AC ACECA – en ekte engelsk sportsvogn

ac aceca
1960 AC Greyhound med 4 seter.

Her et bilmerke som virkelig får hjertet til å slå fort hos alle som elsker sportsbiler.

 

Historien for dette engelske bilmerket går helt tilbake til 1904, og gjør AC til et av verdens eldste bilmerker. Det hele startet med produksjon av en enkel varebil og i 1907 dukket de første personbilene opp på markedet. I 1919 fortsatte utviklingen med introduksjon av en ny bilmodell med en helt ny motor med 6 sylindre. Denne motoren ble legendarisk og ble i produksjon helt frem til 1963 og er den bilmotoren som har vært lengst i produksjon kun slått av Volkswagen sin boble motor. Men for AC ble motoren inngangen til bilsporten. En rekke seire på 1920 tallet ga bilmerket høy status i bilsportskretser. Men det ble en turbulent økonomisk tilværelse med flere eierskifter og begrenset produksjon frem til krigsutbruddet i 1939.

Fra 1947 var AC sine sportsbiler igjen i salg. En milepæl var introduksjonen av AC ACE i 1953. Det var en rendyrket sportsvogn som brakte merket tilbake til gamle høyder.

 

AC Aceca

Denne modellen kom også som lukket 2 seter i 1954, en riktig sportskupe. Navnet ble AC Aceca og det var en utrolig lekker og praktisk sportsbil. En stor dør bak ga utmerket adgang til bagasjeplassen. Denne «hatchback» løsningen var helt ny, det var bare Aston Martin med modellen DB 2/4 som var tidligere ute på markedet. Modellen var en riktig sportsbil på godt og ondt. Gode kjøreegenskaper med svært harde fjærer gikk på bekostning av komforten. En bakdel var også at de minste motorene krevde høye turtall for å få opp farten. Her var det skikkelig sportsbil for alle pengene. Harde seter, høyt støynivå og dårlig varmeapparat gjorde også sitt til å begrense interessen. Modellen ble produsert i tidsrommet 1954 – 1963. Det kan også nevnes at den kom i en 4 seters versjon med betegnelsen «Greyhound».

 

Data AC ACECA

Lengde 389 cm.
Bredde 154 cm.
Toppfart ca 160 kmt (varierte etter motorstørrelse).
Motorstyrke 105 hk (varierte avhengig av modell).

ac aceca
1956 AC ACECA interiør
ac aceca
AC ACECA hatchback-løsning

ac aceca
1956 AC ACECA interiør

Se også

Bristol Blenheim
caterham
Caterham 7
TVR Tuscan.
bilhistorie.blogspot.com
Automotive art – fargerik og moderne fotokunst. Store og spennende veggmalerier av biler.

 


GUN HILL STUDIOS: A Glimpse of the AC Aceca Bluebird

 

Anders de Lange skriver om bilhistorie. Han har skrevet om bil og bilhistorie i over 30 år, utgitt egne bøker og skrevet for norsk bilpresse.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.