Berkeley – sportsbiler og fritid

berkeley
Annonse 1957
 

Mye morro med liten motor

Produsenten av bilen (Berkeley Coachworks) ble startet i1946. Eierne av den nye fabrikken hadde tidligere produsert møbler. Under krigen ble fabrikken også involvert i produksjon av deler til flyskrog, i første rekke trerammer. Da freden kom i 1945 stoppet flyproduksjonen og man måtte se seg om etter alternativ virksomhet for å drive videre. Løsningen ble å starte produksjon av campingvogner. Dette var en god løsning. Nå kunne fabrikken utnytte både egen kompetanse og bruke restlageret av deler fra krigsproduksjonen. De første modellene som kom på markedet var moderne og strømlinjeformet mens konkurrentene hadde modeller med kantet og gammeldags design. Moderne design og høy kvalitet når det gjaldt materialer og utførelse ble kjennemerket for de første modellene. I 1950 hadde fabrikken et stort produktspekter som dekket alle deler av markedet. Sansynligvis var Berkeley verdens største produsent av campingvogner på den tiden. 1955 begynte man eksperimentering med glassfiberforsterket plast og presenterte den første modellen laget i dette materialet i 1956. Med den nye kompetansen var ikke veien til bilproduksjon lang.

Berkeley kom på markedet med en liten sportsvogn i 1956 i en tid hvor flere liknende biler så dagens lys.

Lette konstruksjoner og svært små motorer ga fart og underholdning. De første modellene var utstyrt med en motor på bare 322 ccm som leverte 15 hester. Senere kom det modeller med en litt større motor og flere hestekrefter. Selv om bilen var liten var den teknisk avansert. Den var utstyrt med forhjulstrekk og tverrstilt motor. Karosseri i fiberglass med avstivninger i aluminium sørget for stabilitet. Uavhengig fjæring på alle hjul og lavt tyngdepunkt sørget for at denne lille bilen virkelig hadde gode kjøreegenskaper. Liten og kjapp – bilen var som skapt for konkurransekjøring. Flere av dem som konkurrerte ønsket mer fart. Spesielt kundene i USA var ivrige og de mente også at den lille bilen fortjente en større motor. Den kom og ga bilen noe bedre toppfart og akselerasjon.

En større motor åpnet for nye muligheter

Fabrikken lanserte en ny fireseters variant med litt større karosseri. Nå var den blitt en familiesportsvogn med 4 sitteplasser. Men den nye modellen ble ingen suksess og det ble bare solgt noen få biler. Ledelsen hos Berkeley forsto at kundene ønsket sportsvogner, ikke familiebiler med flere sitteplasser. Løsningen var å videreutvikle den sportsbilen man allerede hadde i produksjon. En ny modell med litt endret utseende kom i 1959. Men det viktigste var at den fikk en større motor med flere hestekrefter. Resultatet ble høyere toppfart (150 kmt) og bedre akselerasjon. Tanken var nå å introdusere en helt ny modell med større motor i 1961. Den nye modellen skulle få samme motor som ble brukt i Ford Anglia. Konstruksjonen var helt ny med et tradisjonelt stålkarosseri.

Men markedet for campingvogner kollapset i 1960 og fabrikken ble hard rammet økonomisk. Resultatet ble konkurs i 1961 og ingen flere biler ble produsert.

Data Berkeley sportsvogn 1956

Motor 2 sylindre 327 ccm – 18 hk.
Toppfart 115 kmt.
Lengde: 313 cm.
Bredde 128 cm.

berkeley roadster
Åpen sportsvogn
berkeley coupe
Lukket modell
Caravan 1953

Berkeley Cars på Wikipedia >>


Berkeley
Annonse 1957

Se også

Trollbilen
Troll – the full story
Mer lukt enn luksus
American Dream Trailers
bilhistorie
Spennende bilhistorie fra Anders de Langes arkiver

 

Anders de Lange skriver om bilhistorie. Han har skrevet om bil og bilhistorie i over 30 år, utgitt egne bøker og skrevet for norsk bilpresse.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.