Fotosøndag – København

københavn
 

Tivoli, Strøget og Nyhavn er populære destinasjoner for nordmenn. Vi har vært der på en vårtur sammen med et vennepar som kjenner byen bedre enn de fleste. Det var en tur uten innlagte bil-evenementer, men med små raske turer rundt i byen med énhåndskameraet klart i lommen og et blikk for spesielle biler.

 

Området jeg beveget meg i, var København Indre by i den enden av Strøget som munner ut i Kongens Torv hvor jeg kunne ta en omvei hjem rundt bevaringsverdige bygninger og spesielle biler. Mitt inntrykk av Indre by, er at det ikke har tiltrukket seg særlig mange bilentusiaster. Bor du her, kan du faktisk greie deg uten bil. Men har du en fin Citroen 2CV, pynter den fint opp i gaten.


 

københavn
En Mercedes-Benz 380 SE kan vel kalles tidløs eleganse.

Jeg tror den grønne Mercedes-Benz W126 S-Klasse ofte står i «ensom majestet» på samme plass i en gate med næringsbygg. Det er en 380 SE, altså kort versjon med V8-motor. Jeg tok bilde av bilen mot forretningsbygget på andre siden av gaten for å skape en tidskoloritt som «Ærverdig firma med direktørens bil», eller noe sånt.

Den maroon-fargede W123 Mercedes-Benz i bildet under, er avbildet i et boligområde. Jeg fant flere biler av samme modell på mine turer, men de var ikke like fine som denne.

københavn
Mercedes-Benz W123 i Maroon med tidsriktige kapsler og rikelig med chrome.
københavn
I forgrunnen: Jaguar XJ12 HE Sovereign

På lørdag og søndag var det flere klassiske biler å se i København Indre by. Noen kjørte i samlet flokk på tur. Jeg tok frem kameraet for denne flotte Jaguar XJ12 HE Sovereign med V12-motor og originale «Pepperpot» felger. Bilen fikk ny eier for ikke lenge siden. Det er en original 1984 modell med kun 80 000 km på km-telleren. Annonse

Jeg så denne flotte 2CV’en da den kom kjørende langs kanalen mens vi satt ute på en bar nedenfor Højbro plass. På vei hjem fant jeg bilen parkert i et boligområde – med lysene på. I motsetning til andre spesielle biler her, er dette en bil som ble benyttet flere ganger mens jeg var her.

københavn
Citroen 2 CV parkert sammen med danske sykler.
københavn
Audi V8 er ikke noe man ser hver dag.

Audi V8 kan til forveksling minne om Audi 100 og 200 (C3), men den er faktisk strukket ut både i lengde og bredde. Mens mange av dagens Audi-modeller med rette kan beskyldes for å være restylede Volkswagen, fremstår Audi V8 som et ekte og genuint Audi-prosjekt. Det gjør også bilen på bildet under. Audi A6 (C4) 1994-1997 ser kjempeflott ut i profil.

københavn
En ekte Audi – Audi A6 C4 Limousine.
københavn
En fargeklatt i en grå gate. Trabant 601 Universal.

Den signalblå Trabanten figurerer også i «Google Maps» når jeg ser etter der, og den sto på samme sted mens jeg var i København. Bilen ser velstelt og kjørbar ut, og meget synlig der den står i en grå gate utenfor et parkeringshus. Trabant 601 Universal (stasjonsvogn) må ha vært en favoritt blant øst-tyske familier på 1970-tallet.

En annen blå fargeklatt er denne Volkswagen 1300 parkert i samme gate. Sett forfra, som på bildet, skaper den en herlig 70-tallsstemning.

københavn
Volkswagen gir et fint nostalgipreg.
københavn
MG TF cirka 1955 med kalesjen oppe.

Den ankom mens jeg gikk et stykke unna «basen» jeg bodde. Eieren manøvrerte den på plass med den største enkelhet før han gikk inn i et lokale tvers over gaten. Jeg noterte meg at motoren gikk meget lunt og pent, men vet ikke hva slags motor disse bilene har. Når man ser en klassisk MG, er kalesjen som oftest nede. De er fine med kalesjen oppe også.

En annen rød bil er denne Peugeot 205. Jeg tipper at bilen kan ha fått ny lakk og nye gummilister m.m. en gang i løpet av sin levetid. Peugeot 205 har i dag klassikerstatus på linje med Volkswagen Golf mk1.

københavn
Peugeot 205
københavn
Volkswagen Golf Cabriolet utenfor et sjarmerende boligområde.

Jeg så flere Volkswagen Golf mk1 mens jeg var i København. Denne bilen sto parkert i et gammelt og vakkert boligområde med lavbygde, vakre hus. Volkswagen Golf mk1 cabriolet ble produsert helt frem til 1993 da den ble erstattet av mk3.

Jeg tar også med et bilde av en Volvo 240 herregårdsvogn parkert utenfor gammel lavhusbebyggelse. Jeg tenker at sånn bebyggelse neppe ville overlevd som privatboliger i Oslo sentrum. I København har man vært flinke til å ta vare på gammel bebyggelse, – og i dette tilfellet kan det jo også ha betydning at Amalienborg ikke ligger så langt unna.

En Renault Estafette sto på kaia innenfor operaen. Den tilhørte et selskap som driver med turistbåter. Den flotte bussen er gjort om til en kaffevogn, eller noe sånt. Den er tatt ut av trafikk, men jeg tipper den kan komme tilbake i et senere liv. Renault Estafette fikk aldri samme kultstatus som Volkswagen-bussene, noe som har gjort at mange kan være forsvunnet for godt.

 

Se også

terjes biler
Fotosøndag – Cadillac Diner
fotosøndag
Fotosøndag – Fransk biltreff
Fotosøndag – Biltreff på Nebbenes

 

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.