Bilselgere – et tilbakeblikk

bilselgere

Snart bestiller vi biler selv på nettet. Da forsvinner bilselgerne. Kommer vi til å savne dem?

 

Steinsprut!

Selgeren pekte bryskt på de hvite spottene på panseret av den sorte Opelen min. Den hadde stått parkert under et tre utenfor kontoret samme formiddag. En rund hvit flekk omringet av små prikker. Jeg vætet en finger med spytt og gned ut prikkene på det nypolerte og ellers plettfrie panseret.

Se! Det er bare fugleskitt

Men det hjalp ikke. Selgeren fastholdt at «Det panseret må omlakkeres!»

Han fikk siste ordet. Jeg takket for meg og kjørte tilbake til kontoret mens jeg tenkte “Stakkars fyr! Han kan neppe selge mange biler når han bullshit’er kundene?”. Senere leste jeg i Toyotas kundeavis at “min” selger faktisk var blitt kåret til årets beste Toyota-selger!


Enten er Toyota-kunder lette å bullshit’e eller så går bilene unna som hakka møkk.


 

Hun ringte meg opp på jobben

Dagen før hadde jeg snakket med en av hennes yngre kolleger. «Det er meg du må kjøpe bil av», sa hun innyndende. Vi hadde tross alt kjøpt to biler av henne tidligere. Mens jeg signerte papirene for den nye Passaten – altså bil nummer tre – tenkte jeg på kollegaen hennes. Mistet han provisjonen, tro?

Noen uker etter møtte vi samme bilselger og skrev da kontrakt på bil nummer fire – en splitter ny konebil. Vi hadde ikke rukket å taksere innbyttebilen ennå. «Dumt», sier du kanskje. Da fraskrev vi oss et viktig forhandlingskort. Men vi hadde jo et kundeforhold, ikke sant?

Bilselgeren ringte kona mi for å opplyse om hva innbytteprisen ble. «OK», sa kona mi – en tanke likegyldig. Det likeglade tonefallet hennes gjorde at selgeren øynet et spillerom for å gamble – tjene mer på salget. «Skal vi se», fortsatte selgeren og lot som hun hadde oversett et moment i taksten som brakte prisen ytterligere ned. «OK?», repliserte kona mi, fremdeles likeglad.

Bilfirmaet bruker én fast takstmann. Jeg møtte ham da jeg var innom med bilen. Meget grundig fyr. Jeg har sett skjemaet han gir selgerne. Oppstillingen er meget enkel og ryddig og gir ingen rom for misforståelser!

Beruset av sitt eget retoriske ordspill, fortsatte selgeren å snakke bilens verdi ned mot smertepunktet ved stadig å «oppdage» nye ting i taksten. Til slutt greidde kona mi å bryte inn og forklare at det ikke var aktuelt å bytte inn bilen. En venninne ønsket å kjøpe bilen.


Heldigvis tapte vi ingen penger – bare tilliten til selgeren.


 

Hva skjer når en bilselger slutter?

Da overføres vel kundene til andre selgere? Ikke sant? Sånt inngår i det som kalles Customer Relation Management. En salgssjef bør sørge for at dette er på plass.

Vi bestilte en helt ny bilmodell hos en forhandler på Oslo vest. Siden modellen ennå ikke var kommet i produksjon, kunne ikke bestillingen effektueres i fabrikken før etter noen uker. Ventetiden på et halvt år ville begynne å løpe først når selger hadde trykket knappen for bestilling.

Noen dager senere sluttet selgeren vi hadde skrevet kontrakt med. Ingen ga oss beskjed. Ingen fulgte opp. Ingen trykket på bestillingsknappen. Tabben skulle koste oss ett ekstra halvår med venting. Da vi kontaktet bilfirmaet for å høre om bilen snart kom, havnet saken hos salgssjefen. Han sendte den ikke videre til en selger, men til damen i resepsjonen.

Da jeg omsider fikk mail fra damen i resepsjonen om å hente bilen, lå det to enslige nøkler – uten nøkkelringer på skranken. Damen der ante ikke hvor bilen sto – eller hvem jeg var, for den saks skyld. Hun brydde seg ikke. Salgssjefen var forduftet. Jeg tok nøklene, fant den kostbare SUV’en med fire ringer i grillen innerst i en krok i kjelleren og kjørte ut.


Fin dress og hvite tenner? Jobben som salgssjef er din!


 

Måling av kundetilfredshet

De store bilforhandlerne benytter eksterne firmaer for å sjekke kundetilfredshet. Selgere minner deg gjerne om det ved avslutning av salget vel vitende om at resultatet påvirker karrieren. Heldigvis har de aller fleste bilkjøpene våre vært vellykket. Jeg synes likevel det er merkelig at vi aldri ble kontaktet de gangene selgerne forsto at kunden ikke var særlig happy.


Bilsalg er moden for dititalisering. Vi venter bare på en god løsning…


 

møller oslo vestDet hører med til historien at vi også har kjøpt biler av svært dyktige selgere. Det disse har til felles, er kunnskaper, interesse og entusiasme for biler og respekt for andre mennesker. Har du noen gode selgerhistorier? Del de her i kommentarfeltet eller benytt Kontakt-siden.

Se også

Her er Volvos FAQ vedrørende bilkjøp på nettet >>

møllerbil oslo vest
Bilsalg på nett
bilselger
Tesla kjøp haltet på målstreken
møllerbil oslo vest
Ventepølser i bilbransjen

 

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.