollektivet som sist helg kjørte 240 km tur-retur til hytta med Ampera, og hadde 50 km igjen. Kameraten, som kjørte samme strekning med I-Pace, måtte lade.

Umiddelbar tilgang til bil

Vurderer du bildeling, anbefaler jeg å prøve flere aktører før du eventuelt selger din egen bil. De viktigste faktorene er at det faktisk finnes biler der du bor og/eller jobber og at du kan skaffe bil når du trenger det, gjerne med det samme. Dessverre finnes det alt for mange situasjoner i dagliglivet som krever umiddelbar aksess til bil: Håndverkeren, som først skulle komme klokken to, står nå utenfor huset ditt og venter – og du er på jobben. “Nøkkelbarnet” ditt står utenfor huset og gråter, fordi hun har mistet nøkkelen, og ingen er hjemme. Delen du bestilte på IKEA er kommet. Henter du den nå, kan du montere oppvaskmaskinen allerede i kveld.

bilkollektivet
Hydrogenbilen Toyota Mirai.

Flere aktører

Det er naturlig å sammenligne Bilkollektivet med Hertz BilPool. I følge Munch-Olsen er Bilkollektivets omsetning omtrent 3 ganger så stor som Hertz BilPool. Bilkollektivet driver som et norskeid samvirkeforetak. Hertz BilPool er ikke oppført som eget selskap i Brønnysundregistrene. De fakturerer via Hertz bilutleie/First Rent a Car Norway AS sånn at omsetningstallene sannsynligvis finnes i deres regnskaper. I virkeligheten er Hertz BilPool helsvensk. På eiersiden står ingen ringere enn Volvo Personvagnar AB. Det svenske søsterselskapet Sunfleet Carsharing AB står bak de tekniske løsningene – og servicetelefonen synes å havne i Sverige.

Andre aktører innen bildeling er Hyre AS og ZipCar. Hyre er foreløpig i oppstartfasen. De har gode IT-løsninger og leier ut biler som er eid av Møller Gruppen samt enkelte private biler. ZipCar eies av investeringsselskapet RAC Group som blant annet er franchisetakere for bilutleie på Island. De samarbeider med OBOS. Kombinasjonen boligselskap og bildeling kan bli en vinnerkombinasjon etter som flere kommuner nå lemper på kravene til antall p-plasser hvis det tilrettelegges for bildeling.

Det betyr blant annet reserverte p-plasser.

 


Fakta

Bilkollektivet.no
Bilkollektivet på Facebook

 

Bilkollektivet på Damplassen – flere bilder

bilkollektivet
Toyota Mirai og I-Pace kunne prøvekjøres av beboerne.
bilkollektivet
Hvem har best rekkevidde?
bilkollektivet
Lars Lillo Stenberg og klasse 3A på Ullevål skole sang en spesiell versjon av “Flink”. Da ble det “Flink – flink, som bruker bildeling” 🙂
bilkollektivet
Som medlem av Bilkollektivet kan man dele på denne skjønnheten.

Se også

bilkollektivet
Bildeling test
Toyota Mirai – designet for hydrogen
Direkte bil fra nabobil

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.