Mer lukt enn luksus

bilhistorie
ifa p-70
IFA P-70 (Plast IFA)

Østeuropeisk dominans

1950 tallet var en litt spesiell tid for bilfolket. Valutasituasjonen og restriksjoner åpnet for bilimport fra Øst Europa. Små og billige biler fra Øst Europa var et vanlig syn på norske veier på den tiden.

Etablering av bilmerkene

Men slik var det ikke fra starten. Før Tyskland ble delt etter krigen lå mange av de mest kjente bilfabrikken øst i landet. Produksjonen startet med Wartburg i 1896 og en rekke kjente bilmerker ble etablert i de påfølgende årene. Bilmerket Wartburg som hadde skiftet navn til «Dixi» ble kjøpt opp av BMW i 1929 og bilene fikk nytt navn. Det ble grunnlaget for BMW som inntil da hadde vært kjent som en stor produsent av flymotorer. Nye og kjappe bilmodeller fra BMW ble en skikkelig utfordring for konkurrentene og flere av dem slo seg sammen på1930 tallet til «Autounion».

IFA P-70

Etter 1945 og delingen av Tyskland måtte bilproduksjonen reorganiseres. Uklare eierforhold til både merkenavn og tekniske løsninger gjorde situasjonen uoversiktlig. Men bilproduksjonen kom raskt i gang i øst med IFA som det mest kjente merket. Her i Norge solgte IFA godt takket være gunstige importregler og de små 2-takterne ble et vanlig syn på våre veier. Siden IFA var en relativt gammel konstruksjon ble den avløst av modellen «P 70» i 1955. I utgangspunktet var denne modellen en IFA med nytt plastkarosseri. Den nye «P 70» ble av bilkjøperne betraktet som en grei og moderne familiebil. Den var romslig og dekket behovet for en normal familie. Men den fikk aldri noen høy status på grunn av sin opprinnelse i øst og den hadde en lukt og lyd som fikk bilentusiaster til til å rynke på nesen. I markedsføringen ble løsningen med plastkarosseri brukt som hovedargument. I følge annonsene var dette den første bruks- og familiebilen med et moderne karosseri laget av plastmateriale. Den ble også i mange land markedsført som «Plast IFA». Men den utdaterte teknikken kunne ikke skjules i lengden og den ble avløst av den nye modellen «Trabant» i 1959.

Fakta IFA P-70

Lengde: 374 cm
Bredde: 150 cm
Toppfart: ca 100 kmt
Motor: 684 ccm, 22 hk

ifa p70
IFA P70 Coupé
ifa p70
Ved produksjonsbåndet

ifa p-70
«- Plast som karosserimateriale er kommet for å bli». Annonse fra svensk avis.

Se også

Norsk bil oppført i kjøretøyregisteret som Wartburg P-70.

 

plastbil
Citroen i plast
bil av plast
Citroën Méhari
Wartburg 353 – med lukt og lyd
bilhistorie
Spennende bilhistorie fra Anders de Langes arkiver

 

Anders de Lange skriver om bilhistorie. Han har skrevet om bil og bilhistorie i over 30 år, utgitt egne bøker og skrevet for norsk bilpresse.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.