Vespaen som italienerne ikke fikk kjøpe

vespa 400
Vespa 400 logo. Foto: S_Kohl (Depositphotos.com).

Vespas første og eneste bil kom aldri i salg i Italia. Agnelli-familien, som eide Fiat, stakk kjepper i hjulene for ikke å få en utfordrer til sin Fiat 500.

 

På 1950-tallet dukket det opp flere mikrobiler. Vi har tidligere skrevet om Berkeley, Isetta, Frisky, Goliath, Lloyd og norske Troll, merker som i dag er ukjente for mange. Ett merke jeg liker godt, er Vespa. Deres mikrobil var trolig en av de beste.
 

vespa 400

fotosøndag
Vespa 400 fra et fransk biltreff. Felger i beige farge var standard.

 
Etter krigen var det mange som drømte om egen bil, men få hadde råd. Det skapte et marked for mikrobiler og nye bilmerker dukket opp. Men selv om etterspørselen var til stede, var det få som lykkes. Vespa hadde et solid fotfeste i Europa med sine scootere. Samtidig hadde Piaggio, som eide Vespa, brukt 5 år på å utvikle og teste ut en mikrobil som de valgte å produsere i én av Piaggio’s franske fabrikker.
 
Det var ingen tilfeldighet at produksjonen av Vespa 400 ble etablert utenfor Italias grenser. Da bilen var produksjonsklar, ville den ha kommet i salg på samme tid som nye Fiat 500. Jeg vet ikke hvilke relasjon Piaggio og Fiat hadde, men Agnelli-familien og Fiat sørget i alle fall for at Piaggio ikke våget verken å produsere eller selge sin nye modell i Italia.
 
Når man studerer Vespa 400, finner man egenskaper av samme type som gjorde scooter’ne populære. Alt er enkelt, brukervennlig og velkonstruert. Selvbærende karosseri med et hekkmontert drivverk på 400 kubikk-centimeter og 14 hk, elektrisk start, 3 gir forover og ett bakover, 2 seter foran og en benk bak som kun egner seg for 2 småbarn. Fronten («grillen») kan trekkes ut som en skuff hvor man får adgang til batteriet. En interessant detalj er mekanismen som blander inn 2-taktsolje fra en egen oljebeholder etter at man har fylt bensin. Løsningen skal være så enkel at «selv mor kan gjøre det» – som man sa på den tiden.
 


 
Mikrobiler som Vespa bærer et tydelig feminint preg. Det er ikke utenkelig at det var mor som brukte bilen til sine daglige gjøremål, mens far kanskje kjørte Mobylette eller Vespa scooter til arbeidet? Det var neppe vanlig for syd-europeiske familier å ha 2 biler på 1950-tallet. I dag dukker Vespa-bilene opp som sympatiske innslag på biltreff. Jeg kan ellers fortelle at Vespa-motoren går lunt og dempet under motorlokket, og gir krefter nok til å følge trafikken i franske forstadsområder.

Fakta om Vespa 400


Produksjonssted
ACMA – Ateliers de construction de motocycles et d’autombiles, Fourchambault, Frankrike. I dag holder Fiat Powertrain Technologies France til i lokalene.
 
Produksjonstid
1957- 1961
 
Produsert antall
Mellom 30 000 og 31 000 biler
 
Pris i dag
€10.000 – €30.000 basert på 24 biler til salgs på bilbørser over hele verden. Biler under €10.000 er restaureringsprosjekter.
 
Etterord
Det er helt klart at Vespa ville vært en konkurrent – ikke bare til Fiat 500 – men også Autobianchi Bianchina Transformable som delte plattform med Fiat. Fiat 500 ble produsert helt frem til 1975 og Bianchina til 1970, mens produksjonen av Vespa stanset i 1961, vel ett år etter at Agnelli-familien hadde tatt kontroll over Piaggio.

 

 


 

vespa 400
Vespa 400

vespa 400
Vespa 400

 

vespa 400
Et utklipp fra reklame.

 

 

Se også

vespa 400
Autobianchi Bianchina
vespa 400
Fiat 500
berkeley
Berkeley
frisky sport
Frisky
vespa 400
BMW Isetta 300
vespa 400
Lloyd Alexander TS

Ma Vespa 400 – alt om denne modellen

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.