Ladeforviklinger i Sverige

ladere
Xpeng G3 på tur i Sverige. Her ved ABBs ladeløsning.

Infrastrukturen for elbilbrukere er ikke like godt utbygget i Sverige. Hvis du skal kjøre elbil inn i Sverige, bør du lese dette innlegget skrevet av Jonny Bunæs.

 

ladere

Jonny Bunæs er forretningsmann med mange prosjekter i inn- og utland. Ett av tidligere prosjekter har vært å utvikle infrastruktur for elbilbrukere og ladenettverk. Han var en av pionerene med å ta i bruk elbil. Sammen med kunstmaler Ingar Aasen (kartleser) kjørte han en Think fra San Diego til Salt Lake.

 

 

Xpeng var god å kjøre, men vi fikk oppleve hvor katastrofalt dårlig ladenettverket er utbygget i Sverige. Det minnet meg om hvordan det var her hjemme da jeg for ca 20 år siden kjørte min elbil – med registreringsnummer EL10052. Vi hadde kommet nær Gøteborg da vi gikk nesten tom for strøm!

Hvor skulle vi lade?

Vi hadde bare strøm igjen til få kilometer! Etter en times forsøk med nedlasting av apper, dårlig informasjon og problemer med å få godkjent bankkort og mobil fra Norge, fikk vi beskjed om at ladestasjonen vi sto ved, var i ustand. Da hadde vi holdt på i cirka 1 time. Kjenner ikke strømleverandøren tilstanden på sine ladere sånn at vi kunne blitt varslet på appen med én gang? Telefonnummeret som vi kunne ringe, var betjent frem til kl 17.00. Det hjalp oss lite da klokka var 23.30!

Vi søkte etter andre ladestasjoner i nærheten og trodde vi hadde funnet en. Kartet ga dårlige muligheter for detaljsøk, og etter å ha søkt lenge og vel i området, fant vi ladestasjonen gjemt bak en container! Vi ladet opp en times tid – nok til å rekke helt frem til målet vårt, Värnamo i Jönköping. Turen videre gikk greit, bortsett fra at vi måtte vente i over 30 minutter, grunnet asfaltering.

Vi kom frem til vår bestilte Airbnb-leilighet flere timer for sent. Klokka var rundt 5 om morgenen da vi vekket verten som kunne låse oss inn. Det var ikke et spesielt kostbart rom. Men det ble dyr timepris siden vi kun fikk sovet der to timer før vi måtte dra i avtalt møte.

 

ladere
Iherdige forsøk på å finne en ladestasjon som fungerer. Her ved Vattenfalls ladeløsning.

 

Ladere som ikke fungerer

Klok av skade, ønsket vi å lade helt fullt før vi bega oss på hjemvei. Vi fant to ladesteder tett ved der vi spiste lunsj. Den ene hadde én hurtiglader og én normal. Da vi kom dit for å hente bilen for å dra i neste møte, sto en annen elbileier som ville ha laderen vår. Vi hadde ladet opp til 50% og måtte belage oss på å finne en ny stasjon etter møtet for å komme oss lengst mulig mot Oslo.

Vi testet da den andre ladestasjonen som var et kort stykke unna. Her måtte vi prøve tre ladere før vi fant en som virket. At bare en av tre ladere fungerte, var jo merkelig. Flaks at det ikke var flere som ville lade samtidig!

Prisen for å lade her var over det dobbelte av hva vi betalte på den forrige stasjonen.

Sverige ligger flere år bak Norge

I Sverige er ikke den økonomiske fordelen ved å kjøpe elbil like stor som i Norge. Med så dårlige ladesystemer som vi opplevde, kan det ta mange år før Sverige oppnår like høy prosentandel. Så lenge svenskene ikke tar elbilbrukere på alvor, er ikke landet særlig egnet for elbiler. Det kan ta 10-20 år å bygge opp tilsvarende ladenettverk som her i landet.

 


Nordmenn bør jo advares mot hvor elendig lademulighetene er i Sverige og kanskje være glad for at grensen forblir stengt en stund! – Jonny Bunæs.


Fakta

Totalt bilsalg av personbiler for juli 2021

Sverige: 16 778
Norge: 10 507

Antall elbiler solgt i juli 2021

Sverige: 2 535
Norge: 6 731 (7 723 inklusiv parallellimport nye/brukte elbiler)

Prosent elbiler solgt i juli 2021

Sverige: 15,1%
Norge: 64,1% (73,5% inkl. parallellimport)

Mest solgte bilmerker i juli 2021

Sverige: Volvo S60/V60, Volvo XC60, Volvo XC40
Norge: Tesla 3, Toyota RAV4, Volkswagen ID.4

 

Se også

 

Det er ikke mange som har kjørt over fartsgrensen med Think på amerikansk highway. Jonny Bunæs blir her stanset av politiet for akkurat det …

 

InCharge fra Vattenfall >>

nio norge
NIO bytter batterier på 3 minutter
terjes biler
Livet med Tesla 3
ladere
En ladbar fremtid?

 

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.