Audi A3 e-tron

2016 Audi A3 e-tron

Blanke striper i grillen og e-tron merket røper at dette er en e-tron.
Blanke ribber i grillen og e-tron merket røper at dette er e-tron.

– Kos dere

Selgeren hos MøllerBil Vest ønsket oss vel av gårde etter å ha gitt en rask instruksjon. Fruen hadde nemlig bestilt prøvekjøring av en Audi A3 e-tron. Instruksjon var egentlig ikke nødvendig. Setter du deg inn i en Audi er det meste ganske innlysende, – hvis du kjører Audi til daglig. Det samme gjelder modeller fra Volkswagen, Skoda og Seat.

Å kjøre e-tron er som å kjøre en vanlig bil med automatgir.
Som å kjøre en vanlig bil med automatgir.

Å kjøre A3 e-tron er lekende enkelt, som en vanlig bil med automatgir. Du trenger ikke tenke over hvilken av de to motorene som drar. Strengt talt er det ikke så enkelt å fange opp, heller. Hver tur begynner på ren el-drift. Deretter griper TFSI-motoren inn. Man kan hverken høre eller merke det, – i hvert fall ikke på denne første prøveturen. Det var først da vi ga gass for å smette forbi en gammel bobil at vi hørte bensinmotoren et par sekunder. Akselerasjonen skjedde nesten umerkelig. Det var nødvendig med en titt på speedometeret for å se hvordan vi lå an fartsmessig.

A3 e-tron er fri for gimmick om motorkombinasjoner og rekuperingsfunksjoner. De underliggende systemene sørger for å utnytte kraften best mulig, uansett om den er utgående eller inngående. Lader du opp bilen 4 timer før avmarsj, kan du i praksis kjøre rundt 40-45 km på ren eldrift, nok for de fleste til å komme frem og tilbake fra jobben. På langkjøring sørger forskjellige rekupereringsfunksjoner for å tilføre batteriene lading. En interessant funksjon gjør det mulig å lade batteriene under kjøring slik at man kan kjøre på el senere.

Ladetid med normal kontakt er oppgitt til å være 4 timer, og 2 timer på hurtig lading.

Det er utrolig at en så anonym bil yte 204 HK.
Det er utrolig at en så anonym bil yter 204 HK.

Jeg forsøkte å skape meg et inntrykk av kraftpotensialet i bilen. Siden den sto på lading da vi hentet den, antar at jeg at batteriene var fulladet. Når el-motoren på 54 HK fungerer sammen med den 1.4 liter store bensinmotoren på 150 HK stilles det 204 HK til rådighet. Hadde vi virkelig 204 HK til rådighet? På papiret skulle det være nok til å gi den 1615 kg tunge bilen et solid kraftoverskudd. A3’en skuffet ikke. Kreftene var der med en gang jeg ga på, og kreftene ble levert uten ‘lagg’, ‘boost’, og nesten uten motorstøy. Som nevnt, måtte jeg sjekke speedometeret for se hvordan vi lå an.

A3 e-tron har ikke bare et lavt innvendig støynivå, men også et svært behagelig støynivå. Mitt subjektive inntrykk er at A3 e-tron har et behageligere lydbilde enn e-Golf, – mindre ensformig romling fra veien. Det lille man kunne høre fra drivverket, opplevdes som positivt, – nok til å bryte det monotone.

På veien fikk jeg av og til følelsen av å kjøre e-Golf. Bilen virket kontant og direkte på styringen. Fjæringen virker tilsvarende fast og krenget lite på raske utslag med styringen, men tok likevel fartshumpene på en forbausende behagelig måte.

Justerer man sportsetet riktig, sitter man godt også som passasjer.
Justerer man sportsetet riktig, sitter man godt også som passasjer.

Ved Bjerke Travbane overtok fruen rattet. Det var tross alt hun som hadde bestilt prøveturen. Jeg satte meg ved siden av og fotograferte. Jeg noterte meg hvor lett hun fant seg til rette. Det rykket lett i bilen da hun korrigerte med rattet etter å vært litt uoppmerksom et par ganger, noe jeg noterte som en konsekvens av den kontante styringen. Fruen fant seg faktisk så godt til rette bak rattet at jeg måtte finne meg i å være passasjer resten av turen.

Hvis du bestiller ny A3 i dag får du den faceliftede 2017-modellen som ennå ikke er kommet til forhandlerne. Det dreier seg om en facelift lignende den som A4 fikk i fjor. Nye frontlys, en skarpere profilert grill og Audi Virtual Cockpit der hele instrumentfeltet kan omdannes til et navigasjonskart. Det er også innført et par nye farger. Jeg lover å gi en fyldigere testrapport av den faceliftede modellen om noen uker.

Bare kona mi lar meg slippe til bak rattet …

A3 e-tron foran Bjerke Travbane
A3 e-tron foran Bjerke Travbane
Jeg liker klimapanelet. Det har et hint av retro, synes jeg.
Jeg liker klimapanelet. Det har et hint av retro, synes jeg.
Pop-up infotainment-skjerm er skarp og fin.
Pop-up infotainment-skjerm er skarp og fin.
Sportsstolene har innstilling av sittepute bakkant, sitteputevinkel, uttrekkbar lårstøtte.
Sportsstolene har innstilling av sittepute bakkant, sitteputevinkel, uttrekkbar lårstøtte.
En hyggelig overraskelse, Fiat Nuova 500 i mint condition.
En hyggelig overraskelse. Denne flotte Fiat Nuova 500 dukket opp.
Vakkert.
Vakkert.

 

Se også:

2017 Audi A3 e-tron.
Audi A3 30 TFSI
Denne A3'en har et tiltalende utseende.
Audi A3 TDI 110 HK.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.