Et lite italiensk bilmerke med stor betydning

autobianchi primulabilhistorie

Hvis noen blir spurt om de husker bilmerket Autobianchi, vil nok de fleste riste på hodet. Enkelte med bilsportsinteresse husker kanskje den lille, kjappe Abarth modellen. Vanlige personbilmodeller har nok gått i glemmeboken forlengst.

 

Startet som «Bianchi»

Fabrikken startet som ”Bianchi” i 1885 med sykkelproduksjon. Bilproduksjonen begynte i 1899. Bilmodellene som ble produsert, var i starten stort sett få og kostbare luksusmodeller. Senere kom det rimeligere modeller, og produksjonen økte. På 1930 tallet ble produksjon av lastebiler stadig viktigere. På 1930 tallet ble det produsert et stort antall lastebiler for hæren i Italia. Etter krigen fortsatte Bianchi med produksjon av lastebiler, motorsykler og sykler. Noen prototyper på personbiler så dagens lys, men de kom aldri i produksjon. Men i 1955 ble det startet et nytt firma hvor eierne var Bianchi, Fiat og Pirelli. Navnet på det nye firmaet ble Autobianchi SpA. Allerede i 1957 kom den første nye bilmodellen på markedet. En av de viktigste oppgavene for Autobianchi på 1960 tallet var å teste ut nye ideer for Fiat som overtok firmaet 100% i 1964.

Autobianchi Primula

Den helt nye modellen Primula som ble lansert i 1964, var en svært viktig bilmodell. Ikke bare for Autobianchi, men for hele Fiat konsernet. Før denne modellen kom på markedet, hadde alle bilene fra Fiat vært bakhjulsdrevne. Den helt nye Primula hadde forhjulsdrift med motoren plassert på tvers. Her var morgendagens teknologi som Fiat kunne teste ut på modeller fra et datterselskap. Motoren kom fra Fiat 1100D. Den nye modellen kom i flere varianter. Det som kom først var kombimodeller med 3 eller 5 dører. Litt senere kom det også en sportsvogn med større motor.

Anerkjent konsept

Primula ble godt mottatt på bilmarkedet. Den kom på andre plass da årets bil i Europa ble kåret i 1965. Det overbeviste ledelsen i Fiat, og utviklingen av bilmodeller med drift på forhjulene ble prioritert. Både Fiat 127 og 128 var et direkte resultat av utviklingen av Primula som forsvant i 1970.

Fakta om Autobianchi Primula

Lengde: 378 cm.
Bredde: 158 cm.
Høyde: 140 cm.
Toppfart: 136 km/t.
Motor: 1221 ccm, 59 hk

Autobianchi Primula interiør
autobianchi primula
Autobianchi Primula teknisk skisse

autobianchi primula
Autobianchi Primula

fiat 128 forløper
Elegant selv med bakluke!

Se også

terjes biler
Helt italiensk på Fornebu
autobianchi a112
Autobianchi A112
Autobianchi Bianchina
bilhistorie
Spennende bilhistorie fra Anders de Langes arkiver

 

Anders de Lange skriver om bilhistorie. Han har skrevet om bil og bilhistorie i over 30 år, utgitt egne bøker og skrevet for norsk bilpresse.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.