Nio ET5 – et godt førsteinntrykk

nio et5
På NAF’s øvingsbane kunne man teste 4-hjulstrekket.

Samme dag som de første kundene fikk utlevert sine biler, fikk jeg se nærmere på Nios «lille» nykommer. Her er mine førsteinntrykk.

 

Nye modeller fra Nio

Nio’s foreløpig minste modell er langt fra noen småbil, men liten i forhold til de øvrige modellene fra Nio og den første lavbygde bilen i sedanutgave. Prisene begynner fra 426 000 med Batteri-as-a-Service og 531 500 med det minste batteriet på 75 kwh. Dette er en populær prisklasse hvor man får lang rekkevidde og firehjulstrekk. Nio ET5 deler brukergrensesnitt med de større modellene, blant annet det flotte systemet for talestyring. Ifølge Marius Hayler, Daglig leder, NIO Norway, kommer Nio om ikke lenge til å lansere tre nye modeller som ytterligere vil komplettere modellprogrammet.

 

Look and feel

Når man låser opp bilen, skytes dørhåndtakene ut. Dørene lukker seg med «soft-close». Innvendig kan man velge 4 farger. Flere av bilene hadde et lyst interiør med en Flux-aktig grønntone. Innvendig skaper det heldekkende panoramataket god romfølelse. Setene virket faste, og jeg fant raskt en god kjørestilling. Med komfortpakken får man seter med varme, ventilasjon og massasje. Brukergrensesnittet er skjermbasert som på Tesla, med multifunksjonsratt, samt talestyring. Interiøret er moderne og minimalistisk, hvor avansert stemningsbelysning og premium musikkanlegg kan bidra til å skape spesiell atmosfære. I kveldsbelysning kan man få stemningsbelysningen til å bevege seg i takt med musikken. Bare spør Nomi!

 

nio et5
Moderne, stilrent og minimalistisk interiør.

Bak rattet

Det finnes 6 forskjellige kjøreprogram, Sport+, Sport, Comfort, Eco og Snow, Tilhenger, samt et egendefinert. Snart kommer det også kjøreprogram for sand og våt vei. Å kjøre rundt på NAFs lukkede øvingsbane ga ingen ordentlig landeveisfølelse, men mitt generelle inntrykk er at bilen virker fast som Tesla uten å krenge og duve. Styrefølelsen var god og i lav fart holdt systemene bilen stabil i krappe unnamanøvre. Firehjulssystemet koblet seg inn helt sømløst. Nio ET5 kan stanse fra 100 km/t på bare 33,8 meter og på de glatte partiene ble hastigheten tatt ned raskt helt uten dramatikk.

Utrustet for selvkjørende funksjoner

Jeg har ikke satt meg inn i bilens selvkjørende egenskaper, men ET5 er utstyrt med 7 høyoppløselige kameraer, 4 surround-kameraer, LIDAR, radar, ultrasoniske sensorer med mer. Jeg testet self-parking og det fungerte imponerende. For det første kunne systemet markere samtlige parkeringsplasser på skjermen, og manøvrerte bilen til ønsket plass, selv om den lå flere billengder unna.

 

Si hei til Nomi!

Nomi er Nio sin versjon av Apple Homebox. Du kan spørre Nomi om alt som gjelder bilen – og sikkert litt mer, hvis hun er i humør. Hun kan høre hvem som taler. Hvis passasjeren ber om massasje, starter hun massasje i passasjersetet. Talestyringen fungerer bra, og gjør at føreren kan holde fokus på veien. Det er perfekt for oss som trenger lesebriller for å lese skjermen. I Nio ET5 er det tilleggsutstyr å få Nomi «Humanized» med sine karakteristiske øyne synlige på dashbordet. I standard versjon er Nomi «Simplified» uten øyne. Forståelig nok, synes enkelte at de kan være forstyrrende at noen følger med hele tiden. Visste du at Nomi egentlig står for «know me»?

 

Nesten alle leier batterier

Ifølge Marius Hayler har 96 prosent av kundene valgt å leie batterier – Battery-as-a-Service. Det er en overraskende høy andel, spesielt når man tenker at nordmenn flest kanskje vil ønske å eie. De som leier, kan nemlig benytte Power Swap langs veien. Det tar kun 5 minutter å bytte batterier. Et annet moment for å leie batterier, er at leien inkluderer 200 kwh pr måned fra Nios Power Swap eller Power Charge stasjoner. I dag finnes det 4 stasjoner, men det antallet kan komme til å stige til omtrent 20 stykker, basert på at man får byggetillatelser.

Kommer med 150 kwh batteri

Det er også verdt å nevne at batterileie gir mulighet til å endre batteristørrelse etter behov. I dag får man 75 kwh eller 100 kwh batteri, mens Nios store batteri på 150 kwh snart rulles ut i Kina. Nio ET5 er klargjort for disse batteriene, så hvis du leier et 100 kwh batteri i dag, kan du oppgradere til 150 kwh – sannsynligvis innen året er omme. Tenk også på at selv om du, som første eier, ikke behøver det største batteriet, står neste eier fritt til å velge. Det kan gjøre Nio attraktive på bruktmarkedet.

 

Fakta om NIO ET5 100kwh

Mål og vekt
Lengde, bredde, høyde: 479 x 191 x 150 cm
Akselavstand: 289 cm
Egenvekt uten fører: 2160 kg
Bagasjerom: 386 liter (ingen «frunk»)
Maks tilhengervekt: 1400 kg

Rekkevidde
Batterikapasitet 100 kwh: Rekkevidde: 590 km WLTP

Ytelser
Totale krefter: 489 HK
Dreiemoment: 700 Nm
0-100: 4,0 sekunder
Toppfart: 200 km/t

Priser 100 kwh (ink. avgifter)
Battery-as-a-Servce: 426 250 kr + 1 999 kr pr mnd
Inklusive batterier: 629 525 kr

Anbefalt ekstrautstyr
Elektrisk tilhengerfeste: 9 800*

Comfort package: 12 000*
-Oppvarmet ratt.
-El-justerbare framseter med justerbare korsrygg- og lårstøtte.
-Framsete med ventilasjon og massasje.
-Setevarme bak.
-Duftsystem
-Luftrenser/ioniseringssytem

Vinterdekk: 32 000

Kan bestilles på nettet. Leveringstid ca. 4 måneder.

*Oppgitt pris uten mva. Hele eller deler av beløpet blir mva-pliktig hvis totalsummen overskrider 500 000.

nio et5
«Utvekstene» på taket er LIDAR i midten og kameraer på hver side. Gir god oversikt, samt at utstyret er bedre beskyttet mot skader enn om det hadde vært plassert i fronten.

 

Se også

Nio ET5 på norsk jord
nio et5
NIO House Oslo
NIO bytter batteri på 3 minutter

 


NIO Norge

 

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.