London Classic Car Show

Olympia, London

Klassiske biler er stort i England. Årets London Classic Car Show samlet ikke bare folk som ville se. Flere var også i kjøpemodus, – helt vanlige folk som deg og meg.

Blant superbiler til 10-talls millioner kroner befant det seg også rimelige biler. For eksempel et komplett 1968 Mini Cooper-prosjekt – skogsvrak – estimert til 100 000 kroner. Billig? Den var så omsvermet at det faktisk var vanskelig å komme inntil for å se. Mye jobb, men utvilsomt klassisk. Klassisk var også en 1992 Ford Sierra Sapphire Cosworth 4×4 med garanterte 28000 miles på telleren til 480 000 kroner. En mildt renovert, 3-dørs, sennepsgul Range Rover fra 1975 skulle noen ha ufattelige 1,8 millioner kroner for.

Bli med på omvisning!

 
Aston Martin DB4 GT Zagato Continuatïon (t.v.) og DB4 GT (t.h.)
Aston Martin DB4 Zagato Continuatïon (t.v.) og ingen ringere enn agent 007 James Bond’s DB5 BMT 216A (t.h.)

Bilhistoriske jubiléer


Utstillingen markerte flere highlights – som for eksempel at Range Rover fyller 50 år, at det er 50 år siden bilkonstruktøren og Formel 1-kjøreren Bruce McLaren døde, at det er 40 år siden Audi lanserte Quattro og at James Bond-film nummer 25 – «No time to die» er ute. Den er verdt å se på grunn av spektakulær kjøring med Land Rover. James Bond er også en hyllest til Aston Martins legendariske DB5. Olympia-hallen mellom Earls Court og Kensington har hatt mange flotte Aston Martins utstilt gjennom årene. Jeg er fascinert av DB4 og DB5. Disse bilene hadde helt overlegne kjøreegenskaper og ytelser sammenlignet med datidens GT-bilpark.

 
range rover mk1
1975 Range Rover. Én eier, lav km, mildt restaurert. Prisforlangende: 149 000 GBP. I UK kan man få mye Range Rover for samme pris, men ville neppe vekke like mye oppsikt når du parkerer foran pub’en.

Godseierens favoritt


Jeg kan nesten ikke huske sist jeg så en 3-dørs Range Rover, – bilene som ble laget for engelske godseiere. Range Rover mk1 hadde en type aristokratisk overlegenhet som ingen andre biler fra samme tidsepoke hadde. Husk at dette var lenge før firehjulsdrevne SUV’er ble allemannseie. På årets London Classic Car Show var det utstilt to helt unike 70-talls Range Rover’e. Jeg fikk studere dem på nært hold. I dag virker de veldig primitive – men ikke uten klasse. Hvorfor er de så sjeldne i dag? Det var faktisk en engelskmann som ga meg svaret. De første bilene ble jo produsert av utskjelte British Leyland midt i deres aller verste tidsepoke. De første årgangene var nok langt fra kvalitetsbiler, for å si det sånn.

 
electrogenic
Electrified Stag from Electrogenic

Elektrifisering av gamle klassikere?


Blir en gammel folkevogn like attraktiv med elmotor? Tenk deg at boksermotoren bak ble byttet med en elmotor og bensintanken foran erstattet av batterier? Driftssikkerheten ville sikkert bli helt super, men folkevogn-lyden ville være borte. Likeså lukten av varm motor og bensin som ofte fyller neseborene inne i kupéen. Jeg vil ikke avvise at el-konvertering kan ha noe for seg på visse modeller, for eksempel bobler og folkevognbusser. Langt verre var det å se en strøken Triumph Stag få stukket en Type 2 ladekabel inn der hvor bensinen skulle vært fylt på. Jeg er redd for at ettertiden vil betegne dette som skadeverk. Interessant, men dyrt. Regn med 25 000 GBP i tillegg til øvrig restaureringsarbeid.

