Ford og Volkswagen knytter bånd

explorer
Hel-elektrisk Ford Explrorer kan bli en flott hyttebil

Ford Europa har store ambisjoner for elbiler. Innen 2030 skal de kun tilby elektriske kjøretøy i Europa. Produksjonsanlegget i Köln skal omdannes til noe de kaller et Electrification Center. Produksjonen av Fiesta er allerede stanset der – og om jeg ikke tar feil, skal produksjonen av Focus være flyttet innen året er omme.

 

Enda en Explorer?

Da Ford lettet på sløret til den første av de nye elbilene denne uken, viste de oss hva de holder på med. Men det ga ikke bare svar – det ga også flere spørsmålstegn.

Man kan jo undre seg hvorfor Ford skaper en ny Explorer, når de allerede har en modell med samme navn i modellprogrammet sitt – og ingen av de to modellene har noe som helst til felles. Jeg forundrer meg også over at den nye modellen skal ligge så tett opp til Mustang Mach-E med hensyn til størrelse, egenskaper og pris. Jeg greier heller ikke å finne noen ytre trekk ved nye Explorer som fremhever den i forhold til Volkswagen-gruppens egne MEB-baserte modeller som Volkswagen ID.4, Skoda Enyaq og Audi Q4 e-tron, skjønt det handler vel om smak og behag.
 
Jeg tror Ford hadde vært bedre tjent med å utvikle en mer folkelig modell som kunne appellere til Fords eksisterende markeder på kontinentet og i UK. Her hjemme kan nok nye Explorer ha en fair sjanse som hyttebil. Vi får åpenbart ikke nok av firkantede SUV’er med tunge batterier. Dessuten vil nok mange kunder velge Ford basert på tidligere merkelojalitet og gode erfaringer med Ford-forhandlere.


 

Firkantet ratt og regulerbar skjerm

Lanseringen av nye Explorer ga ikke særlig mange konkrete opplysninger om MEB-plattformen, skjønt alle vet at den er der og tilbyr rekkevidde, lading og motorkraft på høyde med de beste på markedet. Dessuten kan det hende at plattformen får ytterligere forbedringer når det nærmer seg produksjon.
 
Hva mer er det verdt å merke seg med nye Explorer?
 
Et firkantet ratt og en regulerbar skjerm. Det siste tror jeg mange vil hilse velkommen. Det er faktisk en god idé. Se demo!

For tidlig å trekke konklusjoner

Når jeg uttrykker skepsis til Fords nye elbil, er det først og fremst fordi jeg ikke ser noen vesentlige fordeler, sammenlignet med både Fords egen Mustang Mach-E og Volkswagen-gruppens egne MEB-modeller. Ford kunne vel ha funnet på noe bedre enn en regulerbar skjerm? Men la meg samtidig tilføye at bilen neppe er ferdig utviklet. Det kan hende at Ford har ett og annet ess i ermet når bilene går i produksjon.


 

Du kan reservere nye Ford Explorer allerede nå. Det er helt uten forpliktelser. Din reservasjon vil være en opsjon til å være blant de første til å bestille når bestillingene åpner.

Ford.no


 

Et fornuftsekteskap

Samarbeidet mellom Volkswagen og Ford involverer ingen eierskap i hverandres selskaper. Det handler om et slags fornuftsekteskap som begge trekker fordeler av. De to selskapene har samarbeidet tidligere, blant annet om modellene Ford Galaxy og Volkswagen Sharan. Dagens samarbeid ble formalisert i 2019 og omfatter flere sentrale modeller.


 

Volkswagen Amarok og Ford Ranger

Nye Volkswagen Amarok produseres nå sammen med Ford Ranger på Fords Silverton Assembly Plant i Pretoria, Sør-Afrika. De to merkene bruker sine egne motorer.


 

Ford Connect og Volkswagen Caddy

Nye Ford Tourneo Connect (7-seter) produseres sammen med Volkswagen Caddy på Volkswagens produksjonsanlegg i Poznań, Polen. Snart kommer også Transit Connect å dele produksjon med Volkswagen Caddy. Ford bruker sine egne motorer.


 

Nye Ford modeller basert på MEB

Fra annen halvdel i år skal produksjonen av nye Ford Explorer basert på Volkswagens MEB-plattform starte ved Fords eget anlegg i Köln. De første bilene skal leveres i begynnelsen av 2024. I løpet at 2024 skal Ford også lansere enda en ny elbil-modell, også den basert på MEB-plattformen. Det er sannsynlig at Ford kan få batterier levert fra Volkswagens nye produksjonsanlegg PowerCo med produksjonsstart i 2025.


 

Volkswagen T7 og Ford Transit Custom

Nye Volkswagen Transporter T7 skal fra 2024 produseres på Fords Otosan fabrikk i Tyrkia sammen med Ford Transit Custom. Det er ikke opplyst om Transporter vil fortsette å benytte Volkswagen-gruppens egne motorer eller samme som Transit Custom, som blant annet omfatter elektriske og hybride drivverk.


 

Se også

Ford MEB
Mustang Mach-E’s lillebror
explorer
Ford Mustang Mach-e venter på strøm
explorer
Ford Kuga ladbar hybrid

 

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.