Med elbil til Europa i sommer?

elbil til europa

Bare siden i fjor høst, er det dukket opp flere nye ladestasjoner langs hovedrutene nedover i Europa. Det er enklere enn noensinne å kjøre elbil. Men det lønner seg å planlegge turen på forhånd i stedet for å reise på lykke og fromme.

 

Velg en god rute

Hvis man skal kjøre gjennom Tyskland, er det ikke så mange rutevalg å velge mellom. Autobahn 7 tar deg fra Danmark gjennom nesten hele Tyskland til Italia og Østerrike. De som skal til Frankrike og Spania, kan enten ta Autobahn 1 mot Luxembourg etter Hamburg, eller følge Autobahn 7 nedover og ta Autobahn 5 mot Frankfurt, Mulhouse og Basel. Begge alternativene tar omtrent like lang tid, men Autobahn 1 til Luxembourg har ikke like god dekning av ladestasjoner. Velger du den ruten med elbil til Europa, bør du plotte inn ladestasjonene på forhånd. Langs Autobahn 7 og 5, derimot, ligger ladestasjonene tett hele veien. Flere nye ladestasjoner er dukket opp siden vi kjørte der i fjor høst.
 
Med elbil til Europa, er det en fordel med mange ladestasjoner langs veien. Ett problem mindre. Der det er store avstander mellom ladestasjonene, kan det lett bli kø i ferietiden.

Ferge eller Sverige?

Det handler ikke bare om hva som er mest effektivt, men også hva man foretrekker. I fjor reiste vi med hund, og valgte å kjøre gjennom Sverige. Nå tok vi Colorline fra Larvik til Hirtshals, med overnatting på hotell før vi dro videre tidlig neste morgen. I lavsesong tar overfarten 3 timer og 55 minutter, med fremmøte senest 1 time før avgang. På turen kan du nyte en god buffet med mat og drikke – og utsikt over fjorden, eller slumre i gode hvilestoler.
 
Alle veier møtes i Kolding – enten man velger å kjøre bil via Sverige, eller ta ferge fra Larvik. Ser man på tidsforbruket mellom Oslo og Kolding vil de to alternativene kunne fortone seg på følgende måte:

 
Alternativ 1. Ferge Larvik-Hirtshals

Kjøre Oslo-Larvik: 1,5 timer
Vente i Larvik: 1,5 timer
Overfart: 4,0 timer
Kjøretid Hirtshals-Kolding: 2,5 – 3,5 timer
Lade/hviletid: 0,5 timer (1 hurtiglading)
Totalt: 10,0 – 11,0 timer
 
Alternativ 2: Kjøre gjennom Sverige

Kjøretid Oslo-Kolding: 9,0 – 10,5 timer
Lade/hviletid: 1,5 timer (3 hurtigladinger)
Totalt: 10,5 – 12,0 timer
 
Begge alternativene utgjør en dagsetappe og med elbil blir de også omtrent like kostbare. Husk at du får rabatt over Øresundsbroen og Storebæltbroen med bombrikke fra Fremtind.
 
Vi hadde en flott tur over til Hirtshals – med eget bord helt fremme i baugen. En fantastisk buffet med god mat, snadder og alle type drikkevarer for bare 299,- kroner pr person (hverdag utenom sesong) – og møtt av hyggelig mannskap under hele overfarten.

 

elbil til europa
Utseiling fra Larvik med Colorline SuperSpeed 2

Ladeforberedelser

Man bør ha alle lade-appene installert med knytning til et gyldig bankkort før man drar av gårde. Sjekk også at app’ene ikke har logget deg ut, så slipper du å rote med passord ved ladestolpen. Mange opplever problemer med å registrere seg på en ladeapp i utlandet. Da jeg nylig prøvde å installere en app fra et fransk ladeselskap, fikk jeg ikke registrert meg fordi jeg ikke hadde et franskt mobilnummer. Det er heller ikke alle løsninger som godkjenner norske bankkort når man befinner seg i utlandet.

Ladeselskaper og formidlere

elbil til europa
No good! Ubrukelig utenfor Skandinavia.
Fra turen vår i fjor høst, skrøt jeg av at jeg kunne bruke ladeapp og ladebrikke fra Fortum Charge & Drive på mine lokale, franske ladestasjoner. I dag fungerer ikke Fortum Charge & Drive lenger utenfor Skandinavia. På kontinentet er appen deres verdiløs.
 
Man reiser selvfølgelig ikke til utlandet med app fra kun én ladeformidler. Jeg har også nylig testet en app fra Plugsurfing – første gang ved en fransk ladestolpe fra Engia. Det fungerte dårlig. Kartet i appen viste at jeg sto ved korrekt ladestolpe, men da jeg skulle lade, fikk jeg melding om at jeg allikevel ikke sto ved ladestolpen. ID’ene i app’en stemte heller ikke med hva som sto på stolpene. Plugsurfing viste data for ladestolper som tidligere sto et stykke unna på samme rasteplass – men som nå var fjernet!
 
