Den stygge andungen

Pre facelift Hyundai Terracan

memorylane1

Den har aldri vunnet noen skjønnhetskonkurranse. Tvert i mot. I dag betraktes Terracan på linje med biler som Ssanyoung Rodius – biler som befinner seg helt i den andre enden av skjønnhetsskalaen.

 

Under 30 tusen

Det beste du kan si om Terracan er at gjennomsnittsprisen nå ligger på rundt 30 tusen. Da får du en terrengbil av den gamle sorten, bygd på solid ramme med brukbar landeveiskomfort og plass til 7. Du kan trekke henger på inntil 2800 kg, og med firehjulstrekk og lavgirserie kan du dra sjarken din rett opp fra stranda.

 


terracan
2005 Hyundai Terracan 2,9 CRDi

Godt familetre

galloper
Pajero 1-baserte Galloper
Terracans bestefar er ingen ringere enn Mitsubishi Pajero (L040) mk1. Hyundai tok over produksjonen i 1991 og produserte modellen som Hyundai Galloper. Fra 1999 ble den importert til Norge. Da hadde den fått trendy skjermbreddere og plastpaneler rund baut, samt ny front. Hyundai presenterte modellen som sin egen, men de fleste dro kjensel på Pajero’en fra 80-tallet. Det gjorde ikke noe. Tvert i mot. Galloper var som skapt for det norske markedet – i lang utgave med turbodiesel og grønne skilter.

Eplet falt ikke langt fra stammen

Under skallet er ikke Gallopers etterfølger, Terracan, særlig forskjellig fra forgjengeren. Forstillingen er bygget opp med doble A-armer, spiralfjærer og torsjonsstag som takler lang fjæringsvei. Bak er det stiv bakaksel og spiralfjærer. Samme konsept. Manuelt innsjaltbart 4-hjulstrekk og lavgir. Turbodieselmotoren er en rekkefirer på 2,9 liter med gode ytelser. Opprinnelig 150 HK og et solid dreiemoment på 333 Nm fra 2000 omdreininger. Fra modellåret 2005 oppgradert til 163 HK og dreiemomentet til 345 Nm fra 1750 omdreininger. En klar forbedring i forhold til Gallopers 2,5-motor med 99 turbohester.

Bongo og Big-Up bruker samme motor

Problemet med Terracans motor er at den ikke er særlig utbredt i Europa. Motorserien «J3» sitter i modeller som KIA Carnival og varebilseriene Hyundai Porter og KIA K-serie, med bisarre modellnavn som «Bongo» og «Big-up». De ligner på «HiAce» og er kun solgt i Asia. På Skruvat.no kan du ennå bestille byttemotorer til Galloper (og H-1) men ikke Terracan, – skjønt du får kjøpt regreim-sett, toppakning osv.

 

terracan
Hyundai Terracraft facelifted modell

Var Galloper mer populær?

Totalt sett befinner det seg 936 Terracan’er på norsk jord. Av disse er (bare) 26 oppført i kjøretøyregisteret som avregistrert eller skrotet. Terracan ble solgt i 6 år – mellom 2002-2007 – mens Galloper kun ble solgt i 3. Allikevel ble det registrert flere Galloper’e enn Terracan, så det er tydelig at Terracan ikke greidde å følge opp suksessen etter Galloper.

Erfaringer med Terracan

Det ser ut som om Terracan’ene har greidd seg godt i daglig bruk. Ett problem som går igjen, er havarert dieselpumpe (høytrykkspumpa). Når pumpa skjærer seg, har flere erfart følgeskader på innsprøytningsdyser, men det er ikke meldt om videre motorskader. Noen mener at drivstoffilteret er synderen – manglende vedlikehold, feil type eller montering. Andre mener at feilen sitter inne i pumpa.

Et annet problem som flere eiere har meldt om, er ulyd i bakre differensial. Dette er jo ikke unormalt på terrengkjøretøyer. Rådet er da å bytte til annen olje. Et gammelt triks er å dytte inn banan og sagflis før man selger 🙂 Uansett, kan det være lurt å bruke ørene når man prøvekjører.

 


terracan
Terracan med facelift baklys

På veien

Det går ikke an å sammenligne en ekte terrengbil med en moderne SUV på vei. Man vil oppleve at terrengbilen vandrer mer på veien og krever hyppigere korrigeringer med rattet – spesielt hvis man kjører på terrengvennlige dekk. Man vil oppleve at fjæringen virker stiv og begynner å hoppe over vaskebrett – eller at bilen oppleves som stumpete over telehiv og ujevnheter. Pajero og Galloper var overraskende myke i forhold til tilsvarende terrengbiler. Det myke understellet gir følelse av komfort – en tanke mot amerikanske terrengbiler som Chevrolet Blazer. Da Terracan ble testet som ny, kommenterte flere at de syntes at bilen var for myk – at den svaiet vel mye på veien. Det er også noen som mener at automatkassa ofte bommer på girvalg sånn at den må skifte flere ganger før den treffer. Dette er ikke atypisk for eldre, ikke-tenkende girkasser.

Om bildene

Pressebildene er hentet fra siten www.automobile-catalog.com. Den grønne bilen ble avskiltet i høst og står etterlatt på et brakkområde. Jeg trodde den ble brukt av hjemløse. Det er en 2005-modell – med facelift. Endringene besto av ny grill, nye baklys og endringer i instrumentpanelet. Under panseret fikk 2,9-literen flere hestekrefter og økt dreiemoment. Som varebil kostet den 343 000 kroner. En tilsvarende Ssanyong Rexton kostet 375 000, Pajero 3,2 161 HK Automat kostet 445 000 og en Landcruiser 90 med 163 HK og manuell kasse kostet rundt 400 000 – alle på grønne skilter.

 


terracan
2002 Hundai Terracan

Konklusjon

Aldrende terrengbiler – som Terracan – passer til å dra tung henger, kjøre på dårlig vei og ha god plass underveis. Bilen passer fint for helgeturer, ferieturer og praktisk daglige ærende – men neppe som daglig pendlerbil.

Sjekk at ramma ikke er rustskadet. Eventuelle rustskader må vurderes i forhold til forventet levetid. Terracan kommer nemlig aldri til å ha noen verdi ut over resterende bruksverdi. Den blir ingen klassiker. Jeg nevner dette fordi forgjengerne Galloper og Pajero allerede har klassikerstatus. Biler som var coole som nye, blir klassikere som gamle. Let’s face it! Terracan har aldri vært cool.

 


hyundai galloper
Tidlig, klassisk Hyundai Galloper.

 

terracan interior
Typisk Interiør. Skinn og trefarget plastikk.

Designet som slo feil

Koreansk design for et par tiår siden var ikke alltid like vellykket, sett med vestlige øyne. Hyundai Terracan har mye av alt, men linjeføringen harmonerer ikke. Jeg har merket meg følgende: Fronten er for lav/smekker i forhold til resten av bilen. Glasshuset er for høyt i forhold til fronten. Overhenget bak er for stort – også sett i forhold til fronten. Hellingen på fronten og frontruten harmonerer ikke. Jeg har moret meg med å «photoshoppe» et bilde av Terracan for å vise hva jeg mener. Hva synes du?

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Se også

Isuzu D-Max
Feelgood med D-Max

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.