Veien til Ypsilon

ypsilon
 

Da Stellantis overtok Lancia ble bilmerkets skjebne uklar. Nå har bilprodusenten avslørt sin strategi for Lancia. Design, bærekraftig teknologi, fokus på kvalitet og salg fra egne showroom.

 

Husker du Lancia?

Selv om Lancias historie går hele 116 år tilbake i tiden, er det Lancia Delta Integrale som de fleste minnes. Bilen herjet i rally-løypene på 80- og 90-tallet. Slagordet «No matter how fast you turn, it won’t leave the road» kunne ikke passet bedre. Et tiår tidligere var det Fulvia Coupé Rally. Det var gode år for Lancia. Senere ble merket nesten helt borte – i hvert fall fra norske veier. I 2014 tok Fiat med seg Lancia inn i sammenslåingen med Chrysler. Da ble gamle Chrysler-modeller markedsført som Lancia. Chrysler 300 ble “nye” Lancia Thema og Chrysler Grand Voyager ble Lancia Grand Voyager. Skrekk og gru! Lancia ble stående igjen som et falmende bilmerke. Da Fiat Chrysler Automobiles gikk inn i Stellantis, stanset eksporten. Det var uklart hva som ville skje med Lancia.

Lancias nye strategi

Stellantis lot ikke Lancia forsvinne. Nylig har de vist frem konseptbilen Pu + Ra HPE som på italiensk uttales «Pu-piu-ra» eller noe sånt. Både designet og navnet gir et tydelig budskap om at Lancia skal vise Stellantis-gruppens nyeste teknologi. Selskapets strategi omfatter begrep som elektrifisering, kvalitet og bærekraft. Fronten på Pu + Ra viser Lancias nye uttrykk i form av en stilistisk “Y”. Dette er en type stil vi blant annet også finner i Opels nye Vizor front hvor det er linjene og ikke grillen som viser merkeidentitet.


 

ypsilon
Lancia Pu + Ra er klart inspirert av legendariske Stratos (Foto: Lancia)
Her er originalen – Lancia Stratos (Foto: terjesbiler.no)

 

Ifølge Luca Napolitano, leder for Lancia-divisjonen, har Lancia bestemt de første 40 utsalgsstedene i byer fordelt over 6 europeiske land. Det er Spania, Frankrike, Portugal og Belgia, Nederland og Tyskland. Innen første halvdel av 2024 skal Lancia ha etablert 70 utsalgssteder i forskjellige byer. Både de fysiske utsalgsstedene og nettstedene skal gi kundene en «hjemmekoselig følelse» ved å bruke materialer, farger og oppmerksomhet på detaljer inspirert av italiensk arkitektur og design. Jeg tror vi kan komme til å se «Lancia House» etter samme konsept som benyttes av blant annet Polestar og Cupra. Oslo vil neppe være blant de 70 første utsalgsstedene, men det er vel ikke utenkelig at de dukker opp i en norsk by.

Som en del av Lancias nye strategi er det også verdt å nevne at de har annonsert noe de kaller Lancia Certified program som skal gjøre det trygt å kjøpe Lancia som bruktbil og gi eierne beskyttelse inntil 7 år eller 150 000 km. Dette kan sikre at bilenes annenhåndsverdi ikke stuper.

Lancia Ypsilon var den minste modellen i Lancias tidligere modellprogram og i dag den eneste som tilbys. Det som gjør Ypsilon spesiell, er at den var i produksjon mens Lancia var borte fra det europeiske bilmarkedet. Lancia har annonsert at de skal lansere 3 nye modeller – den første – nye Ypsilon i 2024. Senere, i 2026, Lancia Gamma og i 2028 Lancia Delta.

Nye Ypsilon blir modellen som skal realisere Lancias nye strategi

Modellen som produseres i dag, kom som årsmodell 2011 og fikk en facelift i 2015. Den ble aldri tatt inn og solgt gjennom norske forhandlere – ei heller til våre naboland. Bilene er basert på Fiat 500-plattformen, strukket ut til en halv klasse over A-segmentet. Motoriseringen er enten 1,0 70 HK mild hybrid eller 1,2 69 HK FIRE motoren fra Fiat-konsernet.


 

ypsilon
Dagens Lancia Ypsilon mk3 phase 2 (2015-) (Foto: Lancia)

Lancia Ypsilon i 2024

Hvordan skal Lancia greie å overføre formspråket fra konseptbilen til nye Ypsilon? Modellen skal være nesten ferdig, men Lancia har ennå ikke vist noen bilder. Drivverket kommer trolig til å være basert på samme elektriske drivverk som sitter i den helt nye Peugeot 2008 som har fått rekkevidde over 400 km.

Bilpressen har engasjert sine tegnere til å spekulere i hvordan nye Ypsilon kommer til å se ut. Noen av skissene viser et formløst, kasseformet kjøretøy med Lancias nye front. Andre har tegnet inn Lancias “gamle” grill som om de ikke helt våger å tro på Lancias nye merkeidentitet.

Pu + Ra er tydelig inspirert av den legendariske sportsbilen Lancia Stratos. Av alle modeller Lancia kunne velge, må Ypsilon være den modellen som stilmessig ligger lengst unna både Stratos og Pu + Ra. I 2026 kommer Lancia Gamma som kan få samme dimensjoner som Pu + Ra.

Pu + Ra = sant?

Konseptbilen Lancia Pu + Ra er utviklet under ledelse av Stellantis’ designsjef Jean-Pierre Ploué og presentert av ham som Lancias nye formspråk. Nye Lancia-modeller kommer sannsynligvis til å representere italiensk design med teknologi hentet fra andre produsenter i Stellantis-gruppen – samme rolle som bilmerket Cupra har i Volkswagen-gruppen. Med fokus på design, forventer jeg at Lancia greier å føre linjene fra Pu + Ra over til nye Ypsilon. Jeg tipper at Y-fronten vil være godt markert – kanskje forsterket av LED lys – og at linjene langs siden vil dele seg i to buer bakover, én som svinger ned og én som svinger opp og rundt bakre sidevinduer. Så blir det spennende å se om nye Ypsilon også får de tøffe, sirkelformede og høytsittende baklysene.


 

Lancia kan velge to veier for nye Ypsilon. Den korteste veien vil være å bygge et høyt, kasseformet kjøretøy med Pu + Ra sin nye front. Det er den veien de fleste bilprodusentene velger i dag. Den lange veien er å formgi nye Ypsilon også med linjeføringen hentet fra Pu + Ra. En 4 meter elbil med italienske former og høy feelgood faktor kan skape et «må ha» begjær hos mange. Til informasjon så var formfulle Lancia Stratos bare 371 cm lang.

 

Fakta om Lancia Ypsilon

Modellen dukket opp første gang som årsmodell 1996 og etterfulgte Lancia Y10. Modellen var basert på Fiat Punto, med en 1,1 liter FIRE motor – fra 2000 1,2 liter motor. I 2003 kom neste generasjon ut på markedet, også den basert på Fiat Punto fra lanseringsåret. Dagens versjon, mk3, kom i 2011 med en facelift i 2015. Modellen er basert på nye Fiat 500. Lancia Ypsilon ble aldri tatt inn til Norge via ordinære importkanaler.


 

Se også

lancia delta
Lancia Delta
ypsilon
Lancia Beta
Lancia Fulvia

 


Lancia.com

 

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.