La nuova vita de Ferrari?

ferrari roma

Tidligere i år ble det annonsert at Ferrari skal lage en ren elbil – antatt lanseringsår er 2025. Jeg er ikke i tvil om det kan bli en fantastisk modell, men vil de italienske superbilene fremstå som like attraktive med elmotor?

 

Just another Taycan?

I dag eksisterer det klare forskjeller i drivlinjene mellom ulike superbiler som Porsche, AMG og Ferrari. Når dagens boksermotorer, V8-ere og V12 erstattes av elmotorer, er jeg redd forskjellene viskes ut. Ta for eksempel drivverket i dagens Porsche Taycan Turbo S. To elmotorer – midtplassert foran og midtplassert bak gir en total effekt på 625 hester og et dreiemoment på 1050 Nm fra null. Hovedkraften til bakhjulene styres via en 2-trinns automatkasse i bakakslingen. Dette gir krefter nok til å hamle opp med de fleste superbiler på markedet. Ferrari’s kommende elbil kan sikkert matche kreftene, men vil de greie å tilføre en bedre – eller annerledes – motoropplevelse enn i Taycan?


Har Ferrari et ess ermet som kan erstatte følelsen av en velbalansert V12-motor?


 

Superbiler ikke bare drivverk

Ferrari har kommet langt i å skape unik kjøreglede i form av design, audiovisuelle effekter og elektronikk – som ikke bare skal gi bilene maksimalt veigrep – men også en positiv kjøreopplevelse til føreren. Høy fun factor og mestringsfølelse. Et eksempel på det er Ferrari’s Side Slip Control (SSC) – et overordnet elektronisk stabiliseringssystem som tillater at man kan kjøre bredere gjennom svingene og således komme raskere gjennom rundene ved banekjøring.

 

ferrari roma

La nuova dolce vita

Jeg tok noen bilder av Ferrari Roma utenfor Chitra House på Fornebu. Den vakre villaen er restaurert i en stil som passer godt til eksklusive biler og et kresent publikum. I helgen arrangerte Ferrari-forhandleren AutoXO Sport Ferrari Dynamic Roadshow hvor modellene Portofino M og Roma ble presentert og hvor gjestene fikk anledning til å prøvekjøre på lokale landeveier. Ferrari Roma var ny modell i fjor. Utseendet skiller seg litt fra dagens mer kompromissløse sportsbiler. Ferrari Roma fremstår i mine øyne som en etterfølger etter 60-tallets vakre Ferrari 250 GT Lusso – som i pressen ble forbundet med det gode liv i Roma tidlig på 60-tallet. La dolce vita. I dag benytter Ferrari slagordet «La nuova dolce vita» i markedsføringen av nye Ferrari Roma. Det aner meg at det er nettopp det som kan bli Ferrari’s trumfkort i kampen om kundene.

Turbil for to

Ferrari Roma er en 2+ bil hvor to mennesker kan reise med en rimelig mengde bagasje. Den er registrert som 4-seter, men baksetet egner seg best til vesker. Det finnes også en bakluke til et lite bagasjerom med en smal gjennomlastingsluke inn i kupeen. Motoren er en 3,9 liter direktematet twin-turbo V8 av samme type som sitter i blant annet Ferrari 488 og Ferrari Portofino M. Motorplasseringen er såkalt «midtplassert foran» med overføring via 8-trinns dobbeltclutchkasse i transaksel-løsning på bakakselen. Vektfordelingen er ideell – 50/50. Modellen har blant annet elektronisk differensialsperre og SSC 6.0. Jeg nevnte at det vakre utseendet skiller seg ut fra kompromissløse sportsbiler. Det har sin pris fordi aerodynamikken trenger hjelp av en datastyrt bakspoiler i ekstreme hastigheter. Spoileren sitter like under bakruten og består av ett stykke karbonfiber som automatisk justerer seg avhengig av kjøreforhold.

 

ferrari roma

Selger på livstil

Ferrari Roma er et forsøk på selge italiensk form, stil og livsstil. Vespa, Fiat «Cinquecento» og Ferrari er eksempler på det. For mitt eget vedkommende vil jeg tilføye vakre italienske racersykler, vinmarker, espresso kaffe, brostensgater, tynn pizza, Amarone-vin, italiensk gelato laget med ekte italiensk passione. Infrastrukturen for elbiler er ikke like godt utbygd langs Middelhavs-landene som i Norge – spesielt ikke utenfor storbyene. Men bilreklamer fokuserer konstant på elbiler. De vil komme. Det blir spennende å se om Ferrari kan beholde sitt hegemoni som sportsbilprodusent med elbiler.

 

ferrari roma

Ladbare hybrider

Ferrari kan i dag levere ladbart drivverk på følgende to modeller. Ferrari 296 GTB (bildet) har et midtplassert drivverk basert på en 3-liters V6-motor (halv V12) og elmotor som til sammen gir 663 HK. Rekkevidde på ren strøm er 25 km, men cruxet her er ikke å kjøre på strøm, men i hybridmodus. Designet minner litt om Ferrari Dino – også det en V6. Du kan til og med få din Ferrari 296 GTB levert i fargen Dino rød.

ferrari roma
Ferrari 296 GTB (Foto: Ferrari)

Også SF90 Stradale og Spider har ladbart drivverk basert på Ferrari’s 3,9 liters V8-motor og en elmotor som til sammen kan levere 780 HK. Rekkevidden er også her 25 km.
 
Vi kan også nevne at Ferrari har utviklet et ikke-ladbart hybridsystem for løpsbiler. LaFerrari ble nemlig utstyrt med et såkalt KERS-system (Kinetic Energy Recovery System) som gjenvinner bremseenergi til å gi ekstra boost når det behøves. Formålet var selvfølgelig bedre akselerasjon – ikke spare drivstoff.

Om bilene på bildene

De tre bilene er sannsynligvis lagerførte biler hos AutoXO Sport på Billingstad. Den titangrå bilen på skilter, er en 2020-modell med 15000 km og på-ruten prislapp på 3 249 000 kroner. Den andre titangrå bilen uten skilter, er en 2021-modell med 2500 km og prislapp 3 349 000. Den blå bilen er også en 2021-modell med 100 km til en pris på 3 659 000. Ytterligere spesifikasjoner og kontaktinfo finnes på forhandlerens sider under:
 
AutoXO – Ferrari Roma 620 HK (bil 1)
AutoXO – Ferrari Roma 620 HK (bil 2)
AutoXO – Ferrari Roma 620 HK (bil 3)

 

Flere bilder av Ferrari Roma

296 gtb

296 gtb

autoxo

 

Se også

autoxo
Dino 246
autoxo
Ferrari 250 GT
autoxo
Ferrari Laferrari
autoxo
Ferrari 488

 

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.