Forløperen – Renault 16

memorylane1

Det er ikke ofte man ser disse i trafikken lenger.

Fra 1971 fikk Renault rektangulære baklys.
Fra 1971 fikk Renault rektangulære baklys.

Renault 16 oppfattes som forløperen til den moderne familiebilen. Den hadde 5 dører – inklusiv en stor bakluke, kombikupé fasong, fleksible seteløsninger, forhjulsdrift og effektiv utnyttelse av innvendig plass.

Renault fra en reklameside.
Renault fra en reklameside.

Jeg kom over en flott Renault 16 her om dagen.

Renault 16 feiret 50-årsjubileum i fjor. Den ble lansert i 1965 som en fremtidsbil, ganske annerledes enn datidens Forder og Opel’er, for å si det sånn. Litt for sær for enkelte, men stilig for andre. Den typiske Renault 16-eier var familiemann, funksjonær mellom 30-50 og over middels interessert i å kjøre bil.

Var Renault 16 den første?

1981 Renault 4
1981 Renault 4

Fire år tidligere ble Renault 4 lansert. Den hadde flere likhetstrekk med Renault 16, men med sine 3,66 meter kunne den neppe karakteriseres som noen familiebil. Dessuten hadde den ikke motorkraften man forventet. Likevel var kjøreegenskapene i Renault 4 bedre enn man skulle tro. Den hadde samme avfjæringssystem som Renault 16, og med sitt ultralette drivverk var den også lettere på rattet.

Renault 16 var heldigvis bedre motorisert. Standardmodellen med 1,6 liter hadde 67 HK. TS hadde 83 HK, og den senere TX fikk hele 93 HK og 5-trinns girkasse. Torsjonsfjærer på alle hjul var ikke bare komfortabelt, men var også plassbesparende. Hele fjæringen ligger vannrett under kupeen nesten uten å stjele innvendig plass.

Skulle man prøvekjørt Renault 16 i dag, ville man merket at den var tung på rattet – en typisk ulempe med alle forhjulsdrevne biler, da mye av motor og girkasse ofte ligger foran forakslingen. Renault hadde likevel gjort mye for å avhjelpe dette. Den kompakte aluminiumsmotoren var trukket langt inn mot kupeen, og girkassa vendt forover. Men Renaults løsning med å plassere reservehjulet inne i motorrommet bidro ikke til å redusere tyngden på forakslingen.

Renault 16 ble regnet som en stor familiebil for sin tid. Hvor stor var den egentlig? Svaret er:

En centimeter kortere enn dagens Golf.

5-dørs kombikupé var ikke uvanlig da Renault 16 ble lansert.
5-dørs kombikupé var ikke uvanlig da Renault 16 ble lansert.
Renault-logoen har forandret seg gjennom årene. 1971 var siste året denne logoen ble brukt.
Renault-logoen har forandret seg gjennom årene. 1971 var siste året denne logoen ble brukt.
Den klare blåfargen kler klassiske Renault'er godt.
Den klare blåfargen kler klassiske Renault’er godt, og er en yndet farge for klassiske Renault’er.
1971 Renault 16 TL interiør med rattgir.
1971 Renault 16 TL interiør med rattgir.
TL. Andre utstyrsvarianter var TA (automat) , TS og TX.
TL. Andre utstyrsvarianter var TA (automat) , TS og TX (fra 1973).

 

Se også:

Renault 6.
Renault 6.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.