ID.4 GTX når vinteren kommer

id.4 gtx
 

De to viktigste egenskapene en elbil bør ha, er lang rekkevidde og 4-hjulstrekk. Begge deler sikrer at du kommer helt frem. Det siste kan også redde liv.

 

Ja takk, begge deler

Da vi kjørte ID.4 for tre år siden, var det en «long range» versjon uten 4-hjulstrekk. ID.4 GTX var nettopp sluppet ut på markedet og det ble sagt at 4-hjulstrekket ville stjele verdifull rekkevidde. Jeg konkluderte da med at rekkevidde trumfet 4-hjulstrekk. Men rekkevidden på ID.4 GTX er faktisk helt tilstrekkelig, så da må det vel være lov å si «ja takk» til begge deler?
 
Det var et par ting jeg ønsket å se nærmere på med ID.4 GTX.

Ingen snø

Den eneste bildelingstjenesten som hadde ID.4 med 4-hjulsdrift i stallen, var Hertz Bildeling. Etter en liten busstur fant jeg en ledig leiebil mens kona var på handletur med familiens «primær-bil». Jeg skulle bare ut på et lite ærend som påskudd til å leie, men tok en ekstra lang vei hjem mens snøfillene flagret i luften. Denne gangen ville ikke snøen legge seg i lavlandet, men for et par uker siden kunne 4-hjulstrekket virkelig fått sjansen til å vise hva det er verdt.


 

Gjensynet med ID.4 ga meg anledning til også å undersøke en annen ting.
 
Jeg liker å oppleve hvordan bilene jeg kjører, legger seg inn i svingene på landeveien – et viktig samspill mellom bil og fører. En god bil «setter seg» ved inngangen til svingen og styrer seg nesten selv gjennom. For tre år siden kjørte jeg ID.4 for første gang. Da måtte jeg sette bilen i kjøremodus «Sport» for å få bilen til å spore korrekt. «Feilen» – om jeg kan si det sånn – lå i kjøreprogrammet «Comfort». Jeg velger alltid «Comfort» i bilene jeg kjører, fordi «Sport» ofte gjør bilene unødvendig masete.
 
Jeg trengte ikke kjøre fort for å få den samme følelsen i GTX. I 60 km/t på gamle Mossevei langs Gjersjøen fikk jeg tilbake de gamle minnene. «Comfort» egner seg dårlig for sånne landeveier, men i «Sport» fungerte alt mye bedre. Valg av kjøremodus kan påvirke gassrespons, styremotstand, regenerativ bremsing, 4-hjulstrekk og – i biler med DCC (Dynamisk Chassis Control) – også fjæringen. Jeg tror «Comfort» med fordel kunne ha vært mindre «Eco». Hvis kjøreprogrammet kutter motorenes moment når jeg reduserer farten inn i svingen, kan det påvirke hvordan bilen tar svingen. Sen gassrespons kan også ødelegge for hva jeg vil kalle kjøreglede under aktiv landeveiskjøring.
 
Da jeg tok over bilen, la jeg for øvrig merke til at den allerede sto i Sport modus av tidligere sjåfør(er). Tommel opp! Legg gjerne inn en kommentar om dine egne erfaringer.
 
La meg også tilføye at ID.4 GTX har et kjøreprogram som heter «Traction» som gir maksimalt 4-hjulsgrep. Akkurat dét kan spare deg for mange ergrelser i løpet av vinteren, spesielt om du kjører og parkerer i Oslo. Best effekt får du hvis du setter bilen i Traction før du begynner å spinne.


 

Regenerativ bremsing

I biler fra Volkswagen kan man selv velge om man vil ha regenerativ bremsing eller ikke. Under krevende vinterforhold kan det være bra. I fjor opplyste NAF at man ikke bør bruke regenerativ bremsing på glatta da det kan medføre at man mister veigrepet. Når girspaken står i «D», ruller bilen fritt når man løfter gassfoten. Skyver man girvelgeren frem én gang til, velges «B» hvor bilen i stedet bremser og fører strøm tilbake til batteriene. Siden jeg er vant til å kjøre med én pedal, foretrekker jeg «B». Jeg tviler på at den moderate regenerative bremsingen kan skape problemer på glatta.
 
