Blir hydrogen bensinstasjonenes redning?

Norges første, og foreløpig eneste hydrogenstasjon.
Norges første, og foreløpig eneste hydrogenstasjon.

El er fremtiden, men ikke nødvendigvis via batterier.

Interessen for elbiler er stor. Opels nye Ampera gjør rekkevidde-problemene til en saga blott. En helt vanlig Opel tar deg frem til hytta uten å lade på veien. Du kan plugge bilen inn i kontakten på hytteveggen og la den lade seg mens peisen knitrer og rødvinen fylles i glassene.

Selv om rekkevidde ikke er noe problem, kan lading fortsatt være en pest og plage for mange. Boligsameier og borettslag forbyr lading av elbiler. Brannvernseksperter fraråder å lade fra vanlige veggkontakter. Hvis det ikke er mulig å lade på endestasjonene – hjemme eller på jobben, kan lading bli et problem i dagliglivet. Det tar sjelden mer enn 30 minutter å hurtiglade 80% slik at man kommer seg videre, men det forutsetter at det finnes et ledig ladepunkt i nærheten. Og ikke minst, – at du faktisk har 30 minutter til rådighet i din hektiske hverdag.

Ladekunder er dårlig business for bensinstasjoner.

I en verden av bare elbiler, ser jeg ingen god fremtid for bensinstasjonene. For det første vil mange lade ved endestasjonene og ikke lenger ha behov for å besøke andre ladestasjoner/bensinstasjoner. For det andre vil elbiler på hurtiglading i 30 minutter skape mindre omløp av kunder pr time enn hva bensinbiler skaper. En bensinbilkunde bruker kanskje 5 minutter på å tanke bilen sin, – pluss 5-10 minutter hvis han eller hun har ærend å gjøre innendørs. Med færre kunder pr time, forsvinner inntektsgrunnlaget.

Bensinstasjonene blir varmestuer og ikke butikker.

hyundai-tucson-i35-fuelcell-3Hydrogenbilene er egentlig elbiler. I stedet for å drives av batterier, drives de av brenselceller som mates med luft og hydrogen. Du kan tanke full tank like raskt som på en bensinbil. I dag finnes det bare en stasjon. Den ligger i Sandvika, vest for Oslo. Uno X har som mål å tilby 20 tanksteder innen 2020 slik at du kan kjøre mellom de største byene. Med eventuell gradvis overgang fra bensin/diesel til hydrogen, kan utbyggingen skje gjennom det ordinære bensinstasjonsnettet.

Hvem vinner? Batteriene eller brenselscellene?

Ser vi 3-5 år fremover, kommer alle elbilprodusenter til å tilby batteripakker med samme rekkevidde som Opel Ampera. Kanskje med batterier som er mindre volumiøse og enda lettere enn i dag. Om hydrogenbiler har jeg lest at de neppe kan gjøres mer effektive enn i dag, skjønt sånne utsagn har man hørt før om ny teknologi.

toyota-mirai-1Sammenlignet med hybridbilen Volkswagen Passat GTE stasjonsvogn, er Toyota Mirai 13 cm lengere og veier ca 150 kg mer. Hybridtankene lar seg ikke utformes like flatt som batteripakkene. Jeg vet ikke om det er det som er årsaken til at bilen kun tilbys som fireseter, eller om Toyota har ønsket å skape et særegent interiørdesign. De to setene i baksetet er i alle fall like komfortable som framsetene.

Hyundai ix35 Fuel Cell ser ikke ut til å ha mistet noe plass etter hydrogen-konverteringen. Det er mulig at det har gått litt ut over bagasjerommet, men vanskelig å si. Problemet med lagring av hydrogen er at den må lagres på trykktanker formet som gassflasker. Toyota Mirai har to tanker. Jeg antar at ved å dele innholdet på flere mindre tanker, får man utnyttet plassen bedre.

Hvem kommer til å kjøre hydrogenbil?

Først og fremst de som må være tilgjengelige på kort varsel, som for eksempel nødetatene og andre vitale samfunnstjenester. Jeg tror vel kanskje taxieiere kommer til å foretrekke hydrogen fremfor batteridrevne elbiler. Videre tror jeg hydrogen foretrekkes av bileiere som ikke har lademuligheter på endestasjonene, eller som ikke kan, eller ønsker, å planlegge kjøre- og ladetider. Jeg aner et lite klasseskille her. Hydrogenbiler kommer til å være dyrere enn batteridrevne biler, men til gjengjeld langt mer fleksible.

Fremtidens firmabiler trenger hydrogen. Det forutsetter at det finnes hydrogenstasjoner der du ferdes. Det tror jeg det kommer til å gjøre.

Det er nemlig bensinstasjonenes vinn eller forsvinn.

En kan vel si at Toyota Mirai er laget for spesielt interesserte. Store luftinntak understreker hvor viktig luft er for brenselcelle-teknologien.
En kan vel si at Toyota Mirai er laget for spesielt interesserte. Store luftinntak understreker hvor viktig luft er for brenselcelle-teknologien.
Det ser ut som om designerne hos Toyota har fått frie tøyler med hensyn til utforming av dashbordet.
Det ser ut som om designerne hos Toyota har fått frie tøyler med hensyn til utforming av dashbordet.
Mirai skal visstnok bety "fremtid" på japansk.
Mirai skal visstnok bety “fremtid” på japansk.
Mer konvensjonelt utseende på Hyundai ix35 Hydrogen.
Mer konvensjonelt utseende på Hyundai ix35 Hydrogen.
Hyundai ix35 Hydrogen viser at hydrogen fungerer i en familiebil.
Hyundai ix35 Hydrogen viser at hydrogen fungerer i en familiebil.
Foreløpig kan denne bilen kun tankes ett sted i Norge, nemlig Uno X sin hydrogenstasjon foran politistasjonen i Sandvika, vest for Oslo.
Foreløpig kan denne bilen kun tankes ett sted i Norge, nemlig Uno X sin hydrogenstasjon foran politistasjonen i Sandvika, vest for Oslo.
I følge Uno X er det planer om å etablere 20 hydrogenstasjoner innen 2020 slik at man kan kjøre mellom de største byene.
I følge Uno X er det planer om å etablere 20 hydrogenstasjoner innen 2020 slik at man kan kjøre mellom de største byene. PS: Det blir nok en stund til du kan kjøpe pølser i bua bakenfor.


Fakta om hydrogenbiler:
Selv om hydrogenbiler er unntatt engangsavgift, er prisene ganske høye. Toyota Mirai koster 610 000,- mens Hyundai ix35 så vidt under 500 000,-. Hydrogen selges i kg. 1 kg hydrogen koster i skrivende stund kr 89,90 og er nok til å kjøre ca. 10 mil. Hydrogen kan fremstilles på flere måter, og det forventes at prisen på hydrogen vil gå ned etter hvert som produksjonsvolumet øker. Fremstillingen av hydrogen benytter elektrisitet. I et miljøperspektiv er det viktig at produksjon av hydrogen blir mindre energikrevende enn levering av elektrisitet rett inn i batterier.

Hydrogen er eksplosivt og må oppbevares på en trygg måte. Skulle det oppstå lekkasje i anlegget, vil gassen fordampe og forsvinne raskt ut i luften.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.