Rariteter fra sydlige bredder

krem og jordbær

Tiden er snart kommet for å pakke bilen å sette snuta nordover til Norge igjen. Her i Syd-Frankrike finnes det mange bilentusiaster, og mange som fortsatt kjører biler som ikke lenger finnes på veiene hjemme. Jeg har tatt en del snapshots av interessante kjøretøy som tidligere er delt på Instagram. Bildene er tatt av biler som er i bruk, som bildet over – en Bugatti replika på søndagstur.

 

Spanskbygget Jeep

Ekte Jeep

Den sto parkert ved en busslomme der man kan sette fra seg bilen for å ta bussen inn til Perpignan. Fra veien syntes jeg den lignet på en Jeepster. På vei tilbake stoppet jeg i busslommen og tok et par hastige bilder. Litt stresset av å stå feilparkert, fikk jeg ikke sett så nøye på «Jeepsteren», før jeg dro videre. Da jeg så bildene, kunne jeg ikke finne modellen i Jeeps modellprogram, og avskrev bilen som en koreansk kopi. To dager senere forsvant bilen. Den var til salgs, og kanskje hadde det dukket opp en kjøper. Da jeg ser nøyere på bildene, ser jeg det står Jeep Ebro, og da er det en spanskbygget Jeep jeg har med det spanske navnet «Comando HD». Ebro er en stor produsent av lastevogner og traktorer, og altså Jeep. Comando «HD» (Heavy Duty) ble introdusert som 1979-modell med større lastekapasitet. Senere kom HDI med hevet tak i lasterommet. De fleste spanske Jeep’ene ble trolig utstyrt med dieselmotorer fra Perkins, men det finnes også biler med bensinmotorer til salgs.


R4 derivater

Fikk 1100-motor

Selv om Renault 4 ennå finnes i trafikk, har de fleste nå gått over til være hobbykjøretøyer. Jeg kom over et eksemplar av Renault Rodeo i byen vår. Dette var en modell som var basert på Renault 4 ramme og understell med 1100-motoren fra Renault 6. Modellen skulle konkurrere med Citroen Méhari. Den ble utviklet av Raoul Teilhol, som lagde påbygg for nyttekjøretøy. Bilene ble produsert av Renault – først som ACL Rodeo, senere som Teilhol Rodeo, – og fra 1976 ble modellen tatt inn i Renaults modellprogram. Den avbildede modellen bærer Renault-logo. Rodeo solgte ikke like bra som den enklere utstyrte, luftavkjølte Citroen Méhari. I dag er det sjeldent man får se en Renault Rodeo. Ifølge kjøretøyregisteret skal det finnes én Teilhol Rodeo i Norge.


Campingbiler

Bor du i en fransk by og eier en liten bobil, kan du parkere på offentlige parkeringsplasser eller gatelangs og overnatte hvis du vil.

De gamle er best

Jeg liker gamle bobiler av flere årsaker. For det første fordi de er basert på et klassisk kjøretøy, men også fordi de er mindre og smartere enn dagens biler. Skal du bo i en Volkswagen buss, kreves det kun geniale løsninger. Jeg vil også tilføye at patina fra et aktivt liv kan spille en rolle. I Syd-Frankrike er klimaet varmt og tørt, sånn at gamle bobiler ikke råtner og ruster så lett. I dette klimaet finnes det mennesker som velger å leve større deler av året på farten. Jeg kjenner ikke til reglene for camping, men mange overnatter på offentlige parkeringsplasser og steder hvor ingen blir forstyrret. Dette medfører at de fleste private parkeringsanlegg har satt opp sperrer som bobiler ikke kommer under. Jeg har passert flere patinerte, fine bobiler på mine rusleturer med hunden, men føler at det ville være respektløst å ta bilder. Bilene på bildene var uten beboere.


Peugeot


Krem og jordbær

Jeg skal ikke legge skjul på at jeg likte Peugeots tidligere modeller bedre enn dagens modeller. Tidlige modeller hadde flotte linjeføringer med klar merkeidentitet. Bil-design kan sammenlignes med bløtkaker. En enkelt pyntet kake med krem og jordbær ser deilig ut. Hvis man «dynger på» masse forskjellig pynt på samme kake, blir kaken forvandlet til en ubestemmelig masse – som en lapskaus. Dagens Peugeot-modeller har fått alt for mange linjeføringer med elementer som ikke harmonerer særlig bra. Peugeot 304, 306, 504, 505, derimot, er i sannhet krem og jordbær.

Jeg har funnet flere flotte, klassiske Peugeot’er. Peugeot 504 fikk et forlenget liv som pickup. Den røde bilen er tidligere eid av brannvesenet i en av nabobyene. Bilen er utstyrt med 4-hjulstrekk fra Dangel, som har levert 4-hjulstrekk til flere fine franske biler. Jeg har også tatt med et bilde av Peugeot 505. Disse har jeg ikke sett på lenge, verken i Norge eller i Frankrike. Den avbildede bilen har skilter fra den var ny – eller nesten ny – og var nå til salgs. Håper noen kjøper den for å ta vare på den. Jeg tok til slutt også med et bilde av en Peugeot 309 uten bulker. Modellen som egentlig var en Talbot (Simca), fikk plass i Peugeot’s modellprogram da Peugeot overtok Talbot. Det går flere Peugeot 309 her i Syd-Frankrike, både som bruksbiler og som entusiastbiler på bilsamlinger.


Andre bilerkrem og jordbær

Ford er et ekte europeisk merke med fabrikker i England, Tyskland, Belgia og Spania. De har også hatt fabrikker i Frankrike etter Vedette-prosjektet, blant annet produksjon av girkasser frem til år 2000 eller noe sånt. Jeg er vant til å se Ford RS Cosworth Sierra på biltreff, men ikke like ofte i daglig trafikk. Bilen som jeg avbildet på en parkeringsplass, ser ut til å være en originalbil som lett kunne blitt tatt for å være en vanlig Sierra. Bildet av den hvite Citroen GSA er tatt på samme sted. Begge bilene er jo langt fra vanlig å se langs veien. Cosworth’ene er enten kjørt til filler og bygget opp igjen for utstilling, mens GSA’ene bare rustet bort. Den flotte 2CV’en sto parkert ved Girona flyplass. Den var virkelig en «eye catcher» i et ellers trist parkerinsghus blant nyere biler. «Krem de la krem!» 🙂


Se også

krem og jordbær
Peugeot 504
krem og jordbær
Peugeot 309
Ford Transit mk2 Camper

 


Terjes biler på Instagram

 

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.