En vanlig feil
 
En anmelder hevder at halvparten av ladestedene på kartet i Plugsurfing er feil. Dette gjelder nok også andre formidlere. Jeg har opplevd samme type problem med Fortum Charge and Drive på en populær norsk ladestasjon. Både i Tyskland og Frankrike er det nylig kommet nye ladere fra ladeselskaper jeg aldri har hørt om før. Det må være en utfordring for selskapene som formidler ladekontakter, å holde seg oppdatert. Vi trenger likevel formidlerne, fordi enkelte ladestasjoner ikke har noe eget app-tilbud (spanske Powerdot) eller ikke tillater at brukere med utenlanske mobiltelefoner registrer seg (franske Electra). Jeg liker også formidler-app’en Electromaps som gir mulighet for kommentarer – og kan sammenlignes med Plugshare – en annen app som formidler lading. Electromaps dekker «alt» i Frankrike og Spania.
 

 
Trenger begge deler
 
Er du mye på farten, bør du sikre at du har tilgang til app’er fra internasjonale ladeselskaper – ikke bare formidlere – både fordi ladeselskapenes egne apper gir økt sikkerhet (mindre feil) og fordi ladingen der kan være rimeligere. Det kan likevel være verdt å betale litt ekstra for å kunne bruke en ukjent ladestasjon der man er, i stedet for å måtte kjøre til et annet sted bare for å lade fra et velkjent ladeselskap.

Betale med bankkort?

Selv om det er et EU-krav om at det skal være mulig å betale for lading med bankkort, er det trolig lenge til man kan stole på sånne løsninger. Jeg har prøvd med vanlige kort på nye ladestasjoner i Frankrike, uten å lykkes. Kortet blir registrert, men autorisasjonen feiler (time-out). Heller ikke mitt franske bankkort fungerer. Jeg tror det vil ta lang tid før vi kan betale med bankkort. *)

Første ladekunde?

Basert på anmeldelser fra brukerne bør man altså ikke stole på app’en fra Plugsurfing. Men i dag fant jeg en ny ladestasjon i nærheten som bare fantes på kartet til Plugsurfing. Jeg dro dit – og ganske riktig – utenfor et lokalt hotell sto to flunkende nye 300 kW ladestolper klare. De ble satt opp i forrige uke. Jeg pratet med eieren som ble glad over å se at «hans» ladestasjon var oppført på kartet i en generell app.

 

elbil til europa
Tester en ny ladestasjon på Hotel Neolus langs A9 ved Le Boulou.

Bestill hotell

Jeg anbefaler å bestille rom på hoteller før man reiser. Vi har erfart at gode hoteller langs veien fylles opp uansett årstid – enten av turister eller firmareisende. Å finne hensiktsmessige hoteller krever en del research på forhånd. Man kan bruke Google Maps til å finne ut kjøretid basert på ønsket dato og klokkeslett. Det gjelder å komme frem til hotellet i god tid før resepsjonen stenger for kvelden. Bruk booking-appene for å sjekke anmeldelser fra tidligere gjester. Det finnes nemlig hoteller man bare bør kjøre forbi.
 

Etter en lang dag på veien er det godt å komme til et forhåndsbestilt rom

 
Bo nær veien eller dra inn til nærmeste landsby?
 
Det kan være enklere å få plass på hoteller som ligger noen km utenfor motorveien. Dessuten byr hoteller i landsbyene på mer sjarm enn veihotellene. Vi foretrekker likevel å bo nær veien på hoteller for veifarende – ofte med ladere og parkeringsmuligheter rett utenfor. Det er en ubeskrivelig lykkefølelse å se lysene av hotellet i det fjerne etter en lang dag på veien i øsende regnvær og vite at vi har et rom der som venter på oss.

Skikk og bruk på motorveier

Tyskere liker ikke at noen «okkuperer» et felt. Det hjelper ikke hvor fort du kjører, det er alltid noen som kjører fortere. Hvis du blir innhentet av andre biler, forventes det at du legger deg inn til høyre hvis det er mulig. Det handler kanskje mer om kutyme og høflighet enn om regler. Dessuten øker det veiens kapasitet.
 
Husk «Rettungsgasse» ved kø, der bilene i det venstre feltet holder seg til venstre og bilene i midtfeltet holder seg til høyre i feltet sitt før man stanser sånn at utrykningskjøretøyene kan passere fritt.
 
På franske motorveier rundt Lyon oppfordres bilister til å betrakte det midtre feltet som en sikkerhetssone som man benytter til å kjøre forbi eller slippe andre biler forbi.
 
Franske motorveier har fartsgrense på 130 km/t og det er satt opp fotobokser langs alle motorveier. De er små og vanskelige å få øye på – og blinker for den minste overtredelse. Hvis du kjører norsk bil, er det ikke sikkert du får noen påminnelser i posten. Selv har jeg ventet i månedsvis – og ennå ikke fått noe brev 😉

 

🙂 Smilefjes

🙁 Surfjes

  • Fortum Charge and Drive kuttet utenlandske ladere.
  • Plugsurfing med krøll i dataene sine.

 

– Og mens man er i Tyskland, kan man jo glede seg over fine klassikere som disse.

 

 

terjes biler
 
*) Oppdatering 08.06.2024

Q8 har nylig installert hurtigladere i Sverige og Danmark med bankkort-betaling – og de fungerer! Det er bare å se etter Q8 med ladesymbol. Når kommer andre bensinstasjoner etter, tro?

Se også

Bensinstasjonene tar grep om ladingen
Scammet via QR-kode
Til Europa med elbil 2023

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.