Volvo XC90 Recharge

xc90
 

Interessen for Volvo XC90 vil trolig dale når den nye helelektriske EX90 dukker opp i butikkvinduene. Skjønt det er imponerende å se hvor populær XC90 fremdeles er. Vi snakker tross alt om en hybridbil som koster over en million kroner.

 

Kort modellhistorikk

Volvo er på ingen måte ferdig med XC90. Tidligere i år ble det gjort ganske store forbedringer på T8-drivverket. Batteripakken har fått et ekstra lag med celler som øker både batterikapasiteten og rekkevidden. Elmotoren bak har flere krefter å skyve med. Med økt bunndrag fra elmotoren har Volvo valgt å fjerne Supercharger’n fra bensinmotoren. Den oppgraderte 2-liters turbomotoren har likevel fått en liten effektøkning. Total boost-effekt i power modus er økt fra 407 HK til 455 og rekkevidden er økt fra 46 til 68 km – på papiret.
 
«Vår» bil er en tidlig 2022-modell basert på forrige oppgradering fra mai/juni i 2019. Også da fikk batteripakken en etterlengtet kapasitetsøkning og en liten facelift. Etter hva jeg kan se, har alle modeller fra 2022 nå skjulte enderør. Det virker også som 2023-modellen produseres uten utvendige endringer fra 2022-modellene.
 
Da den første generasjonen av XC90 kom i 2002, forundret jeg meg over at mange av dem som fant bilen tiltalende, aldri tidligere hadde vist noen interesse for biler – mange av dem kvinner. Stor, solid, sikker og familievennlig Volvo klikker fortsatt flere bokser hos mange. Nye Volvo XC90 med hybriddrivverket T8 er i sannhet mer tiltalende enn noensinne.


 

xc90
Fronten ble litt omarbeidet fra mai/juni 2019

Bensinsluker?

«Bra bil!», sa min sønn. Han kjenner XC90 ganske godt. «Jeg kjører alltid i power modus, – ellers blir den for dau». XC90 er kanskje ikke førstevalget til «keen drivers». Men jeg forstår min sønn. Setter du bilen i «power», reagerer den spontant på gassen på samme måte som en sprek elbil. Da jeg sjekket bilens kjørecomputer på «vår» XC90, fant jeg bensinforbruket fra tidligere sjåføre(r). Gjennomsnittlig forbruk var på hele 1,3 liter/10 km! Kjører du aktivt, kan nok XC90 oppleves som en bensinsluker. I standard «hybrid» modus oppleves bilen som en helt normal hybridbil. Det passet meg godt i det jeg bega meg ut i trafikken i Oslo sentrum.

Stor bil

Stor bil i byen passer fint hvis du bor på Snarøya og jobber i et kontorbygg med egen parkering. Jeg noterte meg at flere av parkeringslommene på Oslo City rett og slett ville være for smale for «min» XC90. Man får god hjelp av kameraet som viser bilens plassering i fugleperspektiv. Da slipper man å åpne døren for å se om man er innenfor markeringene. Ute i bytrafikken la jeg også merke til at jeg hadde god sikt alle veier. Volvos blindsonevarslere er likevel gode å ha, da de også varsler om myke trafikanter. Skal du parkere gatelangs i smale bygater, kan du nok til tider ønske deg en mindre bil.


 

På tur

Jeg ladet batteriene til anstendige 75% før vi dro. Beregnet rekkevidde ble usle 25 km uten at det egentlig spilte noen rolle. Vi var på vei til Skien og kjørte i hybrid modus hvor bilen automatisk fordeler kreftene. Milene på motorveien ned til Grelland gikk som smurt. Behagelig lavt støynivå dominert av lyden fra 22 tommers monsterhjul og P5 hits på et premium musikkanlegg. Vi fortsatte mot Hvittingfoss og nedover Lågendalen. No stress. Bilen skiftet sømløst mellom bensinmotor, elmotor og fri rulling uten at vi merket noe.
 
Fra Steinsholt tar trafikken av mot Siljan. Her begynner veien med svinger og bakker. Jeg merket at bilen skiftet karakter. En fin brumming fra motoren og kjappe girskift. Monsterdekkene ga kjempegrep i svingene. Bilens understell er en tanke stivt men fremdeles komfortabelt ettersom det fanger opp ujevnhetene fint. Det er utrolig at en bil på to og et kvart tonn kan bevege seg så lett!
 
Vi var på vei til Borgund kirke for å stelle en familiegrav for høstkulden. Da kona mi var barn, kjørte familien hennes samme vei for å besøke besteforeldre i Skien. Den gangen var det grusdekke, og det gikk i lusefart når de ble liggende bak tunge biler i krabbegir.


 

xc90
Flotte høstfarger!

