Ladeforviklinger i Sverige 2

(Foto: Jonny Bunæs – alle bilder)

Ny tur med elbil til Sverige. Vi dro med god tro på at feil og mangler ved ladestasjonene var rettet opp siden vi var innom i august i fjor. Men det var ikke blitt bedre. Langt i fra.

 

Vi ankom Rasta i Värnamo hvor vi hadde bestilt rom og tenkte dette kunne ikke bli bedre! Utenfor sto det nemlig 4 ledige E.ON ladestolper. Da kunne vi koble på strømmen til vår nye Ford Mustang Mach-e.

Eller?

Først på én lader. Den fungerte ikke. Ikke noen av de andre heller. Ladestasjonen så ut til å være operativ, men tok likevel ikke bankkortet som vi kunne bruke over alt i Norden. Vi forsøkte også andre betalingskort. Ifølge bruksanvisningen på ladestolpen kunne man velge å betale med ladebrikke, bank- og kredittkort eller Easypark app. Bruksanvisningen forklarte at kortene ble lest ved hjelp av “tæpping”, men dette fungerte altså ikke for oss, selv etter mange forsøk.

Siste utvei var å ringe E.ON sitt servicenummer. Der traff vi en hyggelig dame som het Olivia. Hun kunne ikke se hvorfor ladestolpen ikke skulle fungere, men resatte terminalen. Både hun og vi prøvde å få kontakt med den – fortsatt uten å lykkes. Systemet var med andre ord «Out of order». Det var det som sto på skjermen.

 


Vel fungerte ikke ladestolpene, men vi var glade for at Olivia forsøkte å hjelpe oss og ikke som i fjor, da sentralen kun hadde service frem til klokken 17.00.


Ladestasjonen som nå var ute av drift, ligger på et meget sentralt sted ved Bredasten, rett utenfor Värnamo der E4 og Riksvei 27 krysser hverandre. Vi var ikke særlig optimistiske for turen videre til Malmø morgenen etter. Vi hadde jo dårlige erfaringer på samme strekning for ett år siden som jeg beskrev i den første artikkelen om ladeforviklinger i Sverige. Ladestasjonene er rett og slett ikke gode nok og man kan jo stille spørsmål om selskapene som leverer disse systemene, forstår hvor viktig dette er for alle som kjører elbil?

Heldigvis fantes det flere ladestasjoner på området. Ville de fungere? – Og ville det være mulig å få assistanse hvis vi fikk problemer? Klokken begynte å bli mange.

Vi fant en ledig Ionity ladestasjon i nærheten av Circle K som ikke bare virket, men ga bedre ladehastighet. Totalt sett, tapte vi derfor ikke så mye tid. Ladestolpen hos Ionity fungerte som den skulle. Den tok imot betalingen som forventet og startet lading. Da fikk vi heldigvis ikke behov for å teste assistanse på sentralen. Det var begynt å bli sent.

 


At både ABB og E.ON har sine logoer på 4 ladestasjoner som ikke fungerte utenfor Rasta, er ikke tillitskapende. Begge er solide, store aktører i dette markedet.


Skal du reise med elbil i Sverige, må du være forberedt på at ladesystemene ikke fungerer. RIktignok er ikke andelen av elbiler like høy som i Norge, men elbiler har jo trafikkert svenske veier i over 10 år. En av de vanlige innvendingene folk har til elbiler, er at de ikke får ladet underveis sånn at de kan komme trygt frem til sine reisemål. Hvis ikke leverandørene i Sverige sørger for at ladestasjonene fungerer langs veiene, kommer folk fortsatt til å være skeptiske.

 

E.ON
Stemningsfullt hos Ionity – som for øvrig fungerte helt utmerket

Ett lite apropos er at undertegnede allerede for ca. 20 år siden hadde en samarbeidsavtale om å bygge opp en infrastruktur på ladestasjoner i Norge, da vi mente at en utbygget ladestruktur ville være en kritisk faktor for utbredelse av elbiler. Da var Oslo Energi, ABB og JCDecaux involvert i planleggingen av ladestruktur i Oslo og omegn under navnet Ladekraft.

Se også

E.ON ladda elbil >>

E.ON

 
Ladeforviklinger i Sverige

Med XPeng G3 elbil i Sverige. XPeng fungerte bra, men svenske ladestasjoner er lite å skryte av. Hvis du skal kjøre elbil innover i Sverige, bør du lese dette innlegget. Se mer >>
 

E.ON
Ladbare veier med induksjon
nio norge
NIO bytter batterier på 3 minutter

Jonny Bunæs er forretningsmann med mange prosjekter i inn- og utland. Han har blant annet vært med å utvikle infrastruktur for elbilbrukere og ladenettverk. Han var en av første til å bruke elbil i Norge.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.