Som en generell regel kan det lønne seg å kjøre i «D» på motorveier og «B» i byen. Det siste gjør at man kan kjøre smidig gjennom kryssene uten rykk og napp, som en gammel taxi. Har du forresten lagt merke til hvor populær ID.4 GTX er blitt i taxi-næringen?


 


Familiebil

Som familiebil holder det ikke bare med lang rekkevidde og 4-hjulstrekk. Man må også ha plass. Jeg tror mange har byttet inn sin gamle Passat eller Tiguan for en ny ID.4. De vil neppe få noen negative opplevelser med hensyn til plass. Med mulighet for å montere takboks og 4-hjulstrekk er ID.4 GTX en flott hyttebil. GTX kan trekke henger på 1200 kg, 200 kg mer enn biler med bakhjulsdrift.

Rekkevidde

Rekkevidden på GTX er fortsatt lavere enn på bakhjulsdrevne modeller, men cirka 500 km på papiret gir en reell rekkevidde på cirka 400 km – noe som betyr at man bør lade omkring 300 km, eller etter 3 timer på veien. Dette er på høyde med de beste – og legger ingen begrensinger verken i daglig bruk eller på langkjøring. Oppgitt rekkevidde på «min» bil er 496 km. På min tur brukte jeg anstendige 22 prosent av batterikapasiteten – 90 km på tørre veier med utetemperatur på 0 grader og 21,5 grader inne.

2024-modellen får nye motorer

«Min» ID.4 var registrert tidligere i år. Bestiller du en ny ID.4 nå, får du 2024-modellen. Etter hva jeg kan se, er det ingen utvendige endringer, men begge elmotorene skal være oppgradert – flere hestekrefter og bedre rekkevidde, nærmere bestemt 340 hk i stedet for 299 og rekkevidde på 512 km i stedet for 496. Man får også nytt ratt med varme, ny girvelger og nye felger. Infotainment-systemet skal ha fått større skjerm og kanskje bedre funksjonalitet. Dagens system har nemlig fått mye kritikk av bilpressen for blant annet å være for tregt. Jeg greidde i alle fall å velge radiostasjon og få navigasjonssystemet til å guide meg tilbake til bilens faste parkeringsplass.


 

For de som lurer på om 4-hjulstrekk har noe for seg på vinterføre, er det bare å tenke på sporete, dårlig brøytede veier med render av snø og slaps mellom hjulsporene og møtende trafikk. God tur med trekk på alle hjul!

 

Fakta ID.4 GTX (2023)

Mål og vekt
Lengde, bredde, høyde: 458 / 185 / 164 cm
Akselavstand: 277 cm
Egenvekt: 2216 kg (uten fører)
Antall seter: 5
Maks hengervekt m/bremser: 1200 kg
– u/bremser: 750 kg
Bagasjerom: 543 liter
Taklast: 75 kg

Drivverk
Batteripakke: Lithium Ion, 77 Kwh fra LG Chem, Polen
Motor 1: Elektrisk, plassert i bakakslingen, 204 hk, 545 Nm
Motor 2: Elektrisk, plassert foran, 109 hk, 134 Nm
Samlet effekt: 299 HK
Girkasse: Trinnløs.
4-hjulstrekk.

Ytelser
Toppfart: 180 km/t
0-100: 6,2 sekunder

Rekkevidde
WLTP: 496 km
Egen måling: 391 – 409 km, rolig landevei ved 0 grader.

Dekk
Type: Vinterdekk uten pigger
Merke: Yokohama IceGUARD G075

Pris
ID.4 GTX: 509 900 (kampanjetilbud)

Om bilen
Produksjonssted: Emden, Tyskland
Eier: Hertz Bildeling
Modell: 2023
Km-stand: 9259
Km kjørt: 90

Smilefjes og surfjes
🙂 Rekkevidde, 4-hjulstrekk, plass
🙁 Vag styring og treg gassrespons i Comfort

Kilder
Vegvesen.no
Volkswagen.no

 

Se også

id.4 gtx
Volkswagen ID.4 – Lang rekkevidde
id.4 gtx
Ford Explorer – verdt å vente?
Elbil på glatta

Hertzbildeling.no
Volkswagen.no
Hvordan vi tester bilene

 

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.