Komfort

Vi pratet om hva vi liker med XC90. Vi satte søkelys på komforten. Det er ikke hver dag vi kjører biler som kostet en og en kvart million. Vi forsøker å benchmarke den med en annen bil, en BMW 530d M sport vi hadde under et besøk i Essex for noen år siden. Da fikk vi utdelt den flotteste leiebilen på hele flyplassen! Også den med et fantastisk og kostbart understell. Kona mi syntes BMW’en hadde mer komfortable seter, mykere skinn og mykere stopping som omsluttet deg. Komfortmessig ble det altså 1-0 til BMW. «Men DU liker sikkert disse setene bedre», parerte hun. Ganske riktig! For meg er førersetet i Nubuck-skinn og alcantara som en individuelt ergometrisk tilpasset direktør-kontorstol.

På gamle veier

Etter lunsj i Eidanger tok vi den lange veien hjem via gamleveien til Larvik, den som går over gamle Langangen. Som kjent fikk Langangen en helt ny bru i 1979. Før det gikk E18 nedenom Langangen sentrum med bratte partier på begge sider. På den ene siden ligger «korketrekkeren» – et veiparti som er formet som en sløyfe for ikke å bli for bratt. Dette veipartiet ble faktisk anlagt allerede så tidlig som 1858 – 1861. Dagens betongbro ble bygget av tyskerne under krigen fordi de ikke fikk materiellet sitt under den gamle steinbrua. Og anlegget var altså i bruk helt frem til 1979. Tenk hvor «moro» det må ha vært her om vinteren!


 

xc90
Korketrekker’n

0,85 på mila

Turen til Borgestad på 130 km ga et snittforbruk på 0,75 liter/10 km. Sammen med turen tilbake endte vi på 280 km og et gjennomsnittsforbruk på 0,85 liter/10 km. Da vi startet, hadde vi 25 km på batteriet. Hadde vi toppet opp til 30 km før hjemturen, kunne vi ha redusert det totale snittforbruket til 0,75 liter/10 km. Men det er kun teoretisk. Siden bilen kun aksepterer 3,6 Kw, er det ikke hensiktsmessig å lade langs veien. Poenget er at hvis du kan lade hjemme, lønner det seg å starte langturen på fulle batterier.

35 km rekkevidde

«Vår» bil er en tidlig 2022-modell med batterikapasitet på 11,6 kwh brutto og 9,1 kwh netto. Oppgitt rekkevidde er 46 km. Etter å ha ladet fullt etter langturen, endte estimert rekkevidde på 35 km. Dagen etter kjørte jeg «til jobben» i «pure» modus. Vel fremme etter 12 km bykjøring var estimert rekkevidde redusert tilsvarende. Det er bra. Da stemte oppgitt rekkevidde med virkeligheten. 35 km er ikke mye, men ville ha dekket min reisevei begge veier. Og forresten så fungerte bilen fint på strøm.
 
Biler levert fra januar 2022 fikk høyere batterikapasitet, 18,7 kwh brutto og 14,8 netto. Oppgitt rekkevidde er 68 km, men reelt forbruk er sannsynligvis tilsvarende lavere.

Uønsket motordur

Jeg ville bekymret meg lite over at reell rekkevidde på strøm kun er 35 km. Om du kjører lenger, har du uansett spart bensin for 35 km. Det som irriterer meg mest med drivverket, er at når jeg starter opp i hybrid modus inne i en fellesgarasje, begynner bensinmotoren å gå etter kort tid – og den går i et monotont høyt tomgangsturtall – som en billig generator fra Biltema – til tross for at det faktisk er strøm på batteriet. Det samme kan også skje når jeg ankommer. Når jeg manøvrerer en hybridbil i millionklassen – i gangfart, forventer jeg at den er intelligent nok til å bruke gjenværende strøm uten å starte bensinmotoren. Det er faktisk én av grunnene til at man velger hybridbil – og kanskje legger i noen kroner ekstra.


 

Plass

Med 5 seter i bruk rommer bagasjerommet 640 liter pluss et lite rom under til ladekabler og lignende. Det er på høyde med konkurrentene Audi og BMW. Som 7-seter er det kun plass til 262 liter. De to bakerste setene er fortrinnsvis for barn og passer fint når man skal kjøre dem til fotballkamper. Den innvendige plassen omgjøres lett til ett flatt gulv og det er lett å lage fleksible løsninger for eksempel å kombinere frakt av lange eller uformelige gjenstander sammen med passasjerer.

