Mazda 616 – populær familiebil

mazda 616
1974 Mazda 616

En relativt enkel familiebil med kraftig motor, god plass og utstyr som gjorde den svært konkurransedyktig. Bilen var særdeles driftssikker og det var noe folk flest satte pris på.

 

Veien mot dagens biler

Da Mazda kom til Norge tidlig på 1960 tallet, ble det av de fleste oppfattet som et helt nytt merke. Men denne fabrikken som holder til i Hiroshima i Japan, kan føre historien helt tilbake til 1920.

I starten ble det produsert forskjellige industrielle produkter. Produksjon av kjøretøy startet med motorsykler rundt 1930, og de første bilene kom som lette lastebiler noen år senere. Personbiler i serieproduksjon startet i 1960 med den lille R-360. Senere kom modellene 1500 og 1800 som var noen lekre modeller med design fra Bertone. Mazda startet som en av de første bilprodusentene med wankelmotorer i sine biler. Den første modellen var en sportsvogn med lekkert design. Salget av Mazda i Norge startet i 1967. Mazda havnet fort på salgstoppen med modellene 818, 616 og 929. Driftssikre biler med god pris tiltalte norske bilkjøpere. Siden det har Mazda vært kjent for sine familiebiler.

Mazda 616

En av de alle første modellene som virkelig slo til på det norske markedet var Mazda 616. Her tilbød Mazda en relativt enkel familiebil med kraftig motor, god plass og utstyr som gjorde den svært konkurransedyktig. Sammenliknet med sine europeiske konkurrenter var den virkelig konkurransedyktig. Med en relativt enkel konstruksjon var denne modellen ikke helt på topp på dårlige norske landeveier. Fremkommelighet på vinterveier var heller ikke markedets beste. Men bilen var særdeles driftssikker og det var noe folk flest satte pris på. Sammenliknet med europeiske familiebiler på samme tid var nok Mazda 616 en tanke mer pålitelig. I andre land enn Norge kunne den også leveres med Wankelmotor. Modellen ble produsert mellom 1970 og 1978. Den fikk flere oppdateringer i denne perioden, blant annet en ny utforming av grillen og baklysene.

Tekniske data

Lengde: 415 cm
Bredde: 158 cm
Høyde: 143 cm
Toppfart: 151 kmt
Motor: 1586 ccm, 75 hk

 

mazda 616
1974 Mazda 616 Coupé
mazda 616
Mazdas modellprogram for 1975

 
mazda 616
Annonse fra Mazda-forhandlere. Legg merke til prisene den fra den gangen.

Se også

mazda 1500
Mazda 1500 – Japaner med europeisk stil
Annonser
bilhistorie
Spennende bilhistorie fra Anders de Langes arkiver

 

Anders de Lange skriver om bilhistorie. Han har skrevet om bil og bilhistorie i over 30 år, utgitt egne bøker og skrevet for norsk bilpresse.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.