Subaru Domingo – plass til 6!

Skiller seg ut i mengden.

Jeg har sett de på biltreff – sammen med Porscher og Corvetter. Hvem tror du får mest oppmerksomhet?

Skiller seg ut fra mengden

Vel er det flere Porscher og Corvetter enn Subaru Domingo’er. Men det er noe mer, noe som bringer tankene mot kultbiler som folkevognbuss, varebilen Fiat 238 og fritidsbilen Matra Rancho. Dette er modeller med designmessige og funksjonelle særpreg – som skiller seg ut i mengden. Jeg har forsøkt å finne ut hva det er, – hva som får Subaru Domingo til å bli en sånn bil.

Domingo i et nøtteskall

Subaru Domingo har flere navn, blant annet Sumo, Sambar og Libero. Synd at merkenavnet Libero allerede er tatt i Norge. Den lille bilen byr nemlig på masse frihet i form av plass og fleksibilitet. I japan ble det produsert en variant uten den store frontfangeren og med mindre motorer. De kom da under størrelsesgrensene for såkalte «Kei cars» som er biler med spesielle avgiftslettelser i japan. Subaru’ene er godkjent for «bare» 6 personer i Norge, – mens på andre markeder er det trolig plass til 7. Om ikke det fysiske arealet er stort, føles det rommelig inne i bilen. Jeg har sett bilder hvor alle setene er slått ned, sånn at hele bilen omgjøres til én stor seng. Det finnes spesialversjoner med utvidbart campingtak og store soltak. Mange har laget egne innredningsløsninger. Subaru’en kan smette inn overalt i byen, og med innsjaltbart 4-hjulstrekk kan den ta seg frem i litt ulendt terreng, også.

 

Her kan alle beholde hatten på hodene sine.

Bak rattet

I dag finnes det 132 biler på skilter i Norge. Jeg har fått lov til å se nærmere på Subaru’en til Ruben Sandnes. Han eier flere interessante biler, blant annet en CoupeDeville som vi tidligere har omtalt på Terjes biler. Ruben forteller at den lille van’en tidligere er eid av et familiemedlem. Den er over 20 år gammel, men går fremdeles som en klokke. Den lille 3-sylindrede 1,2 litersmotoren sparker overraskende godt fra seg. I rolig trafikk kan man fint gire 1-3-5 for å komme opp i fart. Siden motoren er plassert helt bakerst under lasterommet, er lyden inn i kupeen ganske dempet. Styringen har ikke servo, men det savnes heller ikke på det cirka 1000 kilos tunge kjøretøyet.

Ikke mainstream

Den innvendige plassen er imponerende når man tenker på at bilen knapt er 3,5 meter lang. Den spesielle plasseringen av motoren bidrar til at all gulvplass utnyttes. Interiøret for øvrig ser egentlig ganske ordinært ut for sin tids japanske biler. Karosseriet, derimot, er ganske spesielt. Det kan beskrives med ord som sjarmerende, funksjonelt og stygg-pent. Tilsvarende biler med mer kontemporært, mainstream utseende, blir fort utdaterte med årene. Enkelte «stygge andunger», derimot, blir coolere på eldre dager. Det skjedde med Citroën 2CV, Citroën HY varebil, Renault 4. Billige, små og høybygde, – med flere små og geniale løsninger.

Motoren stjeler ingen gulvplass

Mangler motorrom

Lokket for påfylling av kjølevæske sitter på bakveggen innenfor bakdøren. På den andre siden, kan man fylle på spylervæske for bakruten. Spylervæske for frontruten fylles på foran, et sted. Bremsevæske etterfylles under et deksel på dashbordet. Man kan altså etterfylle bremsevæske mens man kjører (!). Disse spesielle vedlikeholdspunktene skyldes at bilen ikke har noe tradisjonelt motorrom. Ved å dra ut bakfangeren som en skuff, får man tilgang til å peile olje og inspisere enkle ting i motorrommet. Motoren ligger vannrett under bagasjerommet. Større oppgaver krever at man skrur ut en metallplate. Jeg forestiller meg at enkelte oppgaver kan være krevende å utføre, skjønt japsebiler i denne tidsepoken behøver generelt lite oppmerksomhet.

Kjøpe og eie

Vi er usikre på om Subaru Norge tok inn Domingo’er til Norge. Kanskje den kunne spesialbestilles? Mesteparten av bilene på norske skilter, er nemlig bruktimportert. Mange er tatt inn etter kun ett år. Kanskje noen tilbød overskuddsbiler fra et lager i Europa? Uansett finnes det i dag ingen Domingo’er til salgs på norske og svenske bruktbilbørser. I Europa ligger prisene fra 10 000 – 100 000 kroner avhengig av tilstand. Domingo er utvilsomt en fremtidig klassiker. Prisene på gode eksemplarer vil trolig falle inntil bilene blir 20 år. De som overlever bruksperioden, vil deretter øke i pris – sannsynligvis stiger etterspørselen først i mellom-Europa. Deler ser foreløpig ikke til å være noe problem når det gjelder motor og chassisdeler. Det er stigende interesse for japanske klassikere.


Fakta om Subaru Domingo

Mål og vekt

Lengde, bredde, høyde: 353 / 142 / 199 cm
Akselavstand: 189 cm
Egenvekt uten fører: 1020 kg
Maks hengervekt med bremser: 700 kg
– uten bremser: 400 kg
Maks taklast: 70 kg

Teknisk

1,2 (EF12) 3-sylindrer i rekke – montert liggende – bakmontert – bakhjulstrekk med innsjaltbart firehjulstrekk
Hestekrefter: 54
5-trinns manuell
McPherson oppheng foran (uavhengig fjæring)
Langsgående semi-uavhengig oppheng bak

Om bilen

Produksjonsland: Fuji Heavy Industries, Japan
Registrert: 1996
Kilder: Auto-data.net, Bilregisteret


Bilder av Subaru Domingo

Biler med personlighet fortjener et navn
Liggende ratt som i en buss. Føles rommelig fra førerplassen.
Seterad 2 og 3. Domingo er en 6-seter i Norge.
Man kan undre seg over hva «SuperDeluxe» egentlig innebærer.

Subaru Domingo MiniMPV

 

Se også

Toyota Dyna 100
Mitsubishi L300 Camper
Toyota bobil

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.