Sikkerhet

Volvo XC90 ble testet av Euro NCAP i 2015 med dieselmotor D5 uten batteripakke. Den scoret da 5/5 stjerner, fikk 97% for voksne dukker og 87% for barn. I test av sideveis kollisjon med stolpe ble det oppdaget at bakre del av kollisjonsgardinen ikke felte seg ut som den skulle. Det kunne være uheldig for passasjerene i 3. seterad. Ifølge Euro NCAP har Volvo opplyst at de har fikset feilen og informert eiere av 7-setere om å få fikset bilene sine.
Les rapporten fra Euro NCAP her


 

Konklusjon

Jeg vil ikke råde noen til å «løpe og kjøpe» en ny Volvo XC90 selv om det er et fantastisk kjøretøy. Ladbare hybridbiler vil sannsynligvis tape markedsandeler til rene elbiler – ikke minst Volvos nye store el-SUV. Det kan gi høyt verditap. Jeg anbefaler heller at man finner en XC90 på bruktmarkedet. Ettersom Volvo sannsynligvis har gjort løpende forbedringer av drivverket – og fra mai/juni 2019 økt batterikapasitet og rekkevidde, er dette en serie jeg anbefaler. Det er mye bil i en 3 år gammel XC90.


 

Fakta Volvo XC90 Recharge

Mål og vekt
Ytre mål – L, B, H: 495 x 193 x 177 cm
Akselavstand: 289 cm
Egenvekt: 2252 kg (uten fører)
Nyttelast: 653 kg
Antall seter: 7
Maks hengervekt m/bremser: 2400 kg
– uten bremser: 750 kg
Taklast: 100 kg

Drivverk «vår» bil (tidlig 2022-modell)
Type: T8, B4204T34
Tre motorer. En 2,0 liter rekkefirer bensinmotor med både turbo og supercharger montert foran som driver hjulene foran. En elmotor bak som driver bakhjulene. En tredje motor – også det en elmotor – sitter mellom bensinmotoren og girkassa og sørger for at kraften fra bensinmotoren leveres jevnt – altså uten hull under gasspådrag. I tillegg gir den en boost-effekt
Effekt: 303 HK fra hovedmotoren, 87 HK fra bakre elmotor og 71 HK fra hjelpemotoren, som til sammen gir 390 HK og en boost-effekt på 407 HK.
Girkasse: 8 trinns Geartronic automat (Aisin AW TG-81SD)
Elektronisk styrt firehjulstrekk.
Drivverk nye biler (fra sen 2022-modell)
Type: T8, B4204T56
Samme konsept som tidligere med tre motorer. Fortsatt 2,0 liter rekkefirer turbo bensinmotor, nå uten supercharger, men har likevel fått en liten effektøkning. El-motoren bak har fått en solid effektøkning.
Effekt: 310 HK fra hovedmotoren, 145 HK fra bakre elmotor og 71 HK fra hjelpemotoren. Til sammen kan de gi en boost-effekt på 455 HK.
Girkasse: 8 trinns Geartronic automat (Aisin AW TG-81SD)
Elektronisk styrt firehjulstrekk.

Batteripakke «vår» bil (tidlig 2022-modell)
Type: Li-ion
Plassering: Midtplassert langsgående i tunnel.
Kapasitet (totalt): 11 Kwh
Kapasitet (utnyttbart): 9,1 Kwh
Rekkevidde WLTP: 50 km
Målt rekkevidde: 35 km
Ladetid via Type2 kabel: ca. 3 timer

Batteripakke ny bil (fra sen 2022-modell)
Type: Li-ion
Plassering: Midtplassert langsgåede i tunnel.
Kapasitet (totalt): 18,8 Kwh
Kapasitet (utnyttbart): 14,9 Kwh
Rekkevidde WLTP: 73 – 64 km
Ladetid via Type2 kabel: ca. 5 timer

Bensinforbruk
Målt forbruk langkjøring: 0,85 liter/10 km

Bagasjerom
Som syvseter: 262 liter
Som femseter: 640 liter
+ Lite rom under deksel: 31 liter

Dekk
Dimensjon: 275/35R22 104Y
Type: Sommerdekk
Merke: Pirelli P Zero

Priser 2023-modell
Plus: 1 098 102,-
Ultimate: 1 139 900,-
Hengerfeste: 11 300,-

Om bilen
Produksjonssted: Torslanda, Sverige
Farge: Thunder Gray
Utstyrsgrad: R-design/Dark
Leid av Hyre
Eier: Europcar Norge
Modell: 2022
Km-stand: 31780
Km kjørt: 306
Kilder: vegvesen.no, www.media.volvocars.com, Oppslag langs veien v/korketrekkeren

 

xc90
Burgere ser større ut på oppslagene ved kassa enn i virkeligheten


 

xc90
Kan bli reddet av poliitiet
Volvo V90 T8
Volvo C40 Recharge
BMW 530d M Sport

Hvordan vi tester bilene

 

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.