Moskvitch 402 – en god kamerat fra øst

På 1950 og 1960 tallet var dette et bilmerke som solgte bra i Norge. Grunnen til det var lett tilgang til biler og få restriksjoner fra norske myndigheter.

bilhistorie
moskvitch 402

Startet som krigsbytte

Biler fra Sovjetunionen var lite kjent i Norge før 1945. Men det endret seg i 1945 da en hel fabrikk fra Opel i Tyskland ble tatt som krigsbytte og sendt til Sovjetunionen. Med på lasset fulgte tegninger og produksjonsutstyr til Opel Kadett som var en moderne småbil på slutten av 1930 tallet. Modellen ble litt endret, og den kom på markedet i 1947 i hjemlandet.

Moskvitch 400

Modellbetegnelsen på den første modellen var ”400”. Først kom det en 4 dørs personbil som ble fulgt av både varebil og stasjonsvogn i flere utførelser. En helt spesiell versjon var ”Woodie”, en kopi av amerikanske stasjonsvogner med trelister montert på utsiden av karosseriet. På midten av 1950 tallet kom den også i salg i Norge. Det var en svært enkel og ukomfortabel bil. Et tysk motorblad som testet den beskrev den som ”den ser ut som om den er satt sammen av løse biter fra Jernteppet”.

Moskvitch 402

Da var det langt bedre med den nye modellen med betegnelsen ”402”. Modellen så dagen lys i 1956 og var meget moderne, både når det gjaldt teknikk og design. Den hadde uavhengig fjæring, bedre varmeapparat og 12 volts elektrisk anlegg. Bilen kunne også leveres i en lekker variant med 2 farger på karosseriet. Grunnmodellen ble modifisert i 1958 og fikk litt større motor og flere hester.

Med trekk på alle 4

En spennende variant var modellen med 4-hjuls trekk. Det var en bilmodell som passet godt på dårlige veier og som kunne gjøre en god jobb i tynt befolkede strøk. En svært god bakkeklaring på 22 cm gjorde at bilen kunne klare å krysse vann med inntil 30 cm dybde. Men det var ingen bil for motorveier siden toppfarten kun var 60 km/t. Den ble produsert mellom 1957 og 1959.

Modellbetegnelse 402 (standard personbil):

Lengde: 405 cm
Bredde: 154 cm
Toppfart: 100 km/t
Motor: 1222 ccm, 35 hk

 

moskvitch 402
Denne modellserien ble avløst i 1958 og den nye modellen fikk bedre utstyr og en litt større motor.
moskvitch
Biler fra Øst-Europa var et tidstypisk fenomen som for eldre mennesker vekker mange minner.

oscar mathisen

Se også

oslo motorshow
Oslo Motorshow 2019
Muzeum Depravy
Made in Bratislava
Annonser
bilhistorie
Spennende bilhistorie fra Anders de Langes arkiver

 

Anders de Lange skriver om bilhistorie. Han har skrevet om bil og bilhistorie i over 30 år, utgitt egne bøker og skrevet for norsk bilpresse.

3 Responses

    1. Takk for den Torstein. Jeg ble litt forvirret av artikkelen for jeg husker min far som hadde bilverksted hadde en mye eldre modell enn den artikkelen avbilder. Den minnet om en Ford Junior eller noe. Bilen var bare en ekstra bil til oppussing og videresalg så vi ungene fikk lov å kjøre med den når isen var sterk nok. Det er vel grunnen til at jeg husker den så godt. Når pappa var med fikk jeg også øvelseskjøre på veien selv om jeg nok manglet en 7-8 år til dette var lovlig. Bilen var lite motorsterk og jeg husker det var en lang bakke er på landsbygda den ikke kunne ta på 2.gir med sin 3girskasse. Da var det ned i 1. som var uhyggelig lavt. Noe det sikkert måtte være. Det resulterte ofte i at den kokte da vi nådde toppen selv om det bare var snakk om noen hundre meter. «Direkten» var bare brukbar på flat mark. Jeg mener å huske at motoren hadde sideventiler og at det var snakk om at den hadde 28hk.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.