Borgward Isabella – en populær tysker på 1950 tallet

borgward isabella
Borgward Isabella

Borgward frem til Isabella ble lansert

Borgward var et kjent og populært tysk bilmerke på 50 tallet. Men historien startet rundt 1920 da Carl Borgward etablerte en fabrikk som skulle produsere deler til bilindustrien. Som underleverandør fikk han mange gode kontakter i den voksende bilindustrien. Han så store muligheter for gode inntekter og en spennende fremtid. I tillegg hadde radiatorfabrikken hans flyttet inn i nye og romslige lokaler. Bilproduksjonen kom i gang og de første bilene som ble produsert, var vare og lastebiler med 3 hjul. Noen finansfolk så også mulighetene og gikk inn med økonomisk støtte.
Bilproduksjonen skjøt fart og i 1939 kom de første bilene med navnet Borgward på markedet. Dette var et godt supplement til det eksisterende bilmerket Goliat. Den første modellen som kom etter krigen, var en moderne familiebil som fikk navnet Hansa. Bilene solgte godt men det virkelige oppsvinget kom da den nye modellen Isabella kom på markedet i 1954.

Borgward Isabella

Den nye modellen fra Borgward var en virkelig lekker bil. Tallene fra salgsavdelingen indikerte at Isabella kunne bli Borgwards toppselger gjennom tidene. Isabella var en relativt dyr bil, den kostet mer enn tilsvarende modeller fra Ford og Opel. Men utstyr og god plass kunne forsvare den høye prisen. I tillegg var det en av de mest moderne bilkonstruksjonene på markedet. Det resulterte i et meget godt salg den første tiden. Året etter introduksjonen kom det både en stasjonsvogn og en meget lekker kupe på markedet. Både den vanlige personbilen og kupemodellen kom både i standard og deluxe versjoner. For den som ønsket mer utstyr og større fart, var TS modellene et godt alternativ.

Problemene som ledet til at modellen ble stoppet

På grunn av mange tekniske problemer i starten fikk Isabella et dårlig rykte og salget sank de etter den positive introduksjonen. Nye modeller fra Opel og Ford gjorde konkurransen mye tøffere. I tillegg var det mange kunder som ville ha en modell med 4 dører. Den planlagte 4 dørs Isabella kom aldri lenger enn til de få prototypene som ble produsert. På slutten av 1950 tallet hadde fabrikken fått så dårlig økonomi at produktutviklingen gikk meget sakte. Produksjonen av Borgward Isabella ble stoppet i 1961.

Tekniske data for Borgward Isabella

Lengde: 439 cm
Bredde: 170 cm
Toppfart: 135 kmt.
Motor: 1493 ccm, 60 hk

 

isabella
Borgward Isabella illustrasjon
borgward isabella
Illustrasjon av interiøret
borgward isabella
Lekker cabriolet

norsk scania-vabis
Generalrepresentant for Borgward var Norsk Scania-Vabis A/S
 

Se også

Ford P5
Opel Rekord B

bilhistorie.blogspot.com
Automotive art – fargerik og moderne fotokunst. Store og spennende veggmalerier av biler.

Anders de Lange skriver om bilhistorie. Han har skrevet om bil og bilhistorie i over 30 år, utgitt egne bøker og skrevet for norsk bilpresse.

1 Response

  1. En av våre lesere i østlandsområdet har en del Borgward deler stående på et lastebilflak. Motorer, girkasser og noe karosseri. Under presenning. Er det interessant? Ta kontakt under kontakt, eller klikk her >>

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.