Putt en tiger i motorrommet!

bilhistorie

Sunbeam Tiger – med hjelp fra Shelby

sunbeam tiger
Sunbeam Tiger

Rootes

En gang i tiden var England et av de landene i verden som hadde høyest bilproduksjon og svært mange bilmerker. Et av bilmerkene var Hillman som var kjent for sine populære familiebiler. Dette bilmerket ble produsert av Rootes Group som ble etablert i 1913 av William Rootes og som stod for produksjon av svært mange bilmerker.

«Badge engineering»

Av merkene kan nevnes Humber, Commer, Talbot og Sunbeam. Disse bilmerkene ble kjent for solide og enkle konstruksjoner som var lette å vedlikeholde. På 1950 tallet ble Rootes best kjent for «badge engeneering» hvor samme konstruksjon ble brukt av de forskjellige bilmerkene. Selv om konstruksjon og utseende var nokså likt fikk hvert bilmerke sin egen identitet. Rootes valgte å gi merkene forskjellig utstyr, dekor og motorstyrke. Med dette som bakgrunn kunne de forskjellige merkene tilpasses egne kundegrupper. En Sunbeam Rapier raste av sted i et billøp mens halvbroren Hillman Minx var på handletur med familien. Rootes ble overtatt av Chrysler og senere av Peugeot i 1978 som tok fabrikkene i bruk for produksjon av egne modeller.

Sunbeam Alpine

En av de mange sportsmodellene fra Rootes var Sunbeam Alpine. En ny modell kom på markedet høsten 1959. Den var elegant selv om den delvis var bygget på eksisterende modeller og konstruksjoner. Fabrikken hadde ikke store resurser å investere i en helt ny bilmodell. Motoren på 1500 ccm hadde den arvet fra Sunbeam Rapier og motoren var i minste laget selv om den hadde fått noen flere hestekrefter. Med en toppfart på 160 kmt var det ikke noen skikkelig sportsvogn. Bilen ble populær og solgte bra mest på grunn av stilig utseende. Rootes var klar over at skulle den bli en skikkelig sportsbil måtte noe gjøres litt fort. Med lite penger i kassen og dårlig tid var det ikke mulig å utvikle en egen motor. Løsning ble en V8 motor fra Ford. Med hjelp fra Shelby ble bilen tilpasset den kraftige motoren og økede fartsresurser. En tiger var kommet til verden. Sunbeam Tiger ble produsert frem til 1967 da Rootes ble solgt til Chrysler. Det ble da umulig for Chrysler å selge en bilmodell som var utstyrt med motor fra en konkurrent.

Tekniske data Sunbeam Tiger:

Lengde: 396 cm
Bredde: 154 cm
Høyde: 130 cm
Toppfart: 195 kmt
Motor: Ford V8 4261 ccm, 164 hk

sunbeam tiger
1967 Sunbeam Tiger interiør
1967 Sunbeam Tiger

 
sunbeam alpine
«Engelske biler erobrer tyske veier» – reklame fra tysk presse

Se også

alpine v8
Sunbeam Rapier
bilhistorie.blogspot.com
Automotive art – fargerik og moderne fotokunst. Store og spennende veggmalerier av biler.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.