Bilsalg på nett

på nettet

Visste du at du kan kjøpe en Fiat 500 med skinninteriør og lettmetallsfelger på nettet? Tjenesten leveres av bilforhandlerkjeden RSA Bil og Santander Consumer Bank.

 

Tør du kjøpe bil på nett?

I skrivende stund fant jeg en bilforhandlerkjede, RSA Bil som selger enkelte lagerførte Fiat-modeller via en nettbutikkløsning laget av Santander Consumer Bank. Jeg følger veiledningen på nettet og plukker ut en Fiat 500 Twinair med 85 hesters motor. Jeg kan velge samme utstyrsvariant i tre farger. Jeg velger svart. Utstyrslisten forteller at jeg blant annet skal få 15’’ lettmetallsfelger og skinnseter, men ingen bilder viser meg hvordan felgene ser ut, ei heller hvilken farge det er på interiøret. Modellen på det knøttlille bildet ser for øvrig ikke ut til å ha lettmetallsfelger i det hele tatt. Utstyrslisten gir heller ingen mulighet for å velge vinterhjul. Hvorfor er det ikke lagt ut en bildeserie av de tre fargealternativene? Siden det dreier seg om lagerførte biler, burde ikke det være så vanskelig.

 

på nettet
Interiøret du sannsynligvis vil få hvis du kjøper Fiat 500 på nett (Redigering basert på foto fra RSA Bil@Finn.no).

Finansieringssiden fungerer godt. Jeg tror sikkert jeg kunne fått samme pris, 199 900, hvis jeg oppsøkte en av forretningene. Internettkunder kan imidlertid få bilen levert på døra. Hvis du bor i grisgrendte strøk, kan det vel betraktes som en slags internettrabatt?

Handle-bil-på-nett-tilbudet fra RSA bil og Santander er langt fra perfekt, men likevel et prisverdig forsøk.

Mye snakk – lite ull

Når jeg søker opp emnet på nettet får jeg inntrykk av at «alle» ønsker å kaste seg på bølgen og selge biler på nett. I praksis ser jeg svært få nettløsninger som virkelig lar deg fullføre bilkjøpet. De beste bilkonfiguratorene tar deg et stykke på veien, men du besøke en fysisk forretning for å close deal’en, selv om du kjenner bilmodellen godt og ikke har behov for prøvekjøring. Dessuten er bilkonfiguratorene utviklet i utlandet, der ingen tenker på norskmontert utstyr, som vinterhjul og motorvarmer. Ikke alle har fått lagt inn norske priser, heller, – men det kommer nok.

Skal jeg handle bil på Internett vil jeg være sikker på at jeg kan finne laveste pris, akkurat som når jeg leter etter billige flyreiser. Prisen er ikke bare på-ruten-priser, men den du reelt får når du ser en bilselger inn i øynene og ber om rabatt. Kravet om rabatt er viktig for bilkjøpere, selv om det kun dreier seg om symbolske beløp som kanskje allerede er innkalkulert i salgsprisen. Hvis bilkjøpere tror de kan oppnå lavere sluttsum ved fysisk oppmøte, vil ikke Internett-salg fungere.

Internett-vegring?

I dag er det teknologisk mulig å foreta elektroniske signaturer som er juridisk like gode som de man skriver med blekk. Men selv om de teknologiske mulighetene er til stede, kan mange få mental sperre av tanken på å gjennomføre prosessen. Dette gjelder både selger og kjøper. Hvem har vel ikke opplevd å bruke tid på å fylle ut et kundeskjema og saksfremstilling på nett, for så å bli oppringt dagen etter? Saker som tas på nettet, skal fullføres på nettet så sant det lar seg gjøre. Hadde jeg villet bruke telefonen, ville jeg ikke tatt meg bryderiet med å registrere opplysninger på nettet. Likevel er det naturlig å være bekymret over å levere en splitter ny bil kun basert på elektroniske signaler.

Gjør nettbutikker bilforretningene overflødige?

Tenk deg at du akkurat har konfigurert din nye Audi – eller BMW, og signert alle papirene – her, her og her – elektronisk selvfølgelig, og deretter klikker du den store knappen «Bestill direkte fra fabrikk». Deretter følger du bestillingen din på nettet helt til den dagen bilen står klar til avhenting på et sted nær der du bor. Slike løsninger vurderes for tiden av flere europeiske bilprodusenter, og det er ikke spørsmål om hvis, men når en slik løsning blir tilgjengelig. Det ligger i kortene at bilkjøperne skal tjene på netthandel i kroner og ører, og ikke minst bekvemmelighet.

Dette kan selvfølgelig ikke gjennomføres uten at det får konsekvenser for forhandlerne.

Ingen bør kjøpe bil uten å ha beskuet den i virkeligheten, – prøvd setene, vurdert plassforholdene og tatt en liten kjøretur. Det kan du ikke gjøre på nettet. Nettkunder trenger et sted hvor de kan se, ta på og prøve varene. En av netthandelens største utfordringer er at potensielle kjøpere bruker de vanlige forretningene til å presentere og prøve varene, – og så fullfører de handelen på nettet. Kanskje vi i fremtiden må finne vår neste bil utstilt på flyplasser og kjøpesentre?

I dag lokker bilbransjens internettsider kjøpere til å fysisk besøke sine forskjellige forretningssteder. Om få år er jeg sikker på at «alle» kjøper bil på nettet på samme måte som vi i dag kjøper flybilletter og hotellrom. Jeg ser for meg et salgssted som befinner seg i cyberspace, et formelt firma registrert på Malta, et kundesenter i India og en fabrikk i Tyrkia. Teknologien finnes, men kan ikke gjennomføres i praksis før bilbransjen får gjort nødvendige forandringer i sine organisasjoner, – endringer som naturlig nok vil møte motstand i egne rekker.

Jeg lurer på hvem som blir førstemann.

på nettetSantander bilnettbutikk-løsning forklart på Youtube.

på nettetVerdt å nevne fine endringer på instrumenter og dashboard for nye 500-modeller.

 

Se også

på nettet
Tesla kjøp haltet på målstreken
2017 Fiat 500.
NIO House Oslo

 

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.