Bobler og busser på VolksWorld 2017

volksworld
Disse boblene ønsket oss velkommen.

Noen fortalte meg at dette var verdens største utstilling av luftavkjølte folkevogner. Det tviler jeg ikke på. Det var rett og slett enormt.

 

volksworldEn herlig blanding av bobler og busser fra hele Europa møtte på årets Volksworld. Ikke bare i utstillingsområdene, men også ute på parkeringsplassene, og på plenene der folk overnattet i bussene sine. Kun folkevognbusser, selvfølgelig. Besøkere var oppfordret til å ankomme kvelden i forveien for å slippe bilkøene på åpningsdagen.

Hvert år får mang en veteran-VW problemer med clutchen den siste biten før ankomst.

Arrangementet ble holdt på Sundown Park veddeløpsbane i Esher, sydvest for London. Jeg var imponert over hvor mange belgiere, nederlendere og franskmenn som hadde tatt seg over kanalen med sine bobler, T1- og T2-busser, Type3 notchback og fastback, – samt vakre Karmann Ghia. Jeg så én Courierwagen og et par brasilianske VW. En 2-dørs Audi 100 Mk1 sto blant folkevognene og jeg så også en K70. Ellers var det meste luftavkjølt.

 

volksworldDet er tydelig at tidlige folkevognbusser er verdt sin vekt i gull nedover i Europa. Flere utstillere på Volksworld hadde spesialisert seg på innredningsløsninger. Det er nemlig mulig å bruke mye omtanke og penger på interiøret. Jeg likte godt løsninger basert på finerplater i tre. Det forsterket veteranpreget på en fin måte. Andre satset på plastic-fantastic. 70-tallets T2-busser egner seg fint for sånne løsninger.

VolksWorld dreier seg mye om Volkswagens busser, camping- og multivan-løsninger. Også dagens aller siste T6-baserte nyheter ble fremvist. Det skal jeg fortelle mer om i et senere innlegg. Men fokuset på de tidlige VW-bussene indikerer hvor verdifulle disse bilene er blitt. Har du et skogsvrak som kan reddes, sitter du sannsynligvis på en gullgruve. Jeg savnet imidlertid pickup’ene, både enkelkabinere og dobbeltkabinere. De var det bare et par stykker av. Jeg mistenker at de høye prisene, spesielt på T1-bussene, har medført at pickup’ene er brukt som donorbiler til bussprosjekter.

 

volksworldStilmessig går det mye i ratlook og senking med ekstreme hjulvinkler. De er tøffe og veldig flotte fotomotiver, men jeg kan ikke forestille meg at de kjører særlig bra. Personlig foretrekker jeg mer originale biler, – sannsynligvis fordi jeg opplevde disse i mine egne guttedager på 60-tallet. Kameraten min hadde en T1 dobbeltkabiner, naboene en 53-modell boble med delt bakvindu, og det var stas da fetterne mine kom på besøk i sin sitrongule boble fra 59.

Jeg blir aldri lei av og se på folkevogner. I helgen fikk jeg studere mer enn hundre stykker i detalj, – mange av dem på parkeringsplassen. Der fortsatte utstillingen. Og skulle jeg tittet på alle bilene, måtte jeg bruke en dag til.

Jeg tok mange bilder. Alt for mange til å vise i dette innlegget, – men lover å fortsette å legge ut bilder under «Volkswagen»-linken til høyre.

Bli med på en liten tur blant bobler og busser!

 

volksworld
To generasjoner VW-busser. Den nærmeste fra 1954.
volksworld
Tidskapsel: Slik utstillingen av Type3 kunne ha sett ut i – for eksempel – 1965.
volksworld
Pent lined up: T1’ere i ratlook style.
volksworld
Europas fineste Folkevogner var samlet her denne helgen. Her er noen av dem.
volksworld
Stemning fra utstillingsområdet.
volksworld
Sjelden man får titte gjennom takvinduene på en T1.
volksworld
Med dagens priser på T1 samba, kunne man like gjerne kjøpt leketøysvarianten.
Denne flotte 15-vindus-T1 fikk plass innenfor – i ringen.
Moderne innredning utført i 50-tallsstil. Legg merke til innertaket og den flotte kjøkkeninnredningen. Dette kan du kjøpe nytt i dag. Men ikke Cola-kjøleren: I like!
VW «Samba» interiør.
Vakker og velutstyrt T2 på utendørs utstillingsområde.
volksworld
Ekstralyset på taket: I like!
volksworld
Flere av de klassiske boblene hadde fått Porsche-ratt, som denne.
vw
Gjennomført, helt strøkent, ratlook stil.
vw
Tøff School Bus Look.
vw
Ute på parkeringsplassen sto denne flotte «oval vindu» Folkevognen i selskap med diverse klassikere fra Wolfsburg. Silhuetten brytes av en Golf Pluss som står parkert ved siden av. De to bilene er omtrent like lange og like høye.
Noen forlot arrangementet for å dra rett på påsketur 😉

 

Se også:

volksworld
Folkevogn-samling på Folkemuseet.

HonestAboutCars.com: A Tribute to the VW Bus

 

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.