En ladbar fremtid?

ladbare
Hvis du ikke allerede har en ladbar bil, er det store sjanser for at din neste bil er det. Bildet viser en BMW i3.

Ingen vet hvordan fremtiden vil bli. Etter alle solemerker blir den ladbar. Derfor er det for tiden stor etterspørsel etter ladbare biler. Men om fem år er det ikke sikkert at din og min ladbare bil vil være mer verdt enn dagens bensin- og dieselbiler.

 

-Ingen vil kjøpe vanlige biler lenger!

Utsagnet kom fra en av naboene mine som ønsket å fornye bilparken sin. I dag ender SUV’er med dieselmotor som hyllevarmere i bruktbilhallene. Volkswagen har varslet at de ikke lenger kommer til å fokusere på diesel. Toyota akter å fjerne dieselmotorer fra personbil-programmet sitt. Politikere over hele verden har varslet at bykjernene skal være fri for dieselbiler.

Alle vil ha ladbare biler

Selv om elbiler selger godt i Norge, er de fremdeles nisjemodeller i verdensmålestokk. Det vil de fortsette å være helt til de kan kjøres og “tankes” som vanlige biler. For morgendagens elbiler er det ikke rekkevidden som gjelder. Det er ladetiden. Flere bil- og batteriprodusenter hevder nå å ha knekt koden for kortere ladetid. Toshiba påstår at de er i stand til å lade 32 mil på 6 minutter. De som produserer batterier til nye Fisker, påstår at det skal bli mulig å lade 80 mil på 1 minutt. Først når ladetiden blir like kort som en bensinfylling, kommer batterier til å ta av som energikilde over hele verden – ikke bare i Norge.

Elmotorer har egenskaper som gjør dem godt egnet for biler. De er enklere og rimeligere å produsere enn stempelmotorer. De krever mindre volum og mindre kjøling, og kan således plasseres nær hjulene. Med elmotorens responsvillighet og moment fra stillestående kan vi få biler med veigrep som overgår alt vi kjenner i dag.

Men om fem år vil din ladbare bil være lite verdt

Vi har sett utviklingen med mobiltelefoner. I dag finnes det intet marked for fem års gamle telefoner. De kan være «like gode» som da de var nye, men har rett og slett ingen verdi. Bilene står foran en tilsvarende utvikling. Det er ikke bare batteripakkene som blir bedre. Nye systemer for førerassistanse, sikkerhet og infotainment vil forandre kjøreopplevelsen fullstendig. Din gamle bil blir ikke avleggs fordi den er utslitt, men fordi de nye er så mye bedre.

Bilbransjen forbereder seg på nye tider

Usikkerheten til ny teknologi gjør at stadig flere bilkunder finansierer nye biler gjennom leasing i stedet for kjøp. Det forventes mer fokus på bruk enn eierskap. Forestill deg følgene: Mens du tar heisen ned i garasjen, startes en ny bil av seg selv og ruller opp foran døren. Det er ikke din bil. Den tilhører en bilpool. Vel, dette er kanskje litt fremover i tid, – men det kommer. Jeg vet ikke hvem de ulike aktørene vil være, men utelukker ikke at vi kan møte firmaer som Über, Google, Nabobil, Spotify, Facebook, for å nevne noen. Forhandlerkjedene Møllerbil er aktiv i den nye bildelingstjenesten HYRE. Ole Grangaard, daglig leder i Mobile uttaler på sine nettsider at de har ambisjon om å være blant de beste på å levere mobilitet i en tid med delingsøkonomi, digitalisering og automatisering. RøhneSelmer har begynt å tilby biler via Nabobil, for å nevne noe.

Hybrid?

Hybrid med bensin/diesel og elektrisitet vil aldri bli annet enn en overgangsløsning. Komplisert, tung og kostbar. I Tyskland koster den ladbare hybridmodellen Audi A3 e-tron Sport like mye som Audi A6 2,0 TDI 190. I Norge er den avgiftskuttede hybridbilen 150 000 kroner billigere. Den reelle prisen avspeiler grunnen til at hybrid aldri kan bli noen suksess utenfor Norge. Om fem år kommer dagens hybridbiler til å bli et kostnadssluk for sine stakkars eiere. Tenk når du må bytte både batteripakke og registerreim på samme servicebesøk.

Hydrogen for de tyngste?

I kjøretøysammenheng kan man si at hydrogen er en måte å lagre elektrisitet på. Et alternativ til batterier. Man behøver elektrisitet for å skape hydrogen, og man får elektrisitet tilbake fra hydrogenet. Med forventet batteriteknologi er det vanskelig å forestille seg noe behov for å gå “omveien” via hydrogen. Det eneste som kan forsvare bruk av hydrogen, er lønnsomhet. Kanskje hydrogen blir fremtidens drivstoff for tunge, energikrevende nyttekjøretøy? Langs aksene for antall KW og kjøretid ligger det et skjæringspunkt hvor kostnad for å bytte batteripakker overstiger eventuell merkostnad ved å hente strømmen fra hydrogen i stedet for batterier.

Hva med bensin og diesel?

Ingen bekymring! Anleggsmaskiner, hageredskap, påhengsmotorer og strømaggregater kommer til å bruke fossilt drivstoff i mange år fremover. Det vil fortsatt være et marked for bensin- og dieselmotorer, men de vil neppe bli plassert i de nyeste, mest innovative modellene, – modeller som av praktiske grunner vil være forbeholdt biler med nye drivlinjer. Hvis også alle nye systemer som skal revolusjonere kjøreopplevelsen, kun leveres i biler med nye drivlinjer, kan vi se at trenden for bildesign vil splitte seg. Man får nye smekre linjer tilpasset nye drivlinjer, og klassiske linjer for tradisjonell stempelmotorisering. Jeg ser for meg at forskjellen mellom disse to designretningene vil fortone seg som Fisker Karma og Volvo 240.

Derfor kan din gamle dieselbil bli mer attraktiv på bruktmarkedet enn en gammel ladbar bil.

 

ladbare
De nye, kinesiske eierne av Fisker Karma sier de har funnet koden for å kutte ladetiden drastisk.

 

Se også

Hvor mye bensin bruker en ladbar hybrid?
Volvo V90 ladbar hybrid.
Lar du bilen styre selv?

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.