 

Paul Stephens


Navnet tilhører ikke bare en mann besatt av Porsche, men er også et merkenavn. Firmaet bygger og renoverer klassiske Porscher med høy perfeksjon – høyt oppe på prisskalaen. Det som tok pusten fra meg, var 911’ene med Paul Stephens egen logo på panseret – altså ikke solgt som Porsche 964 eller 993 eller sånt. Det handler om eget merke og egne modellbetegnelser under avdelingen AutoArt. Bilene er bygget opp fra «clean metal» etter egne spesifikasjoner. De er fantastisk stilfulle i en slags funksjonell, harmonisk enkelhet. Alt er gjennomført ned til minste detalj. En nytelse for øyet. Dette er biler du kan kjøpe å beholde resten av livet.

Husk at du kan klikke på alle bildene for å se dem i større format.

 
paul stephens
Paul Stephens Le Mans Classic Clubsport
paul stephens autoart
Paul Stephens Classic Touring Series II interiør
paul stephens porsche
Paul Stephens Classic Touring Series II
porsche 356a
1957 Porsche 356A

Coys


Coys verdsetter og omsetter alle typer klassiske biler gjennom auksjoner. De hadde flere biler til utstilling som skulle under hammeren på lørdag (22.02.2020) som eget innslag i utstillingen. Jeg var ikke til stede på auksjonen, men skal legge ut listen over tilslag straks den blir lagt den ut på auksjonshusets hjemmesider.

 
flaminia
1965 Lancia Flaminia 3C GTL. Har gjennomgått full restaurering for noen år siden. Verdsatt til mellom 70 000 og 90 000 GBP. 2,8 V6 med 3 twin-choke Webere. 150 HK. Les mer >>
montreal
1974 Alfa Romeo Montreal. Estimert pris 48 000 – 52 000 GBP. 43 000 miles. Én eier siste 30 år. Tørrlagret mellom 1998 og 2018, deretter overhalt av Montreal-spesialist for 10 000 GBP. Lurer på om denne bilen blir kjøpt for fortsatt lagring – eller vil neste eier kjøre med den? Les mer >>
mini prosjekt
1968 Morris Mini Cooper prosjekt, estimert til 8000-10000 GBP. Bilen har hatt én eier, vært lagret i 45 år. Den er helt komplett og original i Tartan Red/Black. Her kreves det en stødig sveisehånd! Les mer >>

Absolute Classic Cars


Firmaet i Lincolnshire, UK, fører – skal vi si – mer folkelige klassiske biler. En av dem fikk stor interesse på utstillingen. Det var siste årgang av Ford Sierra, siste 200 bygget, Sapphire Cosworth 4×4, vist på bildet under. Se listen over biler her >>

 
sierra cosworth
1992 Ford Sierra Sapphire RS Cosworth 4×4 med 28 000 miles på telleren. Pris 38 990 GBP. Se mer >>

Bob Forstner

Fasjonabel bilforhandler med showroom ut mot Park Lane (nedenfor Marble Arch) i London. De forhandler blant annet Paganini og Brabus. Priser kun på forespørsel.

brabus 300sl
1958 Brabus 300 SL. Light Ivory. 3,0 rekkesekser, 215 HK, 4-trinns manuell. Se mer >>

Hilton & Moss


Firma som utfører high end restaurering av klassiske biler. På utstillingen viste de både ferdig restaurerte biler og biler under restaurering. Publikum likte effekten med speil under bilene. Se mer >>

 
hiltonandmoss
1969 Mercedes-Benz 280 SL Pagode. Like perfekt under som over. Ikke fristet til å ta denne bilen ut på saltede vinterveier. Dessuten ville det vært synd å sprøyte på understellsmasse under her…

Bilder

Nyt øvrige bilder fra arrangementet!

mclaren f1
1994 McLaren F1 Coupé
ford capri 2.8i
1984 Ford Capri 2,8i med ettermontert turbo. 200 HK. Privateid entusiastbil.
vx4/90 fb
Denne Vauxhall VX4/90 FB sto på stand’en til Vauxhall. VX4/90 var en mer påkostet og sportslig utgave av velkjente Vauxhall Victor.

Takk for titten!

Se også

Land Rover’e får kjørt seg i siste James Bond-film «No time to die».

link
London Concours 2019
link
Bilene i Kensington

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.