Bilselgere – et tilbakeblikk

bilselgere

Det hersker liten tvil om at bilselgere kommer til å lide samme skjebne som selgerne i reisebyråene. Der kan kundene ordne bestillingene sine selv over nettet. Bilselgere flest er bedre enn sitt rykte, men siden de nå snart er saga blott, tillater vi å ta et tilbakeblikk på noen som ikke nådde opp i våre øyne.

 

Steinsprut!

Selgeren pekte bryskt på de hvite spottene på panseret av den sorte Opelen min. Den hadde stått parkert under et tre utenfor kontoret samme formiddag. En rund hvit flekk omringet av små prikker. Jeg vætet en finger med spytt og gned ut prikkene på det nypolerte og ellers plettfrie panseret.

Se! Det er bare fugleskitt

Men det hjalp ikke. Selgeren fastholdt at «Det panseret må omlakkeres!»

Når samtalen tok en sånn dustete vending, var det bare å takke for seg og kjøre videre. Jeg tenkte: Stakkars fyr! Med en sånn innstilling skal det godt gjøres å få solgt noe som helst. Senere samme sommer leste jeg følgende i Toyotas kundeavis: – Den omtalte selgeren var kåret til landets beste Toyota-selger!


Lettlurte kunder – eller lettsolgte biler?


 

Hun ringte meg opp på jobben

Dagen før hadde jeg snakket med en av hennes yngre kolleger. «Det er meg du må kjøpe bil av», sa hun innyndende. Vi hadde tross alt kjøpt to biler av henne tidligere. Mens jeg signerte papirene for den nye Passaten – altså bil nummer tre – tenkte jeg på kollegaen hennes. Mistet han provisjonen, tro?

Noen uker etter møtte vi samme bilselger og skrev da kontrakt på bil nummer fire – en splitter ny konebil. Vi hadde ikke rukket å taksere innbyttebilen ennå. «Dumt», sier du kanskje. Da fraskrev vi oss et viktig forhandlingskort. Men vi hadde jo et kundeforhold, ikke sant?

Da kona mi ble oppringt av bilselger, opplyste hun om at innbytteprisen ble litt lavere enn først antatt. «OK», sa kona mi – en tanke likegyldig. Det likeglade tonefallet hennes gjorde at selgeren øynet et spillerom for å gamble – tjene mer på salget. «Skal vi se», fortsatte hun og lot som hun hadde oversett et moment i taksten som brakte prisen ytterligere ned. «OK?», repliserte kona mi, fremdeles fattet.

Bilfirmaet bruker én fast takstmann. Jeg møtte ham da jeg var innom med bilen. Meget ryddig fyr. Jeg har sett skjemaet han gir selgeren. Tro meg, det gir ingen rom for å ta feil av trekkene.

Beruset av sitt eget retoriske ordspill, fortsatte selgeren å snakke bilens verdi ned ved stadig å «oppdage» nye ting i taksten. Hun var den profesjonelle part – vant til å forhandle. Kona mi var amatøren i dette spillet, men etter hvert greidde hun å bryte inn og forklare at det ikke spilte noen rolle fordi en venninne ville kjøpe bilen. Den «smarte» forhandlingsretorikken bar ingen frukter – verken da eller senere. Vi fortsatte å kjøpe biler i samme firma – men ingen flere av henne.


Ingen penger tapt – bare tillit.


 

Hva skjer når en bilselger slutter?

Da overføres vel kundene til andre selgere? Ikke sant? Sånt inngår i det som kalles Customer Relation Management. Jobber man med salg, vil man ikke miste kunder.

Vi bestilte en helt ny bilmodell hos en forhandler på Oslo vest. Siden modellen ennå ikke var kommet i produksjon, kunne ikke bestillingen effektueres i fabrikken før etter noen uker. Ventetiden på et halvt år ville begynne å løpe først når selger hadde trykket knappen for bestilling.

Noen dager senere sluttet selgeren vi hadde skrevet kontrakt med. Ingen ga oss beskjed. Ingen fulgte opp. Ingen trykket på bestillingsknappen. Etter at vi kontaktet bilfirmaet, grep salgssjefen saken. Oppfølgningen av vår bestilling havnet imidlertid ikke hos en annen selger, men hos damene i resepsjonen. Tabben hadde kostet oss et ekstra halvår med venting.

Da jeg omsider kom for å hente bilen, lå det to enslige nøkler – uten nøkkelringer på skranken i resepsjonen. Damen bak skranken ante ikke hvor bilen sto – eller hvem jeg var, for den saks skyld. Hun brydde seg ikke. Salgssjefen var forduftet. Jeg tok nøklene, fant den kostbare SUV’en innerst i en krok i kjelleren og kjørte ut.


Ikke så lett når sjefen har sovet i timen.


 

Måling av kundetilfredshet

De store bilforhandlerne benytter eksterne firmaer for å sjekke kundetilfredshet. Selgere minner deg gjerne om det ved avslutning av salget vel vitende om at resultatet påvirker karrieren. Heldigvis har de aller fleste bilkjøpene våre vært vellykket. Jeg synes likevel det er merkelig at vi aldri ble kontaktet de gangene selgerne forsto at kunden ikke var særlig happy.


Bilsalg er moden for dititalisering. Vi venter bare på en god løsning…


 

møller oslo vestDet hører med til historien at vi også har kjøpt biler av svært dyktige selgere. Det disse har til felles, er kunnskaper, interesse og entusiasme for biler. Jeg vet at det er galt å dele dårlige opplevelser, men dessverre er det morsommere å lese om «katastrofer» enn gode salg. Har du noen selgerhistorier, del de gjerne her i kommentarfeltet eller benytt Kontakt-siden.

Se også

Her er Volvos FAQ vedrørende bilkjøp på nettet >>

møller oslo vest
Bilsalg på nett
bilselger
Tesla kjøp haltet på målstreken
bilselger
Ventepølser i bilbransjen

 

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.