Cool som en Taunus

ford taunus
Ford Taunus Klubben på Hunderfossen

De så ut som amerikanske 70-talls-biler, gjerne lakkert i coole farger. I flere år var modellen blant de mest solgte. Så ble de borte fra veien.

 

De coole 70-årene

Taunus får frem minner fra 70-tallet. Sist helg hadde Ford Taunus Klubben treff med utstilling av biler på Hunderfossen – den ene flottere enn den andre. Den gule 1600 L på bildet under vekket minner. Faren min kjørte maken med firmalogo på siden. Ikke Coupé – som på bildet – men Turnier. Det er hva Ford i Köln kaller sine stasjonsvogner. En gul Taunus 1600 L er som hentet fra 1973 med flashbacks til Derrick, Les Humpheries Singers, slengbukser, platåsko, Puch Maxi og smultstekt broilerkyllling med kinakål.


coupe
Original looking serie 1 Coupé

Mange varianter

Taunus-familien besto av følgende karosserivarianter: 2- og 4-dører sedan, 5-dører stasjonsvogn og 2-dører Coupé. I Norge kunne du også få den som 2-seter varebil med vinduer. De mest solgte motorvalgene var 1300 og 1600, mens de gjeveste var V6’erne fra M-serien: 2000 og 2300. Fra årsmodell 1977 kunne man også velge 2-liters rekkefirer-motoren fra Granada. På utstyrssiden kunne man velge L, XL, GT og GXL. En GXL med skinnseter, vinyltak, lettmetallsfelger og V6 var en skikkelig direktørbil. Men 1600 OHC motoren, som de fleste kjøpte, var ikke noe dårlig valg. Ifølge data fra automobile-catalog.com hadde man 72 HK, nok til å dra fra 0-100 på 14,8 sekunder og nå en toppfart på 150 km/t.


ford taunus
1977 1,6 L i tidstypisk farge

Modelloppfølgning

Fra høsten 1967 droppet Ford betegnelsen “Taunus” fra M-serien. Ford Taunus 12M ble bare Ford 12M. Modellnavnet “Taunus” skulle dukke opp noen år senere – som 1971-modeller. Den første serien fikk en midtlivs facelift for modellår 1974. Da fikk alle modeller plastgrill og det særegne nedsunkne dashboardet ble erstattet av noe mer konvensjonelt. For modellåret 1977 kom Taunus ut som ny modell – mk2. Den fikk skarpere linjer og en ny front uten den spesielle opphøyningen – “nesen” over panseret. Fra 1980 fikk modellen en siste endring før den ble faset ut som 1982-modell. Hvem vet? Kanskje Ford en dag oppkaller en ny modell etter sine vakre, tyske fjellområder.


Omsider bevaringsverdige

Ford Taunus Klubben er et forum for eiere og entusiaster. Det er lett å overse verdien av tidligere utbredte, vanlige bilmodeller som Taunus. Når man etter hvert innser verdien i å ta vare på dem, kan det være for sent. Når sant skal sies, var Taunus, som andre biler på 70-tallet, svært utsatt for rust. Mange ble kjørt langt og endte opp som sønderskrudde ungdomsbiler, eller i bilcross-miljøene. Derfor var det hyggelig å se disse flotte eksemplarene på veiene rundt Hunderfossen i helgen.


15m
Forgjengeren, Ford (P6), 15M RS foran et Taunus cabriolet prosjekt 

Se også

Ford M treff i hagen
Ford Sierra
Ford Granada mk1

 

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.