PSA kjøper Opel

opel psa
Opel får nye eiere.

Den franske bilgiganten PSA (Peugeot, Citroën og DS) har gitt grønt lys for å kjøpe de europeiske aksjene i GM (Opel og Vauxhall). Det er ventet at oppkjøpet skal offentliggjøres i dag, mandag 6 mars. Den nye PSA-gruppen vil dermed bli Europas nest største bilfabrikant etter Volkswagen-gruppen. De to bilgigantene vil til sammen produsere 40% av alle nye biler i Europa, – 24% VW og 16% PSA.

Opel har gått med tap de siste 16 årene og har ikke greidd å snu trenden. Det er en kjent sak at Opels nyere modeller ikke er attraktive nok til å opprettholde markedsandeler fra de gyldne 80- og begynnelsen av 90-tallet.

One of Opel’s historic slogans is “Look at Opel now!” Someone should really look at Opel now. Opel has lost its grip on their old, faithful customers.

PSA, derimot, går med solide overskudd og er svært investeringslystne. De har varslet at de vil foreta oppkjøp frem mot 2020. Avisene i Frankrike har skrevet om bekymrede fagforeninger. Ufattelig mange ansatte er berørt. Opel og Vauxhall har totalt 35 600 ansatte, og PSA har 95 700, – de aller fleste i Europa.

opel psa
Opel har lenge gått i rødt, mens PSA går med solide overskudd.

Det er ikke lenger slik at franske biler produseres i Frankrike, og tyske i Tyskland. Det åpnes og lukkes bilfabrikker over hele Europa. Ved slutten av 2014 avviklet Opel sin produksjon i det store Bochum-anlegget. Hensikten var å sikre fortsatt drift i hovedkvarteret Rüsselheim. PSA har gitt forsikringer om å sikre driften ved Opels fabrikker.

Det er mange spørsmål knyttet til oppkjøpet. Får PSA tilgang til elbil-teknologien i Ampera-e? PSA bruker i dag Mitsubishi’s teknologi i sine elbiler og er inne i et samarbeid med Honda, men det er ingen hemmelighet at PSA er i ferd med å bli forbikjørt av de øvrige europeiske bilfabrikantene, Renault og Volkswagen blant annet.

Jeg håper at PSAs oppkjøp sikrer at vi igjen får Opel inn på salgsstatistikkene og ut på veien. Men for å være helt ærlig, tror jeg nok aldri at jeg kommer til å savne biler som Mokka, Meriva og siste modell av Zafira.

La oss få biler som kan ta opp arven etter Manta, Calibra, GT, Monza og tidlige Ascona-modeller!

opel psa
Buegangen fra Astra Sports Tourer møter 1930-talls arkitektur på Sjøflyhavna utenfor Oslo.

 

Se også:

What’s wrong With Opel?
Hvor er bilen din produsert?

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.