GM vender tilbake

equinox
Chevrolet Equinox EV

Det er ingen hemmelighet at GM forbereder seg til å komme tilbake til Europa. Allerede til høsten kan det dukke opp noen riktig spennende amerikanere i Oslo sentrum.

 

På plass til høsten?

Tidligere i år bekreftet GM’s europeiske president, Jaclyn McQuaid, til Automotive News Europe at GM skal presentere sine elektriske modeller i Europa. Vi vet ikke eksakt når GM kommer til Oslo, men de har tegnet kontrakt for lokaler i Nedre Slottsgate og søker akkurat nå etter service-ingeniør for Sverige og Norge. Sannsynligvis kommer de til å være på plass med sitt elektriske modellprogram for 2024 allerede nå til høsten.
 
GM’s nye modeller er Cadillac Lyriq, Chevrolet Blazer EV, Chevrolet Corvette E-Ray, Chevrolet Equinox EV og Chevrolet Silverado EV. Vi kommer sikkert også til å få se nye GMC Hummer EV SUV. Til neste år skal en helt ny Chevrolet Bolt settes i produksjon. Bolt har i flere år vært GM’s eneste elbil.

Hva kan GM tilby?

Elbiler selger primært på pris, plass og rekkevidde – og det er nettopp her GM’s nye modeller skal hevde seg. Hemmeligheten heter Ultium som er et nytt elbil-drivverk GM har utviklet i samarbeid med LG Chem. Fordelene med det nye drivverket er lavere produksjonskostnader, mer energi per volum og lavere vekt. Det nye batteri-styringssystemet kan eliminere opptil 90% av kabler og kontakter andre modeller trenger. Ikke bare gir det lavere vekt, men også bedre evne til å ta imot hurtiglading.

Erfaringene med Bolt

Her hjemme fremstilles ofte Chevrolet Bolt og søstermodellen Opel Ampera-e som mislykkede biler. Da Bolt ble lansert i 2016, ga den enestående rekkevidde i forhold til pris. Det var dét som fikk folk flest til å sette seg på ventelister. Dessverre bommet GM og batteri-leverandøren LG Chem grovt på produksjonskapasiteten. Det oppsto enorme ventelister – og mens folk ventet, ble GM innhentet av andre bilprodusenter. Da de omsider kunne levere biler, var kjøperne forduftet. Det fikk daværende GM-forhandler, Bergheim Auto føle. De hadde kjøpt inn et stort parti Chevrolet Bolt som de måtte selge med tap. Da GM senere solgte Opel til PSA, forsvant GM’s elbil fra modellprogrammet.
 
Selv om GM snublet etter lanseringen, var bilene velkonstruerte og teknologisk overlegne i forhold til konkurrentene. Det er mulig at GM kan stå overfor en tilsvarende situasjon i dag. Det er åpnet for bestilling av enkelte modeller allerede før produksjonen har startet, men i løpet av de siste dagene er det meldt om at produksjonsstarten har vært forsinket med 6 måneder på grunn av at en leverandør sliter med å levere utstyr for å automatisere produksjonen av batteriene. Alle de nye modellene er rammet, men konserndirektør Mary Barra har sagt at GM likevel vil være i stand til å produsere 100 000 nye EV-modeller i løpet av andre halvdel av 2023.


 

Cadillac Lyriq

I løpet av 1. halvår ble det kun produsert noen få biler med GM’s nye drivverk – Cadillac Lyriq og GMC Hummer EV SUV. Disse regnes som pre-produksjonsbiler for utstillinger, tester og markedsføring. Cadillac Lyriq vil sannsynligvis være den første modellen som ankommer Oslo. Den kan bli fulgt av den helt nye Escalade IQ som skal settes i produksjon sent i 2024 som 2025-modell. Escalade IQ er en koloss på 5,7 meter med rekkevidde på inntil 720 km som neppe kan finne plass i norske parkeringshus. Cadillac Lyriq, derimot, får med sine 5 meter akkurat plass. Lyriq tilbys i tre utstyrsvarianter, Tech, Luxury og Sport – alle kan velges med RWD eller AWD og får strøm fra et batteri på 102 kwh. Rekkevidde er 505 km for 2-hjulsdrevne biler og 494 for 4-hjulstrekk. I USA begynner prisene i underkant av $60.000, til $80.000 med utstyrspakker. Da kan prisene i Norge komme til å starte i overkant av 600 000 kroner før avgifter og utstyrspakker.


