Grombilen er amerikansk

1954 Buick Super med den karakteristiske grillen. Et skikkelig dollarglis.

Oslo Grombil & MC 2017 på Ekeberg Camping

Hva er en grombil?

Det som er grombil for noen, er kanskje ikke det for andre. Er for eksempel AMC Pacer noen grombil? Bilen alle har mobbet siden den dukket opp på syttitallet? Bilen som aldri fikk noen helterolle i Hollywood?

Selvfølgelig er Pacer en grombil, – hvis du eier en, vel og merke. Pacer vil for alltid være et stykke bilhistorie. Den forandret ikke verden, men den ble et ikon på hvordan fremtiden kunne bli, sett med amerikanske øyne. Pacer ble i sin tid solgt gjennom forhandler i Norge, sammen med AMC Hornet og Javelin. Jeg lurer på om det finnes noen opprinnelige, norske Pacer’e med skilter?

Grombil? AMC Pacer. Tja … 🙂 Utvilsomt en historisk bilmodell som det alltid vil være en viss etterspørsel etter. En well-kept Pacer vil alltid finne en kjøper, – og, by-the-way – denne var faktisk til salgs.

Over gressmattene på Ekeberg Camping var det ikke vanskelig å finne grombiler. Corvette, Camaro, Trans-Am, Mustang, T-bird vil alltid være grombiler. De er nærmest som ikoner å regne. Men amerikansk bilindustri har mye annet å by på, enn disse. Jeg møtte mange av dem på vei opp til Ekeberg. Dessverre kom jeg meg ikke så tidlig av gårde som jeg hadde tenkt. Jeg behøvde cash til inngangsbilletten, og hvem har cash i dag? Minibankene på veien var enten nede, eller aksepterte ikke banken min. Heldigvis greidde jeg å skrape sammen skjulte midler fra bunnen av en dameveske.

Skal du på bilsamling, må du være tidlig ute, særlig når Yr.no har meldt regn. Det var få biler igjen da jeg omsider ankom. Som hobbyfotograf er det fint å kunne fotografere bilene når de står spredt, – soloparkert, som om de var den eneste bilen i parken den dagen.

Arrangøren, ACSN, hadde invitert også ikke-amerikanske grombiler. Jeg så en nyere Audi RS6. Men hvor var de andre? Innenfor rammen av amerikansk bilkultur er det plass til luftavkjølte folkevogner, busser og Porscher. For ikke å snakke om stylede Honda Civic’er og CRX’er, og Subaru WRX’er.

– Følg meg med på jakten etter grombiler!

Grombil? Interiøret til Buick Super er vakkert skulpturert som et kunstverk.
Grombil med soft-top? Corvette C5.
Grombil? ’72 Chevy Corvette Stingray C1. Alle Corvetter er selvfølgelig grombiler.
Grombil? 1969 Dodge Charger R/T scorer full pott.
Grombil? Alle Mustanger er grombiler, spesielt 1967-modellene.
Grombil? Early T-bird interiør. Enkelt, ungdommelig, – og, – for sin tid – futuristisk.
Grombil? Ingen tvil. Ford T-bird mk3.
Gromsykkel? Flott motivlakk på Honda Goldwing.
Grombil med litt dårlig plåt? Det ble faktisk solgt flere Grand Marquis’er som nybiler i Norge – som grombiler. Jeg likte dem da og jeg liker dem . Flott amcar.
Grombil med skjulte lykter? Ford Mustangs søstermodell – Mercury Cougar.
Grombil? Nyere Lincoln Town Car mk3 Presidential Edition. Original og uvanlig bil i Norge, og i en uvanlig utførelse.
Vinylbelagt bakre sidevindu for mer privatliv. Gromt for presidenter.
Grombil? Pontiac Trans-am første type var alle gutters drømmebil.
Grombil? Parkert på utsiden – og ikke amerikansk, men definitivt noens grombil.

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.