For tidlig å fase ut dieselbiler?

dieselbiler
Foto: a4ndreas/Depositphotos.com

Tilbudet av personbiler med dieselmotorer er kraftig redusert – spesielt i elbil-gunstige Norge, men også andre steder, ettersom bilprodusentene slutter å lage dem. Samtidig meldes det om at fossilbiler er mer etterspurt enn elbiler på bruktmarkedet, og at utenlandske oppkjøpere nå strømmer til bruktbilhallene. Er det for tidlig å fase ut dieselbilene?

 

Ingen skam å kjøpe brukt

Ingen kjenner grunnen til den økte etterspørselen etter fossilbiler. Noen vil hevde at elbil-satsingen har vært mislykket – at folk flest ønsker seg tilbake til biler med termiske motorer. En annen, mer sannsynlig årsak, er de dårlige økonomiske utsiktene. Folk forbereder seg på høyere boligrente og stigende levekostnader og velger å kvitte seg med dyre elbiler. På bruktbilmarkedet kan barnefamilier få mer nytte av en Skoda Octavia stasjonsvogn med dieselmotor enn en brukt Nissan Leaf for eksempel. Det gir også en annen effekt, nemlig at man ikke taper ansikt eller status ved å kjøpe brukt. Alle vet jo at de beste kjøpene av fossilbiler – de gjør man på bruktbilmarkedet!

Volvo kutter diesel og ansatte

Volvo Sverige har i disse dager sluttet å ta imot bestillinger på nye dieselbiler – kun lagerførte biler selges. Hos norske Volvo-forhandlere forsvant diesel-modellene allerede for to år siden. Sverige er ikke like godt forberedt for elbiler som Norge. På papiret ser det ikke så galt ut. Mange store aktører har nemlig kastet seg på ladebølgen, men har tydeligvis ikke forstått at utstyret krever vedlikehold. Dessverre er det blitt alt for vanlig å finne ladestasjoner ute av drift langs svenske veier. Avisene skrev om det tidligere i sommer og vi har også erfart problemene. Det er bekymringsfullt at Volvo prioriterer ladbare biler før det er etablert et velfungerende nettverk av ladestasjoner. Enda verre er det – sett med svenske øyne – at samtidig som Volvo stanser produksjonen av dieselbiler, sparkes 1300 ansatte i Sverige.


Volvos dieselbiler vil sannsynligvis være ettertraktet på bruktmarkedet lenge.


 

dieselbiler
Volvo XC40 D3 150 hk er et trygt bruktbil-kjøp (arkivfoto)

De fornuftige dieselbilene

Er du på jakt etter en splitter ny dieselbil, er det få modeller å velge mellom. En gjennomgang av prislistene bekrefter dette inntrykket. Blant fornuftige familiebil-modeller finner vi følgende:

Skoda Octavia 2,0 TDI 150 hk og 200 hk 4×4
Skoda Superb 2,0 TDI 150 hk og 200 hk 4×4
Skoda Kodiaq 2,0 TDI 150 hk og 200 hk 4×4
Volkswagen T-Roc 2,0 TDI 150 hk
Peugeot 3008
Peugeot 5008

 

Noen dieselmodeller føres ikke lenger av norske forhandlere, selv om de fortsatt er i produksjon. Det gjelder blant annet følgende bilmodeller – trygge bruktbil-kjøp:

Volkswagen Tiguan 2,0 TDI 150 og 200 4Motion
Ford Focus 1,5 TDCI
Ford Kuga 1,5 TDCI

Produksjonen av Ford Focus er under avvikling for å frigjøre kapasitet til Fords nye, helelektriske Explorer som vil konkurrere med større biler som Volkswagen ID.4. Ford har ingen annen modell som fyller tomrommet etter Focus.

 

dieselbiler
Ford Focus Turnier 1,5 TDCi 120 hk (arkivfoto)

Eksklusive dieselbiler

Tyske og britiske bilprodusenter har ikke droppet diesel, skjønt andelen av dieselbiler er sterkt redusert i forhold til for bare et par år siden. Én av produsentene som fremdeles har dieselmotorer i modellprogrammet er Tata-eide Jaguar og Land Rover. De har siden 2019 hatt et samarbeid med BMW om å utvikle nye motorer, og én av seriene er dieselmotorer med mild hybrid. Løsningen med 48V støtter kun igangkjøring, start-og-stopp-funksjonen og andre hjelpefunksjoner. BMW tilbyr samme motorer i noen av sine dieselmodeller fra årsmodell 2020. Også Volvo har tidligere hatt mild hybrid-versjoner med både diesel- og bensinbiler (B4 og B5), men disse er ikke i salg lenger. Andre produsenter som har diesel med mild hybrid, er Mercedes-Benz og Hyundai/KIA. Koreanerne har valgt å selge kun ladbare biler i Norge, men man kan ennå kjøpe Hyundai Tucson og KIA Sorento 1,6 CRDI 4WD som bruktbil.

Konklusjon

Ifølge Opplysningsrådet for veitrafikken hadde dieselbiler en markedsandel på bare 2,4 % av bilsalget for juni i år. Den lave andelen er ikke bare på grunn av at folk ikke vil kjøpe diesel. Mye av grunnen er at bilprodusentene innenfor EU jobber med å omstille seg for 2035 når forbudet mot salg av fossilbiler ventelig vil inntre. Når franske, tyske og svenske bilprodusenter stanser produksjonen av ikke-ladbare biler allerede nå, kan det bli mangel på biler for folk som bor på steder med dårlig utbygde lademuligheter. Dem er det mange av. Skal du selge en pen dieselbil i løpet av de nærmeste årene, kan det hende at du blir kontaktet av ivrige kjøpere fra fjerne strøk.

Tjena! Hola! Bonjour! Guten Tag!

 

dieselbiler
Skoda leverer et rikt utvalg av nye dieselbiler (arkivfoto)

 

Se også

 
Ladeforviklinger i Sverige

Med XPeng G3 elbil i Sverige. XPeng fungerte bra, men svenske ladestasjoner er lite å skryte av. Hvis du skal kjøre elbil innover i Sverige, bør du lese dette innlegget. Se mer
 

Ford og Volkswagen knytter bånd
Siste kapittel for Herregårdsvogna?

 

e24.no – Svak krone endrer det norske bruktbilmarkedet
NRK.no – Europa tømmer Norge for bruktbiler
Metalsupply.no – Volvo sier opp 1300 i Sverige

 

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.