Frisky – en spennende liten plastbil

frisky sport
Frisky prototype utkast 1957
 

Et forsøk på å lage en sporty minibil

Da krigen i Europa tok slutt i 1945, var det ikke mange som tenkte på å kjøpe ny bil. Folk flest manglet det meste og måtte konsentrere seg om sine daglige behov. Ikke var det muligheter for å kjøpe bil, produksjon av nye biler var begrenset. Høye priser og restriksjoner på bensin og bilbruk var også vanlig i hele Europa. Derfor fikk salget av motorsykler et oppsving. Det samme gjaldt også de helt nye Scooterne. Men å kjøre med tohjulinger satte sine begrensninger. Været var problematisk, både regn og sleipe veier utgjorde en konstant trussel for dem som fartet rundt på to hjul. Det var heller ikke lett å få med seg familien selv om sidevogner på motorsyklene var til god hjelp. Nei – folk gikk nok med en bildrøm i magen. Noen fikk tak i bruktbiler, men alder og dårlig vedlikehold gjennom harde tider hadde slitt på kjøretøyene. Siden tidene i Europa stadig ble bedre ønsket svært mange en helt ny bil. Den nye ”Volkswagen” ga næring til bildrømmen, men den var for dyr for folk flest. Mange andre fabrikker kom med nye småbiler, fra asfaltbobler til svært små familiebiler.

De første prototypene

Frisky var en liten bilmodell som startet livet med svært høye ambisjoner og spesiell design. Den opprinnelige ideen til denne bilen ble unnfanget av racerføreren Raymond Flowers. Han arbeidet i Egypt på 1950-tallet. Der laget han også en enkel prototype på en liten bil. Prototypen var utstyrt med en 250 ccm Villiers motorsykkelmotor og måkevingedører som på Mercedes 300. I forbindelse med Suezkrisen forlot Flowers Egypt og gjorde en samarbeidsavtale med en engelsk fabrikk som skulle produsere bilen for ham. Det resulterte i produksjon av 2 prototyper som ble lansert på bilutstillingen i Geneve i 1957. Den nye modellen var redesignet av Michelotti og rakk akkurat frem til åpningen av utstillingen.

Frisky Sport

Frisky ble senere presentert som Frisky Sport på Earls Court i 1957. Bilen var nå kraftig endret for å gjøre den rimeligere å produsere. Borte var den spennende løsningen med dører som vippet oppover. Den kunne nå leveres i åpen eller lukket versjon. I annonsene ble den lansert som 3-seter (3 personer i forsetet), men det ble svært trangt i følge tester i media. Bilen hadde gode fartsresurser (105 km/t) med sin lille 2 cyl Villiers motor på 325 ccm. Salget ble ikke godt fordi prisen fremdeles var for høy. Nye eiere kom inn hos Frisky i 1958. En ny modell med betegnelsen ”Frisky Sprint” ble presentert på Earls Court i 1958. Modellen kom aldri i produksjon fordi den ble for dyr å produsere. En lett modifisert versjon ble produsert i Australia som Lightburn Zeta.

Den lille bilen solgte aldri godt selv om den fikk meget positive omtaler i media. Aftenposten omtalte den som ”bilsensasjonen Frisky” i 1957. Fabrikken skiftet eiere flere ganger og på slutten ble den solgt som byggesett i begrenset antall.

Totalt ble det produsert rundt 1500 stk. av denne lille engelske bilen mellom 1957 og 1964. Den ble produsert med 3 eller 4 hjul.

Tekniske data Frisky Sport

Motor 325 ccm 16 hk.
Toppfart 90 kmt.
Lengde 274 cm.
Bredde 140 cm.

frisky sport
Frisky 1958
 

frisky sport
Frisky 1960 – Bygg din egen

Se også

Classic British Cars – Microcars pt 2 – Mike Webster har skaffet seg en Frisky Sport som ble en av hans barndoms ønsker etter å ha sett den den i en bok.

berkeley
Berkeley – sportsbiler og fritid
bilhistorie.blogspot.com
Automotive art – fargerik og moderne fotokunst. Store og spennende veggmalerier av biler.

 

Anders de Lange skriver om bilhistorie. Han har skrevet om bil og bilhistorie i over 30 år, utgitt egne bøker og skrevet for norsk bilpresse.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.