Hvor mye bensin bruker en ladbar hybrid?

Det finner du hverken i brosjyrene eller under teknisk informasjon på websidene. Og de tallene du eventuelt får se, behøver slettes ikke være reelle for norske forhold.

Jeg har vært på langtur med Audi A3 e-tron, søstermodellen til Volkswagen Golf GTE. Vil du vite hvor mye bensin disse bilene bruker i virkeligheten, må du sjekke hva eiere og biljournalister rapporterer. Egentlig er det bare to ting som er interessant: – Hvor langt batteriene rekker, og hva bensinforbruket er når batteri-rekkevidden er 0 km.

Batteriene varer cirka 30-35 kilometer – hverken mer eller mindre. Da kan mange kjøre til og fra jobben på eldrift, forutsatt at de har lademuligheter hjemme og/eller på jobben. Uten lademuligheter, mister man en av ladehybridens største fordeler.

På langkjøring spiller det liten rolle hvor mye du har igjen på batteriene. Jeg foretrekker å sette bilen i «Hybrid» modus med en gang, og la bilen selv fordele batterienergien under kjøringen, i stedet for å kjøre bilen tom for strøm og deretter la den svitsje over til «Hybrid» av seg selv. Det er kanskje bare innbilning, men jeg synes hybrid drift fungerer bedre når batteriene ikke er kjørt helt tomme.

Jeg foretrekker å skifte til Hybrid mens det ennå er noen km igjen på batteriene.

0,42 liter/mil

Landeveiskjøring 80 sone med 80-100 km/t på speedometeret.
Måledistanse: 88 km (Uthuskrysset til Tretten).
Batterirekkevidde: 3 til 0 km
Utetemperatur: Mellom -1,5 og -5,0 grader
Innetemperatur: 18,5 grader.

0,53 liter/mil

Motorvei med 100-120 km/t på speedometeret.
Måledistanse: 114 km (Kolomoen til Lysaker).
Batterirekkevidde: 0 km
Utetemperatur: Mellom -1,5 og -5,0 grader
Innetemperatur: 19,0 grader

Normalt for klassen

Fabrikkstallene for en annen motorsterk Audi A3, – 2,0 TFSI 190 HK – er 0,47 på landeveiskjøring og 0,71 i by. Den bilen må du betale fulle avgifter på. Eiere av A3 e-tron slipper engangsavgift. De får en 1,4 TFSI 150 HK som assisteres av en 54 hesters el-motor. Begge bilene er ideelle for langturer og har da omtrent samme bensinforbruk.

Jeg tror dette er typisk for ladbare hybrider. Kjører du på hybrid, får du et drivstofforbruk som absolutt kan hevde seg blant de beste i klassen, men som så avgjort ikke revolusjonerer noen ting.

Totalforbruket på e-tron omfatter både bensin og elkraft. Elkraften bygges opp under turen, blant annet ved at bremseenergi føres til batteriene. Setter du girspaken i «S», får du en kunstig motorbrems som er såpass kraftig at du kan både gasse og bremse med samme pedal, som i BMW i3. Uten å ha gått vitenskapelig til verks, tror jeg motorbremsen lader batteriene svært effektivt under kjøring og øker rekkevidden. Men vær oppmerksom på at motorbremsen også tenner bremselysene. Med litt snøfokk på bakruten kunne jeg følge med når bremselysene gikk på. Hvis du ikke er helt fjellstø på gassfoten under retardasjonen, kan bremselysene tennes og slukkes flere ganger, og forvirre de som kjører bak. Jeg foretrekker derfor å bruke motorbremsen kun på de lengste nedoverbakkene og som «retarder» for jevn nedbremsing mot rundkjøringer og avkjøringer.

Ruller gratis

Den ordinære motorbremsen på e-tron føles nesten fraværende, – nesten som et frihjul når man slipper opp gassen. Når bilen ruller, kuttes også bensinmotoren. Så lenge du bare gir ørlite gass, bruker bilen elmotoren. Med blikket festet langt frem i veien, er det mulig å kjøre svært økonomisk, – og svært komfortabelt uten at bensinmotoren slår inn. Det får meg til å tenke: – Hvorfor har ikke vanlige biler frihjul? Vi som er gamle nok til å ha kjørt Saab 96 (-1976) husker frihjulets gleder.

Å kjøre A3 e-tron på en lite trafikkert E6 nordover mot Gudbrandsdalen, er en ren fornøyelse. Jeg innser at jeg kunne nok ha kjørt enda mer økonomisk.

Oppdaterte målinger

Januar 2019:

Jeg tok samme turen med samme type bil og målte likedanne resultater. Jeg startet med fulle batterier. Strekningen Lysaker – Tretten i Gudbrandsdalen – en avstand på vel 227 km. Gjennomsnittsforbruket på hele strekningen, målt på bilens kjørecomputer, havnet på 0,49 liter pr mil. Turen omfattet følgende etapper:
113 km motorvei (110-130 km/t)
54 km provisorisk vei på grunn av veiarbeid mellom Kolomoen og Moelv (50-70 km/t)
60 km landevei (80 km/t).

På vei hjem målte jeg avstanden fra Tretten til Kolomoen. Da nesten helt uten rekkevidde på batteriene. Før motorveistrekningen havnet forbruket på 0,41 liter pr mil etter å ha ligget lenge på 0,40. Gjennomsnittsfart i underkant av 70 km/t er ideeelt for å holde forbruket nede. Batteriene ble ladet underveis og bidro til det lave forbruket. Rekkevidden holdt seg mellom 0 og 1 km avhengig av oppbremsningene. De få gangene batteriene var absolutt tomme, merket jeg at bilen ikke lenger koblet ut bensinmotoren når jeg slapp opp gassen for å rulle. Da bremset motoren normalt. Det er ingen tvil om at hybridbiler går best når det er strøm på batteriene.

 

Vakker, trolsk tåke har lagt seg i dalbunnen.
A3 e-tron tar seg godt ut i vinterskumringen.

FAKTA

Hvorfor oppgitte fabrikkstall (EU) sjelden er reelle for hybridbiler
Forbrukstallet for EU-forbruk fremkommer etter en norm basert på to kjøremønstre – 1) Urban kjøring i ca 13 minutter – ca. 4 km – med snittfart på 18,7 km/t og toppfart 50 km/t. 2) Landeveiskjøring i 6 minutter og 40 sekunder – ca 7 km – med snittfart på 62,6 og toppfart 120 km/t. Med fulladet batteri kan hybridbiler oppnå svært gode resultater på en slik test, f.eks. nærmest 0 forbruk på den urbane kjøretypen. Problemet er at på langkjøring vil forbruket øke betydelig fordi bilene ikke lenger har fulladede batterier. Eksempelvis har den ladbare hybridbilen VW Golf GTE et oppgitt EU-forbruk på 1,6 l/100 km. Dette er kun mulig med fulladet batteri. Det reelle forbruket kan derfor bli langt høyere.


 

Se også:

2016 Audi A3 e-tron
2016 Audi A3 e-tron
2017 Audi A3 e-tron.
Coole kjørelys og blå stripe i grillen er e-Golfens kjennemerke.
e-Golf.
Toyota hybrid – reelt forbruk
audi e-tron
Audi e-tron 55

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.