 


Chevrolet Equinoz EV

Årets mest interessante modell for folk flest vil trolig være Chevrolet Equinox EV. Elbil-utgaven ser flottere ut enn de andre Equinox-bilene. De ytre målene er nesten identiske med Volkswagen ID.4 og Ford’s nye europeiske Explorer. I USA kan Equinox EV bestilles allerede nå, selv om produksjonen ennå ikke er startet. Prisene antas å begynne fra $30.000 for basismodellen 1LT med 201 hk, forhjulsdrift og rekkevidde på 400 km. De fleste vil sannsynligvis velge Equinox 2LT med 290 hk, større batteripakke og bredere infotainment-skjerm. Rekkevidden er anslått til 480 km for biler med forhjulsdrift og 448 for firehjulsdrift. Toppmodellen 2RS får samme drivlinjer som 2LT. Mye tyder på at prisene på Equinox EV kan begynne godt under avgiftsgrensen på 500 000 kroner.


 


Chevrolet Blazer EV

Nye Blazer EV havner i samme størrelsesklasse som Equinox, men bærer et tøffere formspråk, noe som forsterkes i mer vågale farger. Blazer 2LT er foreløpig priset til $56.715, RS-utgaven til $60.215. Toppmodellen SS er ennå ikke priset, men det meste av bilder og spesifikasjoner ser ut til å tilhøre SS – med akselerasjon fra 0-60 mph på 4 sekunder og rekkevidde på 512 km. Blazer EV leveres med en type 4-hjulssystem hvor man også kan velge å kjøre med bakhjulsdrift eller forhjulsdrift – hva nå det skulle være godt for.


 

Bygger ladenettverk

De tre mest solgte bilmodellene i USA 2. kvartal i år er pickup’er – Ford F-serie, Chevrolet Silverado og Dodge RAM. Men allerede på 4. plass finner vi Tesla Model Y, og på 12. plass Tesla Model 3. Etter Tesla må vi langt ned på listen for å finne flere elbiler. Chevrolet Bolt er på 112. plass mens Ford Mustang Mach-E er nummer 115. I Q2 ble det solgt 12 ganger flere Model Y enn Ford Mustang Mach-E. De to modellene er faktisk likeverdige med hensyn til størrelse, rekkevidde, krefter, kvalitet og kjøreegenskaper. Kan Teslas fortrinn være det gode ladenettverket? Ennå finnes det områder i USA uten gode offentlige elbil-ladere. Tesla-ladere, derimot, finner man langs alle viktige hovedfartsårer.
Konserndirektør Mary Barra’s produksjonsmål er 400 000 biler på GM’s Ultium-drivverk. Det er vågalt. I første halvår 2023 solgte Tesla 343 000 biler i USA, mens de andre elbilene bare fikk smuler på innenlandsmarkedet. Det er ingen grunn til å tvile på at GM’s nye EV-modeller kan levere konkurransedyktig teknologi, men GM’s bileiere trenger å stole på at det finnes et ladenettverk langs veien. GM har heldigvis tatt grep om dette problemet, og går nå sammen med 6 andre bilprodusenter for å bygge et sømløst ladenettverk i USA og Canada på samme måte som Tesla. De første ladestasjonene kommer til neste sommer.


 
 

Se også

Opel Ampera e
equinox
Et gjensyn med ’81 Chevy Suburban
Chevrolet S-10

 


Inside EVs – GM is returning to Europe

Manufacturing Dive – GM blames supplier for delays in ev production

 

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.